Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


Happy New Year 2015

Friday, December 26, 2014

| |
|

Tahun 2014 bakal berlalu. Semoga 2015 datang membawa lebih banyak good memories. InsyaAllah. Selamat 2015. Aameeeeeeen

p/s: Video terhasil adalah keratan 1 saat yang diambil dari video-video koleksi peribadi 2014

Video: Timelapse in Kuching 2014

Monday, December 15, 2014

| |
|

Ni kali pertama kitorang jejak kaki ke bumi Kuching. Mamanye outstation sini seminggu. So sempat la shoot beberapa timelapse. Video kat atas, adalah view Sungai Sarawak dari Hotel Grand Margherita dan night view dari Hotel Pullman Kuching. Bawah ni pulak, aktiviti daddy dan anak-anak bila mamanye pergi kerja

Arfa warded : Exudative tonsilitis

Monday, November 24, 2014

| |
|

Salam,

Warning: Entry full of pictures!!!

Tarikh keramat 9-15 Oktober 2014, Arfa warded for the very first time at 2 years and 5 months old. 

Cerita dia mula gini. 5-6 Oktober 2014 kan Raya Haji. So kami suami isteri cuti. Company suami cuti lebih sehari sampai 7 Oktober. Jadinya daddy pon bukak daddy day care. hehe. daddy jage la dua orang princess time mamanya pegi kerja.

Balik keje tu, aku tengok muke arfa macam lain. nampak bengkak sikit matenye. tapi tak ketara. then arfa tertidur kat depan tv. aku pon pegi la betulkan posisi dia tidur. then terase panas la pulak badannya. takpe, baru first day demam. malam tu tidur macam biase.

Besoknya pon aku hantar arfa pegi rumah pengasuh dia macam biasa sambil pesan kalau panas lagi badan arfa tu bagitahu la. balik kerja pergi ambik arfa kurang sikit dah panasnya. tapi mata still bengkak. Malam tu nak bawa pergi klinik tapi tak tahu nak pergi klinik mana so still tak pergi.

Pagi 9 Oktober, panas pulak badannya. so kami bawak arfa pergi Klinik Ajwa dekat Seksyen 7. Klinik ni okay sikit bagi aku and ramai jugak patient kat situ. means orang suka la service klinik tu kan. doktor cek arfa and memang demam la then dia bukak mulut cek anak tekak sumer. masa ni baru la dia nampak bengkak and nanah bebanyak kat tekak arfa. then dia request nak test darah. lepas test darah and result darah tunjuk platlet arfa dah drop below normal dia pon suruh admit la.

Then kami decide nak admit dekat DEMC since PrudentialBSN Insurans cover hospital tu dengan KPJ je kat area Shah Alam ni. Dekat DEMC pon sama. Lepas doktor sana cek and test darah, dia pon suruh masuk wad. So, itulah dia first time dalam hidup arfa kene duduk wad. Aku pon sempat tengok tekak arfa, memang ngeri dan geli jugak la rupanya. hehe

First day Arfa admit. Tangan dah kene cucuk jarum. Masa ni hanya bilik twin sharing je available. dah tu katil pulak yang jenis baby cot ni je ada. pasrah je la kami duk bilik tu. tapi okay jugak sebab bilik dia agak besar. boleh hampar toto and kami tiga beranak (mama, daddy and amna) tidur kat bawah.

Masih first day dah ada tetamu. Thanks Mak Bai and Mak Ngah!

Ni second day. mata arfa tetap lah bengkak. tak tahu la pulak aku ape kaitan sakit ni dengan mata bengkak. doktor pon takleh explain cuma dia cakap maybe effect dari sakit tu lah.

kekadang dah bosan duk atas katil, arfa turun ke bawah. makan kat sini sesedap jugak. tetiap hari aku yang order, aku jugak yang abiskan. hehe..sepanjang duduk hospital ni, arfa tak berapa nak makan since tekak dia pon sakit kan. so dia banyak menyusu je. tu pon dia minum slow2. sedih pulak teringat muka dia tahan sakit nak telan susu je pon.

