Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


Showing posts with label malaysia. Show all posts
Showing posts with label malaysia. Show all posts

Kempen Tidak Memasang Lampu Kecemasan Memandu Ketika Hujan

Friday, September 9, 2016

| |
|

Tolonglah hentikan perangai ini. Memandu dengan menyalakan lampu hazard (kecemasan/amber) adalah merbahaya. Lampu kecemasan hanya untuk kenderaan berhenti dan kenderaan yang dipandu terlampau perlahan, contoh kenderaan berat.

Kempen Memasang Lampu Kenderaan Ketika Hujan

| |
|

Pasang lampu bukan sebab anda tidak nampak jalan, tetapi untuk pengguna jalan raya lain untuk nampak anda. Bersama-sama bertindak untuk keselamatan kita semua di jalan raya.

TM Unifi rebate

Sunday, September 4, 2016

| |
|


Saya dah buat. Anda bila lagi? Bila perkhidmatan UniFi atau Streamyx anda mengalami masalah, laporkan masalah dengan membuat panggilan ke 100. Bila masalah telah selesai, kembali hubungi 100 dan bercakap dengan pihak Billing, untuk uruskan rebet anda. Jangan lupa Report no. ya.

p/s: Takde guna kau bising-bising kat laman media sosial kalau tak buat report. Ni rebate RM200 lebih aku dapat sebab video streaming aku slow/buffering issue selama 3 bulan. Sekian.

UPDATE 23-09-2016: Baru dapat bil unifi bulan Sep 2016. :D Yeay!

Selamat Hari Kemerdekaan ke 56 & Selamat Hari Malaysia ke 50

Wednesday, August 28, 2013

| |
|

Kami di onedot12.com ingin mengucapkan Selamat Hari Kemerdekaan Tanah Melayu yang ke 56 dan Selamat Hari Malaysia ke 50. Ke arah negara kita yang lebih maju dan selamat. InsyaAllah... terima lah lagu (tahun lepas punya) ;D




P/S: Dengan harapan mengunung, game 1st September 2013 berkesudahan dengan Liverpool FC 3 - 0 Manchester United

5th Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2013

Saturday, March 30, 2013

| |
|

So Jumaat semalam, kitorang ambik cuti untuk pergi tengok ni, 5th Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2013 kat Putrajaya. Bajet kalau pergi weekend, sure cramp ramai gila dengan orang. Tapi kan sekarang ni musim cuti sekolah. Silap ari bulan ramai jugak time weekdays ni... Kami sampai kat area Monumen Alaf Baru, Precinct 2, Putrajaya ni around 7am lebih. Crowd dah mula meramai tapi parking area masih lagi aman damai. Hot air balloon dah ade banyak yang take off. Masih ade lagi yang tengah prepare duk nak naik jugak. Macam-macam design balloon ni. Smurf pon ada. Sim card Tune Talk pon ada! Pada aku, balloon ni lah yang paling kelakar. Ada kaki, ada tangan. Haha.
For more photo, visit my facebook album. By the way, this show bermula dari 28hb hingga 31hb esok. Pergi la seawal 7 pagi untuk tengok balloon take off. Malam ni dan esok ada fireworks. Harap dapat gi nak capture fireworks pulak ;D

