Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


Blogger: use your own custom favicon

Saturday, July 30, 2011

| |
|

image taken from http://www.blogger.com
Anda bosan dengan blogger default favicon yang kaler orange huruf B besar tuh? Sekarang, blogger dah bagi option dalam design editor dia untuk korang letak your own custom favicon. But wait... favicon tuh menatang ape?

Favicon or favicon.ico yang aku maksudkan tu adalah icon yang keluar kat web browser sebelah page title blog or website korang.
Before this, aku terpaksa "edit html" blog kitorang ni untuk tukarkan favicon B orange tuh kepada yang kitorang guna skrg ni, the red 1.12 with black background. So aku baru je perasan kat Blogger dah ada teknik menyenangkan blogger untuk menukar favicon mereka, so aku try la sharekan benda ni. Benda ni remeh temeh tak penting sangat pon. To do so, go to Blogger's dashboard > Design > Page Elements.
Lepas itu, dekat Favicon click edit dan upload lah favicon korang tuh.

"But, I don't have any favicon to be uploaded!" Well, korang boleh create it online. Sebagai contoh, boleh create them dekat website http://www.favicon.cc/

Cheers!

Excel (spreadsheet) anda menjadi terlampau slow?

Thursday, July 28, 2011

| |
|

image taken from http://microsoftfeed.com
Pernah tak tiba-tiba korang rasa, spreadsheet (excel) yang korang guna tak kira lah kat office mahupun kat rumah menjadi sangat-sangat lembab? Well, tadi ada rakan office aku mengadu excel beliau guna untuk kerja sangat lah lembab nak mampus, padahal komputer baru ni ...

Mula-mula, aku minta beliau emailkan file tersebut, aku nak try buka dengan LibreOffice kat pc Ubuntu aku ni. It takes about 15 minit just untuk open! Gila la weh! Ni sah, bukan salah pc, tapi salah file. So aku continue investigate file tersebut dekat pc beliau. Nak kena ushar formula kat setiap cell, nak cari apa permasalahannya. Aku suspect mesti ada bad formula somewhere somehow ni, takkan la file excel size merely 700 kilobytes nih boleh bikin pc jadi lembab gila kan...
Tengok-tengok, satu cell ni, aku pelik tengok formula dia. =+E25+E26 ... Sepatutnya, selepas "=" tidak payah ada "+". So bila aku buat "Find & Replace" keyword "=+" tuh, maka jumpa lah ...
3352 cells (kalau setakat beberapa cells sahaja tak ada masalah kot) lagi yang formula macam tuh! Maka inilah culprit dia yang menyebabkan excel beliau sangat selow. After replaced all "=+" with "=", excel file dia terus laju mencanak je. Dia dah berbulan mengalami malasah ke"selow"an bila menggunakan file excel ni. File excel ni pon dah bertahun digunakan, meaning that kesalahan dalam formula tu dah been years!

Moral: Always check formula yang digunakan tuh, betul atau tidak. Lagi satu, macam formula "=E25+E26+E27+E28" adalah better guna formula ni, "=sum(E25:E28)". Lebih simple.

Cheers!

kena saman

Tuesday, July 26, 2011

| |
|

Aku memang kurang ambil tahu perihal copyright ni. Copyrighted images ke ape ke, agak lack ambil tahu. And Getty Images is suing website owners ...

Cermin kereta kena pecah

| |
|

Once again, aku mengalami insiden cermin kereta dipecah penyamun. Last time, kereta Kenari aku pada tahun 2009. The story is here. Kali ini pulak, kali pertama buat wife aku, terjadi semasa kami ke Liverpool Asia Tour 2011 di Stadium Nasional Bukit Jalil, pada 16 Julai bebaru ini...

Penyokong Liverpool Malaysia tidak patriotik?

Wednesday, July 20, 2011

| |
|

Mungkin pada sesetengah orang, isu ini nampak kecil. Tapi pada aku, setelah dah diberikan sokongan padu dan masih dipersoalkan perihal patriotik, memang buat aku terkilan. Aku masih menuntut K. Rajagopal untuk meminta maaf. Video kat bawah ni, as a response to his interview...