Nenek datang melawat. datang sekejap pon dah naik sikit semngat arfa

tok wan nya pegang amna

ni hari ke berapa tah. mata masih bengkak

tidur je la arfa kat sini. tak dapat nak aktif sangat.

nenek datang lagi

tok wan pon datang lagi

lepas 3 malam kat situ, kami tukar bilik single. arfa pon dah makin selera nak makan time ni

dah makin ceria arfa. Alhamdulillah

haaa...nampak tak dia dah start bosan duk hospital

melihat dari jauh. hehe...macam pergi bercuti jer. sebenarnya ni hospital ok.

Kat sini aku nak ringkaskan sikit beberapa benda yang aku nak highlight tentang DEMC:

  1. Doktor: memula macam pelik jer cara doktor diagnose sakit arfa. jap denggi, jap tonsil. aku pon pelik jer. tapi sebagai mak ayah, kite kene banyak tanya. tanya jer semua bende sampai clear. Dah banyak hari kat situ nanti, sampai dah boleh tahu apa doktor nak komen and faham. hehe
  2. Nurse: Subhanallah...nurse kat sini sangat la baik2. Tekan je butang, tak lama sampai la diorang. Cara bagi makan ubat pon pelbagai. Banyak jugak aku belajar cara nak handle orang sakit sepanjang arfa admit kat sini.
  3. Bilik: bilik kat sini selesa. Twin sharing ke single ke memang best. Luas dan bersih terjaga.
  4. Kemudahan: macam2 kemudahan ada kat sini macam kedai makan utk ngopi ke lepak2, kiosk untuk arfa cuci mata and kedai souvenir yg sempat jugak arfa pau kipas warna warni tu dr daddynya.
Banyak lagi kot boleh dihighlight tapi lupa dah. Hehe...in short, hospital ni sangat okay untuk kanak2. 

Pasal bayaran pulak thanks to our insurans agen. Segalanya lancar dan memuaskan hati. Alhamdulillah. 

P/s: masa arfa warded ni aku ada terase sikit dengan status seorang insan kat facebook yang macam nak kata parent ni suka anak duduk hospital sbb dpt claim insuran. Parent memane pon nak tengok anak sihat je kot. Kalo dah warded tu boleh sihatkan anak, itu la yg parent macam aku pilih. Dah amik insuran, guna lah time gini. Apa pon tak boleh lah kau ni! Huh!

















Review Madela Freestyle Breastpump

Wednesday, November 19, 2014

| |
|

Salam,

Salah satu keperluan penting untuk ibu yang mengandung dan bakal melahirkan ialah breastpump. Haa...masa Arfa dulu, rezeki Arfa murah sesangat. Kazen hubby aku bagi breastpump elektrik and kakak aku pon bagi pinjam breastpump manual. Tapi breastpump elektrik tu dapat guna kejap sangat. Guna tak sampai 10 kali kot, motor dia dah rosak. So aku continue guna pam manual je.

Bila dah bersalin kan Amna, aku memang takde beli pam lagi. Dalam kepala memang nak sesangat Madela freestyle sebab memang berdasarkan review aku baca, pam terbaik lah tu. Tapi bersabar hingga abis pantang baru suarakan hasrat hati kat hubby ku. hehe... ingat senang ke nak beli gajet memahal even guna duit sendiri? still kene bagi sebab musabab yang logik baru suami izinkan. hehe

So, after lebih kurang 3 bulan lebih dah aku guna ni, ni review dari aku:

1. Sangat senang nak pasang, simpan, basuh dan keringkan
2. Bateri tahan sangat lama. Lebih dari 2 minggu masih boleh bertahan tanpa dicas.
3. Tahap pam sama macam masa breastfeed baby. Tidak menyakitkan dan boleh nak kuat or slow.
4. Handsfree. boleh sesambil pam, sesambil baca buku, tengok henfon.
5. Hasil pon okay. macam aku tiap kali sesi pam, dapat lebih kurang 2 botol 4 oz. tetiap hari aku buat dua sesi pam je.
6. Ringan dan compact je bebarangnya. sume boleh muat dalam satu cooler beg.
7. Smart okay. hehe...aku rase pam tuh sangat smart.
8. Takde bunyi masa pam. ada bunyi tapi slow sangat. memang orang tak perasan pon tengah pam. tapi aku memang pam dekat bilik yang takde orang. hehe
9. Masa nak cas balik dalam 4-5 jam je. dah full bateri.
10. Sangat efektif sebab buat double pumping kan. so sangat jimat masa dan tak bazirkan susu. Only mom understand this. :)

Okay cukup la 10 kebaikan aku listkan kot. kalo terpikir lagi nanti aku tambah.