Iklan tanpa izin

Thursday, February 28, 2013

| |
|

Salam,

Rasenye semua umat manusia dekat mukabumi ni punya hak dan privasi hidup. semua pon tak suka bila hak atau privasi kita diceroboh kan?
Aku tak suka membebel, tapi pagi ni rase nak bebel jugak kat sini. pagi2 dah ade yang spoil mood. macam mana orang yang tak berape nak rapat, pastu tak pernah tegur or tanya kabar boleh spoil mood aku?
Citernye kat facebook la...haih..kawan kat facebook ramai...ade je la yang satu dalam seribu tu buat hal kan..bukan semua of coz.
Aku nak tanya la kawan2 yang berbusiness online ni, berkesan sgt ke strategi pemasaran ko bila ko terpaksa tag or add org ke group sana sini? mentang aku penah tanye or beli sekali produk ko jual, terus ko tag aku manjang. hishhh..kalo produk best takpe la jugak. (masih bertoleransi dengan kawan2 rapat).
Paling2 tak boleh terima yang add ke online business group. ko nak iklan kat group tuh, ko kene add orang kan? pastu suke suki ko add kawan2 ko yang dekat facebook tu kan? aku betau awal2 ni, AKU LANGSUNG TAK BERMINAT NAK TENGOK group macam ni. ko buang masa aku bace notification and leave group. ko dah menyusahkan aku tau tak? larat ke ko nk mintak maaf kat semua orang yang tak redha ko add diorg sesuke hati? ko jawap! pastu ko tambah dosa aku lak ngutuk ko. adoyai...manusia...respect la hak orang lain. nak add, nak tag, sila mintak izin dulu!
Ni belum cite yang bagi sms dgn email pulak untuk iklan. balik2 aku dapat pinjaman peribadi punya iklan. sakit mata tengok email dgn sms tau! TAK MINAT!
Aku rase banyak lagi medium pengiklanan yang kite boleh guna. Medium yang halal. ko bayar untuk ko iklan. kan lebih berkat? banyak weh....kat blog2 bersepah boleh buat iklan. bayar je la sikit. nak meniaga kene la ade modal untuk iklan. tayah juta2 pon!
Yang mudah kalo ko nak iklan jugak2 kat facebook, ko up je la status. kat page or profile ko. up la sampai banjir timeline. takpe. at least aku bole set tanak tengok kalo aku tak minat. set SEKALI je. senang hati aku. boleh faham ke??
Aku ni memang jenis manusia suka mencari sendiri. TANPA DIPAKSA. kalo aku nak, aku cari. tayah ko paksa2 aku. lagi ko paksa lagi aku tanak ambik tahu. so iklan la dekat tempat yang kalo suke, orang tengok, kalo tanak tengok pon takpe.
Tu je la nak bebel. Ramai kot macam aku. tak suka orang add ke group sesuke hati. so sila ambik perhatian yang berkenaan.

p/s: orang2 macam ni pandai add kawan2 kat group, tapi heran bila tengok profile dekat facebook tuh macam hidup segan, mati tak mahu. pelik betoi!

E-Rokok / E-Cigarette / Vaporizer membahayakan kesihatan ....... kah?

Tuesday, January 29, 2013

| |
|

Lawak of the year. Rokok biasa, laaaaaaaaagi la bahaya! PUIIIII!

oh warranty Tesco Extra

Wednesday, December 26, 2012

| |
|

Pernahkah hadiah yang korang dapat rosak, then pergi claim warranty? Wife aku dapat blender ni sebagai hadiah. Pakai tak lama, rosak. Siap berasap. So check dalam kotak, ade warranty card. The item was bought from Tesco Extra Seremban Jaya, 22 March 2012. So semalam kitorang bawak la pergi ke Tesco Extra Seksyen 13 Shah Alam. Malangnya, diorang mahukan resit pembelian kalau nak claim warranty, so apa guna warranty card yang ada tuh? Lagi satu kalau dah nama hadiah, takkan la orang nak bagi sekali ngan resit kan? IDIOT.

This is bullshit.

Aku pergi ngan kawan aku Ladun, untuk claim warranty portable hard disk Buffalo, tak de cakap banyak. Takde resit, kat kaunter check no siri pada portable hard disk tu. Check status warranty. Still dalam warranty. Tested the faulty product. Confirmed rosak then terus buat replacement. Simple. Tak sampai 20 minit. So, from now on, bye-bye Tesco Extra. Baik beli kat Senheng atau SenQ!