Liverpool Asia Tour 2011 - the pictures

Tuesday, July 19, 2011

| |
|

image taken from http://www.lfctour.com

Aku pon dah dapat copy gambar-gambar dari sesi latihan dan perlawanan persahabatan Malaysia XI vs Liverpool FC. Tapi aku akan letak a few aje lah kat sini, selebihnya taruk dalam album facebook jaa.. Kita mulakan dulu dengan ...

Liverpool Asia Tour 2011 - the game! (July 16th, 2011)

Monday, July 18, 2011

| |
|

image taken from http://www.lfctour.com

I was there again, with my wife and lil' bro-in-law, Faris at the Stadium Nasional Bukit Jalil on July 16th, 2011 for the friendly match, Malaysia XI versus Liverpool FC. 80,000 penonton membanjiri stadium! Pecah rekod BPL friendlies wa cakap lu! Memang terbaik la kami semua disajikan dengan 9 gol! 3 gol dari pasukan kebangsaan Malaysia dan 6 lagi dari pasukan Liverpool FC. Walaupun aku menyarungkan jersey Liverpool, tapi darah aku, darah anak Malaysia. Aku tetap sokong pasukan Malaysia. Habis suara aku ni duk jerit memberi sokongan kepada kedua-dua pasukan ...

Liverpool Asia Tour 2011 - training session (July 14th, 2011)

Friday, July 15, 2011

| |
|

image taken from http://www.lfctour.com

I was there yesterday at the Stadium Bukit Jalil, untuk sesi latihan pasukan Liverpool FC sempena Asia Tour 2011. Aku bersama adik ipar aku Faris dan sepupu aku Ariff, telah sampai di sana lebih kurang dalam pukul 4.30 ptg (aku ambil annual leave semata-mata nak pergi ni). Lambat jugak gate nak dapat bukak, dalam pukul 5.30 baru lah kami semua dibenarkan masuk. Aku yang tidak pernah saksikan team kesayangan aku ni secara depan mata. Kalau diikutkan, masa form 2 (1994) lah kot aku baru mula betul2 start rooting for LFC. It means penantian selama 17 tahun aku, berakhir semalam ... :D

Bola Malaysia: K. Rajagopal atau K. Rajagobal?

Thursday, July 14, 2011

| |
|

Arsene Wenger versi Malaysia ini, aku agak confuse tentang nama beliau. Kejap media massa quote nama beliau as K. Rajagopal tapi sekejap lagi nama beliau jadi K. Rajagobal. Mana satu nih?

How to block channel on Astro B.yond decoder

Tuesday, July 12, 2011

| |
|

For what ever reason, korang nak block some channel dekat decoder Astro B.yond korang. Kalau still guna decoder lama (Phillips, Nokia) kena carik tutorial lain la ye. Semuanya bermula dengan remote control anda ...

Facebook: account been hacked?

Friday, July 8, 2011

| |
|

Lately, aku tengok makin banyak Facebook account kena hacked. Lots of things could be done when they gained access to your Facebook account. Better safe than sorry dude. Korang boleh increase your facebook security dengan these steps.

LFC online store: Adult Away Short Sleeve Shirt 2010/11 sudah sampai!

Thursday, July 7, 2011

| |
|

Barang yang aku order dalam post ini telah selamat aku terima pagi ini di office. Sungguh cepat compared to yang aku belikan present untuk adik ipar aku before, Arsenal sweater dari Arsenal Direct online shop, took 15 days untuk sampai kat dia. Tapi yang ni, aku placed order kat http://store.liverpoolfc.tv pada 2hb Julai pukul 2.34 pagi, dan sekarang 7hb pon dah sampai. Cuma ambil masa 5 hari. Thank you Liverpool FC Online Store for such a speedy service!

The rest of the picture goes below ...