Pam kesayangan. Aku beli RM 1699. Dapat satu set Madela freestyle dengan free extra 20 biji botol simpan susu.

 Hasil tuaian. :)

My cooler bag. Boleh isi ice pack, 4 biji botol, pam dan aksesori pam. All in one bag.




Cucuk Imunisasi Amna Hafiya (0-6 months old)

Monday, November 17, 2014

| |
|

 Salam,

Sementara mood ada ni, baik aku tulis segala pending post yang terlintas kat kepala aku ni. Actually aku menulis bukan setakat nak share info dengan orang. Tapi lebih kepada rujukan aku sendiri di masa hadapan. Aku sendiri terkadang bila nak refresh balik info, aku masuk je blog sendiri. hehe

Kali ni aku nak share pasal imunisasi untuk Amna Hafiya. ye...aku parent yang memilih untuk bagi imunisasi kat anak. bukan la aku membuta tuli je follow. cuma tu lah decision aku.

Masa Arfa dedulu, aku pegi amik imunisasi ni kat klinik kesihatan. masa tuh tinggal kat Bukit Mahkota. klinik dia aman, lengang and nurse pon baik2. Tapi bila turn Amna, kami dah duduk kat Shah Alam. KK kat Shah Alam ni sangat la padat. tak sanggup rasanya bawak baby tunggu kat sana. kalo baby duk lam perot (time mengandung) okay la lagi. so, kami cucuk je la kat Hospital Pakar Annur, tempat Amna lahir. Kat sini aku nak share kos untuk cucuk sepanjang 6 bulan dah umur Amna ni.

1. Cucuk sebulan:
    Dr. Arbaiyah jadi pilihan kami

Tarikh: 04/06/2014
Kos: RM 139.70


2. Cucuk dua bulan:
 kakak suka datang main kat sini

  adik cool je kene cucuk
Tarikh: 04/07/2014
Kos: RM 183.50


3. Cucuk tiga bulan:
Terjumpa baby yang lahir sama tarikh dengan Amna

Tarikh: 04/08/2014
Kos: RM 160.00

4. Cucuk lima dan enam bulan (Dr. gabung terus):
dah besar my pwincess
Tarikh: 04/10/2014
Kos: RM 205.00

Ni Jadual Imunisasi nya.

Tunggu setahun la pulak baru cucuk lagi. okay. tu je nak share.

Frozen fever - Let it Goooo

Sunday, November 16, 2014

| |
|

Salam,

Demam frozen melanda anak-anak. Arfa start suka Frozen bila daddy nya tunjuk video lagu Let It Go. Daddy pon tahu lepas ada kawan dia mintak downloadkan. hehe..so macam tu la Frozen tersebar kan. Ada satu masa tetiap hari Arfa mintak nak pakai baju Frozen. Maka gigih la mama nya belikan stok baju Frozen bebanyak. Dalam bebanyak tu, ni jelah baju yang ala-ala Princess Elsa sempat mama belikan sebelum demam Frozen dah surut. hihi... Arfa tak pernah mahu pakai tudung. Tapi sebab tudung ade gambar Frozen, dia nak pakai. Bagus la jugak kan. Bole la belajar2 pakai tudung.

Excited sesangat first time pakai :)




 Arfa and Irdiena (cousin) fefeeling Princess Elsa from Arendelle




Kisah Bersalin Lagi: Baby Kuning (Jaundice)

Monday, November 10, 2014

| |
|

Salam,

Cerita after discharge. aku memang plan berpantang dekat rumah mak aku kat kajang. so husband aku pergi la report kelahiran dekat klinik kesihatan (KK) kajang. besoknya terus nurse datang rumah aku. efisien betol diorang ni. diorang akan cek kesihatan mom and baby. untuk aku mase tu okay la. luka czer pon kering elok, blood pressure okay. untuk amna pulak, nurse tengok dia macam kuning sikit. memang aku pon tengok camtu and amna pon macam tak aktif sangat, asyik tido je. so dia mintak pergi cek kat KK.

kuning kan ni?