P/S: So perlukah kitorang sertakan resit pembelian kalau nak hadiahkan sesuatu barang lepas ni? Huhuh

Astro Ceria: kesan alih bahasa

Monday, December 17, 2012

| |
|

Astro Ceria dan Nickelodeon antara channels yang terdapat kat service pay TV Astro yang menawarkan kartun dalam alih bahasa kepada bahasa Melayu. Aku suka tengok anime dalam bahasa asal Jepun dengan subtitle English. Dulu-dulu masa kecik, aku suka tengok kartun dalam English yang ada subtitle Melayu. Aku boleh belajar bahasa lain. Aku rasa sekarang, budak-budak hanya boleh belajar satu bahasa sahaja, Melayu.

Bukan nak agungkan bahasa lain, tapi ada kelebihannya untuk tahu berbahasa lain.

Dan pada aku, alih bahasa hanya akan menyekat perkembangan ini.

Subtitles rules!

Penipu sewa rumah di apartment Alam Prima, Shah Alam

Wednesday, October 24, 2012

| |
|

KAMI DITIPU! Advertiser kat mudah.my yang kononnya owner rumah, hilangkan diri selepas dapat duit "lock in" unit. Pada pagi Sabtu 6 Oktober 2012, kami masih lagi dalam pencarian rumah sewa kat Shah Alam, ternampak satu iklan apartment Alam Prima untuk disewa kat mudah.my (iklan tu dah didelete), dan terus call and setup an appointment untuk tengok rumah. Bila call, seorang lelaki Cina yang memperkenalkan diri dia sebagai Chan, setuju untuk bagi kami tengok rumah pada hari yang sama, around jam 10 pagi.

Alam Prima apartment ni, memang amat strategik lokasinya dengan tempat kerja kami. About 3km ke office aku dan 7km ke office wife aku. Seksyen 22, Shah Alam. Opposite the CSR kilang gula.

View Larger Map
So bila sampai sana dalam pukul 10 pagi, kitorang dibawa masuk tengok rumah kat level 12. Kat iklan cakap level 9 kan? Tak perasan masa ni. Banyak duk cari iklan Alam Prima. Masa tengok dalam rumah ni, dia cakap dia dan kakak dia ada lagi 3 unit lain kat apartment ni, kat level 9. Sembang pum-pang beli memang nak buat investment lah, ada kedai barangan elektrik kat Bandar Puteri Puchong lah, nak pasang aircond lah, waterheater lah, grill lah, tawar mintak sewa jadi RM850 pon dapat lah. Ok fine. Kitorang cakap, jadi lah amik rumah ni.

Both parted ways. Tengah driving pulang, dapat SMS dari Chan, mintak particulars nak letak dalam agreement, nama, no ic, no plate kenderaan untuk apply sticker, email address. Lepas tu, mintak RM400 untuk lock in rumah tu pada kami. Biasa-biasa pon tuan rumah memang ada mintak sikit duit untuk komitmen supaya tak tiba-tiba cancel kan? Ok lah. Malam tu, cash deposit kat dia RM400 kat Hong Leong Bank Kajang.

4 days later, Chan called. Mintak extra RM450, alasan duit dia tak cukup untuk rolling nak pasang grill and whatever else yang dia sebut last time. Nak bayar kontraktor supaya leh jalan kerja, katanya la (PUIIIII!). Pastu dia cakap,  lepas solat Jumaat meetup again untuk sign agreement dan serah kunci. So aku pon pergi la cash deposit lagi RM450 dekat Hong Leong Bank Seksyen 15, Shah Alam. Aku dah mula was-was pada masa ni, mintak resit untuk 2 pembayaran ni, tapi dia cakap, just keep the cash deposit receipt as proof. Ok lah.

Jumaat, lepas aku solat jumaat kitorang call cakap on the way. Dia cakap silap. Jumaat depan (19 Oktober 2012) maksud dia. Dia salah tengok kalendar katanya. Dia kat Kuantan masa tu katanya. Ok lah. Next Jumaat it is.