Facebook: Apa yang jadi pada akaun kita selepas kita mati?

| |
|

https://www.facebook.com/notes/ilmi-islamcom/apa-yang-jadi-pada-akaun-facebook-kita-selepas-kita-mati/143392639068545

Aku tertarik dengan artikel yang disharekan oleh adik aku kat Facebook wall dia a couple days ago. Hari ni, hampir semua orang mempunyai akaun Facebook masing-masing. It's quite impossible to ask them not to do so. Apa akan terjadi dengan Facebook mereka setelah mereka pergi meninggalkan kita? Kalau kita ada login info mereka, senang cerita. Boleh login into akaun diorang dan boleh deactivate atau buat apa sahaja yang patut. Tapi kalau tiada? Facebook team memberi kita peluang untuk memorilizing or delete the account. Untuk melakukannya, sila click link di bawah ...

Kurt Cobain is still alive, lives in Russia

Wednesday, July 6, 2011

| |
|

If the Great Kurt Cobain is still alive, then he might want to ask this man to perform with him on stage. This man, Nikolay Petrovskiy from Novosibirsk, Russia sings like Kurt, flawlessly. You could compare both videos below and judge them yourself. Get Dave Grohl & Krist Novoselic on the phone and start Nirvana's next single!

Susah sangat ke untuk bagi 'signal'?

| |
|

Memang bebulu betul aku dengan those yang tak reti nak bagi signal, sama ada nak berhenti tepi ke, nak tukar lane ke. Ko ingat orang-orang lain kat belakang ko tuh ade ilmu telepati minda yang boleh baca pikiran ko ke bahlol? Pasal ko aku jadi terkial-kial pagi tadi nak elak ko sama ada ke kiri or ke kanan.

Tiap kali ko nak bagi signal, kena bayar ke, bateri kereta Kia Sorento ko boleh jadi weak ke?

Kalau ko bagi signal, ko dah jadi tak COOL & AWESOME ke?

Tak consider ke pemandu-pemandu dan penunggang motor kat belakang?

Facebook: download your information

| |
|

For what ever reason that might be, say you want to deactivate your facebook account for good but still want to keep those photos & videos & comments & etc.. then you may want to download everything that you have posted before on Facebook, to your computer. Facebook has this service, "Download Your Information. Get a copy of the data you've put on Facebook". And here's how ...

Pecah cermin kereta & samun di stesen minyak Shell, Kesas

Tuesday, July 5, 2011

| |
|

* gambar hiasan - taken from antipenyamun.blogspot.com
Shah Alam, 4 Julai - Kejadian yang disaksikan oleh cousin aku, Ariff tatkala dia tengah tunggu aku untuk convoy balik bersama-sama petang tadi, di stesen minyak Shell KESAS Shah Alam arah USJ.

Do I miss her?

Monday, July 4, 2011

| |
|

Mimpi hanya mainan tidur kan?
Lately aku banyak bermimpi pasal masa2 lepas
Mimpi mereka2 yang pernah hadir dalam hidup aku
Kenape eh?
Aku rindu mereka ke?

LFC online store: worldwide free delivery

Saturday, July 2, 2011

| |
|

Yup! Free delivery on selected items throughout the globe at Liverpool FC online store. Started 9am June 30th 2011 until 9am July the 5th. Hurry up guys. Biasanya, delivery for rest of the world diorang charge GBP 15 (around RM 72) [read here]. There are plenty to choose from, 150 products in Kit, Training, Adult Fashion, Junior & Baby Fashion, Accessories, Souvenirs and Personalised.

So semalam sempat la aku ...

Happy 3 years old Swift :D

Friday, July 1, 2011

| |
|

Wah...dah 3 tahun umur Swift. Dah lame dier berkhidmat untuk ku.
Swift ni kira hadiah dari abah lepas grad aritu. Even abah support deposit je, banyak jugak tuh!
Plus duit simpanan daripada biasiswa JPA aku jugak...hihi

Alhamdulillah..sepanjang guna Swift ni, tak banyak bagi aku masalah.
Rekod bersih lagi..daripada pak polisi mahupun dicium! hihi...