Dipendekkan cite, tiga hari berturut2 aku pegi cek kuning amna dekat KK and bacaan dia keep naik.

1. 7/5/14 ------> 12.5 mg/dl
2. 8/5/14 ------> 13.6 mg/dl
3. 9/5/14 ------> 14.9 mg/dl

Aku memang dah apply few tips untuk turunkan kuning ni (dapat dari internet) macam bagi air anggur hitam, mom minum susu kambing, always kejutkan baby untuk menyusu and jemur jugak sesikit (heh...ni petua orang dedulu kot). tapi since bacaan dia tak jugak turun, risau jugak la aku.

Melalui pembacaan aku, the best option untuk turunkan bacaan dia ialah jemur bawah lampu fototerapi and cara ni lebih berkesan untuk baby yang berumur bawah seminggu. kalo dah lebih seminggu lagi susah nak turun bacaan tuh siap kene pakai 2 lampu nanti. ikutkan hospital kerajaan akan admit (untuk jemur bawah lampu) bila bacaan dah tinggi around 18 mg/dl (tak pasti betul tak sebab dah lupa. agak2 je ni). so, kami decide untuk bawak amna pegi hospital annur balik and admit kan kat sana. hospital annur akan admit kalo bacaan jaundice tuh 9 mg/dl ke atas.

Amna hampir berumur seminggu
Kami on first day
Kami on second day
Belakang pon kasi jemur

Amna admit kat sini dua malam. sepanjang tu, aku boleh kalo nak stay sekali. tapi bila fikirkan amna akan lebih banyak duduk bawah lampu, confirm nanti aku duk kat wad pon tak buat ape sangat. so, aku juz datang susukan amna and hantar stok susu untuk dia minum time aku dah balik :'( . 
penat and sakit jugak sebenarnya dengan luka czer, ulang alik pegi hospital, tapi kuatkan jugak la diri masa tu.

Kami on discharge day

Alhamdulillah, after dua malam kat sana, bacaan jaundice tuh dah turun ke 9.3 mg/dl and Dr. Khairul pon benarkan discharge. Yeay!

Just sharing for those who needs this info ------> Kos untuk rawatan jaundice selama 3 hari 2 malam dekat Hospital Annur, Bangi ni ialah RM 904.42.

Arfa Tasnim & Amna Hafiya

Saturday, November 8, 2014

| |
|

Salam,

'Dear God, please strengthen their heart and let them hold their hands together in up and down till forever. Amin.'







Love u guys! -mama and daddy

Kisah Bersalin Lagi: Kos Bersalin di Hospital Pakar Annur, Bangi

Friday, November 7, 2014

| |
|

Salam,

Setelah selamat lahirkan my second baby yang dinamakan Amna Hafiya, discharge lah dari wad. Okay dengan sukarela aku nak share pasal kos bersalin dekat Hospital Pakar Annur, Bangi. Kot2 ada yang mencari hospital untuk bersalin and nak tahu kos nya kan.

Kaedah bersalin Amna Hafiya ni adalah pembedahan. Sebab dia duk songsang and mom dah ada parut czer (baby first). Untuk membolehkan bersalin dekat hospital ni, kite kene la check up dulu kat situ kan. At least 2 kali kot. aku pon xpasti sebab aku cek kat situ more than dua kali. untuk check up, biasanya kos untuk scan baby sahaja RM 60 per session. Then consultation Dr sekitar RM 50. Jadi tiap kali check up RM 100++ jugak le.

Then lepas dah book tarikh untuk bersalin kat situ, siap sedia lah duit ye. Almaklumlah, aku hanya pegawai kerajaan dan company suamiku tiada medical cover untuk isteri. hihi... Mase datang pepagi di hari nak operation tu, dah kene bayar deposit dah. hehe... oleh kerana aku bersalin secara pembedahan, deposit dia mintak RM 5k. bole dibayar secara cash mahupon credit card.