Rabu, dua hari sebelum hari Jumaat yang dijanjikan, aku try contact Chan nak tau status rumah, dah siap ke belum. SMS tak reply. Call x jawab. SMS lagi. Call lagi. Last-last Khamis dia reply kat wife aku, cakap akan call later, tengah busy. Ok fine.

Jumaat, dari pagi duk try call, sms. No answer. No reply. Sampai la lepas Jumaat. Still no avail. Nampak gaya, kena tipu dah ni...

Sabtu, kitorang pergi ke Alam Prima. Aku naik sorang-sorang ke unit A-12-6 yang kat level 12 tu. Tiada orang. Pintu berkunci. Aku intai-intai dari tepi, memang takde buat apa-apa langsung, grill belum pon pasang. Kat pintu depan, ada tertampal notis, "Salam, ada masalah kunci. Sila hubungi pejabat. - Pejabat Pengurusan Alam Prima". Sah. Kena tipu.

Isnin, aku sambung cari iklan Alam Prima. Nampak satu iklan, looks like macam agent punya. Lim. Aku call. Sembang. Cakap baru kena tipu. Lim upset sebab ada conman macam tu, boleh kacau periuk nasi dia cari rezeki yang halal. Lim checkkan untuk aku, unit A-12-6, pemilik dia adalah Melayu. Later lunch time, aku pergi Balai Polis Seksyen 9 Shah Alam, buat report. Tapi diorang referkan aku ke Balai Polis Kajang, sebab transaksi pertama aku buat adalah dekat Kajang. Tapi penipuan ini kan berlaku dekat apartment dekat Shah Alam? Entah lah.
So, macam mana si Chan tu ada kunci rumah tersebut? Adakah dia ni, kontraktor yang dilantik oleh tuan rumah sebenar untuk ubahsuai rumah itu dan mengambil kesempatan? Atau ada kemungkinan lain?

So macam mana untuk elakkan terkena macam ni lagi? Macam mana nak tau, betul ke tidak orang itu adalah owner property tersebut? Check dekat pejabat tanah? Mintak dia tunjukkan S&P? Mintak nak tengok geran umah? Mintak bil air, bil api untuk nak tengok nama? Mintak nak tengok ic? Takut genuine tuan rumah akan rasa offended pulak. Huhu.. janji tak kena tipu lagi.

Dengar berita dari kawan wife aku yang dah tinggal di Alam Prima dan dari akak ipar aku, dah dalam 11 kes yang sama terjadi kat situ. Yang paling banyak kena, RM3000. Gila. Kitorang kena RM850.
Hati-hati ya rakan-rakan... Malaysia is becoming less safer as days go by.

P/S: Aku sengaja tak letak nama penuh conman, maybe he has few other identities, maybe he might found this page.

Updated: Jumpa lagi kes sama by the same conman. http://www.ibilik.my/rooms/330810/please-do-not-trust-chan-poh-tiang

Speed trap: Peta Lokasi Kamera AES Fasa Percubaan

Friday, September 28, 2012

| |
|


View Senarai Lokasi Kamera AES Fasa Percubaan in a larger map
Koordinat of these locations of AES cameras diperolehi dari website JPJ, so boleh tengok sendiri senarai tu. Aku cuma amik those coordinates and put it on Google Maps. Semoga dapatlah bagi rujukan kepada sesapa yang memerlukan. Drive carefully guys. Speed doesn't kills but stupidity does.

Speed trap: Lokasi kamera AES

Wednesday, September 19, 2012

| |
|

Untuk peta lokasi kamera AES fasa percubaan, click sini.

Yes, there are plenty of blogs kat internet copy & paste the lokasi list of the so called AES new speed trap system dekat Malaysia, well not all of them are correct/exact. These locations yang aku sendiri nampak, diorang tengah testing recently. Siap ada flash wooo.. Berpinar mata time malam bila flash tu fired. So far, aku baru nampak diorang tengah testing dekat dua lokasi ni.

