Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


Showing posts with label DIY. Show all posts
Showing posts with label DIY. Show all posts

IKEA: Flisat doll house for Arfa Amna

Sunday, February 12, 2017

| |
|

RM 99 dekat IKEA Damansara atau Cheras. Plan asal nak DIY from scratch to build a toy/doll house for Arfa & Amna, tapi bila terserempak dengan Flisat ni, terus jadi malas. Berkubur segala plan DIY. Sebelum ni siap buat 3D design dalam Google Sketchup.
So demi nak mengfullfilkan semangat DIY yang tergendala sebab dah beli Flisat ni, maka timbul lah idea-idea untuk menambahbaik doll house yang plain warna kayu sahaja ni. Cat dinding, cat atap, tambah tangga, karpet. Meter TNB je yang belum apply. :D







DIY: Paku dinding simen tanpa pecah

Saturday, December 29, 2012

| |
|

Pernah tak nak pakukan dinding simen nak gantung apa, tapi bila pakukan simen tempan paku tu macam pecah-pecah sikit? Kadang paku terus tak lekat sebab sekeliling tempat paku tu pecah terus? Nak drill, malas atau takde drill. The trick is, letakkan selefon tape.





DIY: Ear muffs for baby Arfa

Friday, June 29, 2012

| |
|

Dah lama aku tak post buat project DIY. Kali ni, buat untuk Arfa. Hampir tiap malam tido Arfa terganggu dengan (sometimes) bunyi yang TERkeluar. Haha.. Googled for "baby ear muffs" ada banyak jugak dijual secara online. Then tiba-tiba ade ternampak satu youtube clip amoi ni tgh buat ear muffs for adult. From idea tu, aku timbul nak buatkan for Arfa.

What you need:
- a pair of mitten (sarung tangan baby)
- cekak rambut, preferably yang takde sharp edges (aku beli yg siap dah balut kain)
- cotton ball, untuk stuffkan dalam mitten.
- alat jahit

Bila dah stuffed mittens tu dengan cotton ball, kasi masuk both ends of cekak rambut tu ke dalam each stuffed mitten, then jahit so that ianya kemas.
Hasilnya. Gambar ni test tadi masa Arfa tengah tido, tapi belom siap jahit.
Harap baby Arfa dapat tido lena di malam hari dan tidak lagi terganggu dek bunyi dengkur Daddy yang Daddy sendiri tak pernah dengar camne rupanya. Hehe

Singki tersumbat

Thursday, September 8, 2011

| |
|

The very last week before cuti raya, sinki tersumbat kat dapur menjadi amat kritikal. Sinki penuh ngan air, fully drained only after 1 jam lebih. Susah untuk buat kerja. Tengok dalam paip drainage tuh, memang teruk lah lemak-lemak yang ada. Hasil bertahun-tahun kut.

Dah segala macam aku try, takde hasil. Curah acid, alcaline based clog remover, besi korek, batang korek, semua temui jalan buntu.


So after cuti raya, aku bukak manhole, tengok manhole tuh macam kering je! Air mengalir perlahan gila. So, ni for sure lemak-lemak dah clogged kaw kaw punya.
Last-last after segala usaha DIY telah dilakukan, aku pon jadi malas dan tanak dah pening kepala, aku contact mamat bangla yang aku terjumpa time beli barang kat kedai hardware, suruh depa datang tengok. Keletung keletang, couple hours later, clogged drain has been resolved. Serahkan pada yang pakar. The damage was RM150. Nasib baik bila email tuan rumah, he said just tolak je dari duit sewa bulan depan. Alhamdulillah.

DIY: Curtain as room divider

Monday, November 29, 2010

| |
|

well, actually project ni dah been a while siap. tapi baru teringat nak post. selalu bila dekat IKEA, tengok those long curtain, menarik jugak kalau guna benda-alah tu untuk jadi room divider. tapi kat rumah aku, ceiling concrete.. mana lepas nak buat lubang guna drill biasa untuk lekatkan curtain railing tu kat ceiling. nak beli hammer drill, satu hal nak kena kuar lagi modal la pulak...