Masa book tarikh tu jugak, diorang dah tanye kite prefer duk bilik ape. So, untuk aku, aku pilih bilik twin sharing. untuk twin sharing ni bilik kene share dengan satu lagi patient. toilet pon share. kos dia RM 100 untuk semalam. Bilik dia selesa la jugak untuk aku. Tapi suami takleh teman since share dengan patient lain kan kecuali patient tu pon nak suami dia teman. haaa...so malam pertama aku kat situ, adik aku temankan. Thanks Mak Tin! Adik aku ni memang jaga aku bebetol. baby nangis sikit je, dia cecepat bangun. hehe...jasamu dikenang la Tin! Siap buatkan milo pepanas. terharu i. malam kedua lak suamiku teman sebab dah mintak kebenaran jiran sebelah. hehe...



Normally bersalin secara pembedahan ni memang kene tido dua malam. sebab time ni la luka nak baik. at least dua malam tu kite betol2 dapat rehat. Baby akan diletakkan di nurseri. tapi tiap kali feeding time means baby dah nangis dia akan datang antar kat kite. then dia amik balik untuk bagi mandi, tukar pampers sume (masa Arfa dulu, dekat HKL, sume aku buat sendiri. Fuh! tabah sungguh mase tu). Untuk second time perot dipotong ni, aku rasa sakit luka dia terlebih sikit. nak bangun memang seksa. tak macam first time dulu aku boleh bangun jaga baby, mandi sendiri. Alhamdulillah la aku pilih hospital ni,

Untuk discharge, Dr akan make sure baby dah kencing berak and mom pon dah kencing berak. Lagi satu bacaan jaundice (kuning) baby. mesti bawah 9 mg/dl baru boleh discharge. selepas dua malam tu, bacaan kuning baby aku 7.1 mg/dl, so dapatlah kami dischage. Alhamdulillah.. tapi ade sambungan pasal kuning ni. next entry k. :)

Panjang nya cite ko ni hah..hehe...Actually grand total untuk bersalin ni adalah: RM 6846.70 sahaja. :)
Tengah tunggu nak discharge :)

Kisah Bersalin Lagi 1
Kisah Bersalin Lagi 2
Kisah Bersalin Lagi 3

Kisah Bersalin Lagi: Kelahiran bayi songsang secara pembedahan

| |
|

Salam,

Setelah keputusan nak lahirkan my second baby secara pembedahan dekat Hospital Annur, Bangi maka persiapan mental dibuat. This time aku takkan melalui pengalaman  sakit nak bersalin menunggu bukaan lagi. Lega di situ. Tapi tetap neves tu ada. yela dah tahu perut akan dipotong. Ngeri okay. Tambah lepas tengok video kat youtube cane baby songsang keluar. kaki keluar dulu and doktor tarik kuat2...fuh! takot!!

Pagi2, 3 Mei 2014 bersamaan 3 Rejab 1435H, aku bersiap awal2 pagi nak pegi hospital. Nasib baik hari Sabtu, so mak aku jaga Arfa kat rumah dia. Sesampai kami kat hospital, masuk wad, then siap sedia lah nak dioperate. ikutkan aku dijadual operate pukul 8.00 pagi, jadi sepanjang malam dah puasa. Tapi ntah macam mana, doktor operate patient lain dulu and patient tu ade komplikasi. Tunggu punya tunggu, last2 sampai ke petang baru sampai turn aku. Lapar tayah citer lah sebab still kene puasa. dengan neves lagi. Tapi sepanjang menunggu tu sempat lah aku bace surah Mariam yang beri aku inspirasi untuk namakan baby tu. hihi

Right before masuk bilik operation

Bila turn aku dah nak dekat petang, adik aku dah datang siap bawak Arfa. sempat la jumpe Arfa before adik dia keluar. Bila aku dah nak masuk bilik operation, adik aku bawak Arfa pegi makan. Thanks mak bai! :)

Bye Arfa! 