1. Lebuhraya SILK. (KM 6.6)
Koordinat: 2.973494° N 101.677448° E

Masa balik kerja last week, nampak diorang tengah duk pacak 2 kamera ni di permulaan lebuhraya SILK, dari arah SKVE dan LDP, betul-betul tepi petrol station Shell (see above). Speed limit di sini adalah 80km/h. Gila. Jalan yang tengah lurus majnun bendul memang syiok nak speeding. Agak a little bit uphill. (aku rasa camera ni rakam both direction, opposite lane bela sana, time aku bawak slow sorang2 pon ade keluar flash)
 View dari stesen minyak Shell

2. Lebuhraya PLUS (dari Bangi/Seremban arah Kuala Lumpur - just after KLIUC signboard & before exit Kajang) KM 301.9

Koordinat: 2.9743581° N 101.7424642° E

Yang kat PLUS ni pulak, perasan after few days aku spotted the cameras dekat SILK, aku tengah driving, so tak dapat nak pin point the exact location, but  exactly at KM 301.5. Just after the KLIUC signboard and before the flyover pertama sebelum  exit Kajang. Speed limit is 90km/h. Gila betul. 3 lane and yet the speed limit is 90km/h.

3. Restoran Jenjantas USJ, Lebuhraya ELITE

Aku rasa semua orang dah tahu pasal kamera kat sini. Dah bertahun pon aku nampak ni. Cuma tak pasti berfungsi atau tidak. Cameras bawah restoran jenjantas USJ (restoran dah bungkus/tutup), dari KLIA/Putrajaya ke arah Shah Alam, just betul-betul selepas exit USJ. Ada 3 kamera. 1 for each lane. The opposite direction memang takde kamera, arah ni sahaja. Speed limit pon 90km/h walaupun 3 lanes. [update] Bila aku baca list JPJ AES fasa percubaan, kamera ni tiada dalam senarai.

Is there anyone who obeys the 30km/h school zone speed limit?

Klik untuk peta lokasi AES fasa percubaan.

P/S:
- Apa itu AES? read here > http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=123&Itemid=36

- Senarai lokasi AES fasa percubaan oleh JPJ. Klik http://portal.jpj.gov.my/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=135&Itemid=36.

Celcom: Dear customer, Mobile Internet will be BLOCKED after 100% usage

Monday, September 17, 2012

| |
|


Celcom: Dear customer, starting 01/10/12 Mobile Internet will be BLOCKED when reached 100% monthly data allocation. To continue surfing with Celcom, send BROADBAND VOL to 22188. I received that SMS from Celcom an hour ago. Ada je cara diorang nak tambah duit kan? Tahi. Sebagai pengguna Celcom with 1GB data plan, secara kebiasaannya sebelum ni, pabila data usage dah been fully utilised, Celcom akan slowkan connection speed, tapi lepas ni mulai 1 Oktober 2012, diorang terus nak block pengunaan dah. Freiken! Kalau nak guna lagi kena la purchase more data, ekonomi makin teruk ni tade nye la nak tambah cost bil telefon.

Mari tengok other telcos dari Celcom, how they deal with users exceeding their data usage quotas.

Digi:
Digi said "Each Mobile Internet Plan comes with a fair usage quota. DiGi reserves its sole and absolute discretion to throttle the speed of any subsequent Internet usage or block the Customer's Internet usage.", kalau pengguna dah lebih guna data mobile internet, diorang ada hak untuk slowkan connection atau BLOCK terus penggunaan data.

Maxis:
Maxis pulak, "**Subsequent usage for all Monthly Passes will be charged at RM0.30/MB" takde BLOCK-BLOCK, cuma terus charge je 30 sen untuk setiap 1 megabyte.