Sesampai kat bilik operation, nurse explain la serba sikit and suruh tukar baju. Aku memang suruh hubby aku masuk sebab czer kan. boleh la capture the very first moment baby. Tapi time nurse betau kalo nak masuk bilik operation, hubby kene tukar baju and muka dia pon dah nampak cuak, so aku cakap tak nak masuk pon takpelah. huhu.. kang terpengsan pulak, payah! Hubby tunggu dekat bilik baby jelah. and aku proceed ke bilik operation (bilik lain pulak, hubby tak nampak dah).

Dalam bilik operation, sejuk yang amat okay! Dengan baju operation yang one piece tu memang terketar2 aku kat situ. Before pakar bius nak cucuk bius, aku ade request scan perot lagi. Kot2 lah baby dah berpusing, boleh try normal.. ahahahha...ade hati lagi nak try normal. since diorang takde mesin scan kat situ, dah takes time pulak nak angkut mesin scan bawak ke situ. sementara tunggu mesin tu, Dr. Fatimah pon masuk and tanya aku nak scan buat ape? meh saye rase. lepas dia pegang2 perut dia betau ni baby songsang lagi ni. saya boleh rasa kepala dia kat atas ni. tayah scan la. awak ni dah le beranak susah mase first dulu. czer aje lah katenye! huhu...maka aku redha jelah. Memang tu jalan yang baby aku pilih kot.

Next pakar bius pon cucuk la belakang aku (lupa dah cane rasenye). nak cucuk tu dalam posisi duduk and peluk bantal. after cucuk tu slow2 akan rasa kebas. tapi separuh badan je. still sedar and boleh tengok keliling. mase tu jugak diorang siap sedia pasang tirai, pasang tube kencing and preparation untuk bedah. memang dah takde rasa sakit time tu and tak nampak ape yang diorang buat.

Bila sume dah ready, Dr pon potong le perut. boleh rasa Dr goyang2 perut nak keluarkan baby. sesambil Dr cakap haaa ni kaki dia...payah sikit lah nak kuarkan. Bila kuar je baby, takde nangis pon (bajet nangis kuat2 macam dalam citer kan..haha) nurse bersih sesikit and datang tunjuk kat aku baby girl pastu terus bawak ke bilik baby (tempat hubby aku tunggu).

                        
Proses bersihkan lelemak

Then Dr sambung la tugas jahit perut. Masa jahit tu lama jugak and ade satu masa tu aku terbatuk2 tanpa henti. tak tau nape rase tak selesa sangat macam nak muntah pon ade. pakar bius yang memang duk monitor aku tu pon tambah ubat ape tah so after that baru rase lega. dia cakap tu maybe effect aku tak makan lama sangat so dia masukkan ubat gastrik. something like that la seingat aku (dah lama, aku lupa, jenuh refresh ni). Anyway aku nak ucapkan bebanyak time kasih kat pakar bius Hospital Annur ni. Lupa namaya Dr ape. Dia ni sorang la yang duk monitor aku, lapkan air mata, betulkan tudung. Ade satu masa dia pegi attend baby aku, dah senget benget tudung aku sampai tak nampak ape. bila dia masuk, dia la yang betulkan. huhu..Thanks so much Dr!!! 

After selesai tu, nurse pon tolak aku masuk wad balik. and aku sedar je sepanjang masa sampai masuk wad (seingat aku, masa arfa dulu aku siap tertido beberapa jam lepas operate). Dekat wad family aku dah ramai datang and arfa pon dah ada. So, macam tu lah citer nye kelahiran secara pembedahan. Sekejap dan tak sakit (sakit selepas tu citer lain). hehe 
This is my second baby. fresh from mom's oven :)
 Arfa and adik. Baru tahu rupa adik.
Daddy and adik
Kami namakan Amna Hafiya (Hafiya ni dapat inspirasi masa baca surah Mariam). 

 
 Ni muke kakak and adik mase baru lahir. lain kan?

kakak tak layan sangat adik awal2

Ni Dr Fatimah, Hospital Annur. TQ so much Dr!!!!

Thank you Allah for blessing us with two princess yang sempurna dan sihat. Syukur Alhamdulillah.

1. Arfa Tasnim
2. Amna Hafiya

:)