U-mobile:
U-mobile pulak "There will not be any additional charges. You will still be able to use more data at no charge; however, the surf speed will be reduced." Takde block atau tambahan charge untuk lebihan guna data, cuma slowdown connection speed je.

Yes:
Yes pulak "If Your usage exceeds the Data Capacity Allocation, We will manage the bandwidth for Your Service. In the case of Postpaid Service, You will still be able to access the Internet but at a reduced bandwidth speed. In the case of Prepaid Service, You will be barred from accessing the Internet", untuk pengguna pascabayar, tidak akan diblock penggunaan, cuma dislowkan kelajuan TETAPI untuk pengguna prabayar, penggunaan data terus akan diBLOCK.

So... pada firasat aku, Maxis adalah lagi nokharom dalam hal ini, after that baru la Celcom. All Capitalist are bastards!

Update [2-Oct-2012] - Celcom deferred blocking initiative until further notice. HAHAHAHAHA!

Selamat Hari Malaysia ke 49

Thursday, September 6, 2012

| |
|

Selamat Hari Malaysia! Ahad depan lagi satu ni (16hb Sept), Malaysia akan berumur 49 tahun sejak penyatuan Tanah Melayu, Sabah, Sarawak & Singapura pada 16 September 1963. Semoga Malaysia menjadi bertambah baik untuk Arfa, adik-adik & kawan-kawannya nanti. InsyaAllah.

Aameeeen...

Speed trap: Bukti bergambar? Boleh pakai ke?

Wednesday, September 5, 2012

| |
|


Boleh ke tak korang bagitahu aku, dengan hanya melihat 2 gambar di atas, berapakah kadar kelajuan diorang? Mamat baju merah tu, agak2 berapa la kelajuan larian dia dalam km/h? Cyclist tu, berapa pulak kelajuan dia pada masa tu? Boleh ke tak? Pada aku, dengan satu gambar sahaja, ko tak boleh buktikan kelajuan seseorang pada ketika tu.

So far, aku dah tengok dua kawan aku punya kenderaan gambarnya diambil sebagai bukti untuk kesalahan melebihi had laju. Tapi masalahnya pada aku, selain dari peranti speedtrap polis, gambar pegun yang diambil sebagai kononnya bukti ini, pada pendapat aku tidak boleh diterimapakai, kerana gambar objek pegun tak dapat beritahu kelajuan.



Dengan tengok gambar-gambar di atas (diperolehi dari MyEG), boleh ke korang bagitahu yang kawan-kawan aku ni tengah speeding pada sekian-sekian halaju? I do not think so. Gambar-gambar ini hanya membuktikan bahawa kereta dan motor kawan-kawan aku ini hanya berada di situ, tidak lebih dari itu.

UPDATE [13/09/2012]: The 3rd image provided oleh sedara aku, latest format maybe dia letak info bagai, but still boleh kata polis boleh salah letak figure speed. Tapi to mathematically prove someone is speeding? Still cannot lah.

Pada aku, kalau nak bagi bukti bergambar, haruslah perlu sekurang-kurangnya, 2 gambar yang diambil pada selang masa yang tertentu. Dari situ dapat lah dikira secara agak tepat. Sebagai contoh, selang antara dua gambar itu adalah 0.5 saat dan di kira jarak yang dilalui adalah 5meter, maka;

5 meter = 0.005 km
0.2 saat = 0.000055556 jam

formula kelajuan (km/h) = jarak dalam km / masa dalam jam

kelajuan = 0.005km / 0.000055556 jam

kelajuan = 89.99 km/h (kilometer sejam)

bahan bacaan :
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1379374/Business-owner-beats-speeding-tickets-turning-towns-traffic-enforcement-camera-technology-them.html
http://www.lawfirms.com/resources/criminal-defense/traffic-tickets/cross-examine-officer-speeding-ticket.htm

JPJ: Lesen L untuk motorsikal sah untuk ride atas jalan raya

Thursday, June 14, 2012

| |
|

Semalam, aku dapat info dari kawan aku via WhatsApp, ada geng VOG (Versys Owners Group) kena saman dengan JPJ 3 calit sebab katanya lesen 'L' hanya valid dalam sekolah memandu sahaja, jalan raya tidak boleh bawak moto lagi. Setahu aku, jiran aku kat kampung dulu, dia duk ulang alik gi kerja naik Honda Ex5 berapa belas tahun, hanya duk pakai lesen L ja. So aku submit inquiry kat JPJ portal.
Wed, Jun 13 2012 5:17pm
(You)
Saya mendapat maklumat dari kawan, menyatakan bahawa jika saya pemegang lesen L, tidak boleh menunggang secara sah di atas jalan raya. Lesen L hanya boleh digunakan untuk tujuan belajar di sekolah memandu sahaja. Adakah ini benar?
Wed, Jun 13 2012 5:29pm
(staff)
Tidak di Malaysia.
Wed, Jun 13 2012 5:39pm
(You)
Maksudnya saya boleh menunggang apa-apa motorsikal (tanpa pembonceng) di atas jalan raya walaupun hanya mempunyai lesen L untuk kelas B. Adakah ini yang dimaksudkan?
Wed, Jun 13 2012 6:37pm
(staff)
Ya dengan mempamirkan plat L dihadapan dan belakang motorsikal tersebut
Maka, takde masalah la nak ride sorang-sorang (tak kira berapa cc sekali pon) walaupon masih berlesen L kelas B (Motorsikal melebihi 500 sp)

Seindah Sakura TV3: Kesalahan tentang 'muhrim'

| |
|

Dua tiga kali jugak aku terperasan dalam drama slot Akasia TV3, Seindah Sakura (aku tak tengok sangat pon, kekadang je TER.. haha), yang si Airil (lakonan Fahrin Ahmad) duk sebut2 yang Shakira (lakonan Fasha Sandha) tu adalah muhrim dia, padahal dia tahu yang Syakira tu adalah BEKAS isteri kepada Pak Su, bapa saudara dia. Isteri kepada bapa saudara adalah tergolong dalam mahram muaqqat. Mahram muaqqat bermaksud larangan sementara, boleh dikahwini setelah dia bercerai dengan bapa saudara dia.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Muhrim

p/s: kesalahan info ni, boleh bagi impak yang besar, tambah lagi drama bersiri ni keluar kat tv, ramai orang akan dapat salah info. Cam sebelum ni, aku tulis pasal kesalahan penggunaan istilah tiri.

Rujukan: http://kemusykilan.islamgrid.GOV.MY/questions/view/13404/

Hospital Putrajaya + saman parking

Tuesday, June 12, 2012

| |
|




Pagi 22 May 2012, aku dan wife pergi ke Hospital Putrajaya sebab air ketuban dah pecah. Around 8.30 pagi, kitorang sampai dan aku terus drop wife aku kat Dewan Bersalin. Setelah DUA KALI aku pusing cari parking dalam kawasan Hospital Putrajaya, hampa sebab TAKDE YANG KOSONG. So aku terpaksa lah parking kat tepi jalan besar betul-betul berhadapan dengan Dewan Bersalin Hospital Putrajaya ni. Wife aku kat dalam tuh tatau lagi macam mana sebab dia sorang2.

1. Aku fikir, aku dah parking jauh di atas rumput takkan halang lalu lintas kat jalan besar.
2. Wife aku tengah nak bersalin, aku tak sempat nak tambah lagi masa untuk drive around untuk mencari parking yang HALAL dan TOYYIBAH.
3. Aku park kat situ bukan di atas sebab untuk pergi bersuka ria dan bersenang-lenang.
4. Orang lain pon pergi ke hospital, bukannya untuk berpiknik.

Kepada pihak berkuasa tempatan yang duk saman parking orang, agak-agak lah wei. Lokasi, Hospital. Bukannya tempat nak berseronok macam Alamanda ke. Isu dia bukan berapa duit kena bayar saman, tapi isu sensitiviti dan common sense. Takkan takde sensitiviti langsung? Boleh nampak apa parking penuh. Takkan la pihak berwajib tempatan tidak tahu situasi parking kat tempat sendiri?

Sekali lagi aku ulang, ORANG PERGI HOSPITAL BUKAN UNTUK BERSUKA RIA!



View Sini lah aku park kat Hospital Putrajaya bukan untuk bersuka ria in a larger map
p/s: Info dari kawan aku doctor kat situ, sila park kat kawasan HIJAU tu klu tanak kena saman.

Pusat Bersalin Berisiko Rendah, Precinct 8 Putrajaya (03-8892 4200)

Wednesday, May 16, 2012

| |
|


View Pusat Bersalin Berisiko Rendah 1 Malaysia, Putrajaya in a larger map

Pusat Bersalin Berisiko Rendah di Presint 8, Putrajaya telah dirasmikan pada April yang lepas. News here. Aku ada call ke situ kejap tadi untuk dapatkan info, tetapi mereka hanya menerima kelahiran anak yang ke-dua dan seterusnya. So, wife aku yang sekarang ni yang tengah menunggu untuk kelahiran anak pertama kami, tak dapat lah untuk bersalin di sini.

No telefon Pusat Bersalin Berisiko Rendah, Presint 8 Putrajaya: 03-88924200

Map di atas, bertanda '+' untuk Pusat Bersalin ni.

P/S: This post adalah bertujuan untuk sesiapa yang perlukan direction ke situ dan no telefon. Susah betul nak dapat. Merata aku google, merata aku call. Call Ministry of Health takde orang jawab. Call Hospital Putrajaya pon tak berjawab. Call Perbadanan Putrajaya pon tak berjawab. Call MAIWP berjawab, tapi diorang tak tahu nombor phone, so diorang bagi no phone JAKIM Putrajaya, baru lah dapat no phone tempat ni. Thanks JAKIM Putrajaya.

Cuti bersalin 90 hari kah?

Wednesday, May 2, 2012

| |
|

Tidak lama lagi, wife aku akan menikmati cuti bersalin 90 hari (kerja kerajaan) dan aku akan menjadi daddy, insyaAllah (yeay!). Cuma kat sini, aku nak argue pasal terma cuti 90 hari ni, nampak macam dikira sekali untuk hari minggu Sabtu dan Ahad kan?

Katakanlah, wife aku start cuti bersalin pada esok hari, 3/5/2012 maka hari cuti terakhirnya adalah pada 31/7/2012 (Selasa). Tapi sepanjang tempoh ini ada sebanyak 26 hari minggu Sabtu dan Ahad. So secara teknikalnya, cuti bersalin 90 - 26 = 64 hari.

Pada perkiraan aku, kiraan ini agak kritikal kerana ianya akan reflek kepada jumlah keseluruhan cuti bersalin sepanjang perkhidmatan kerajaan yang berjumlah sebanyak 300 hari. Baki cuti bersalin jika guna kiraan aku adalah 300 - 64 = 236 hari dan jika dengan kiraan langsung (include weekends) 300 - 90 = 210 hari. Ini penting kerana jika cuti bersalin anda telah habis suatu hari nanti, maka anda terpaksa bercuti tanpa gaji, kan?

Argument aku is that weekend tidak sepatutnya dikira sekali sebagai cuti, kerana hari-hari tersebut adalah sememangnya hari cuti. To me this is clearly a daylight robbery.

P/S: teringat soalan matematik masa aku darjah 3 (kalau x silap), "Ali diberi duit belanja sekolah oleh maknya sebanyak 50 sen. Sekiranya Ali tidak membelanjakan satu sen pon duit belanja itu, berapa ringgit yang dapat Ali kumpul dalam masa 2 minggu?". Semua orang dalam kelas aku bagi jawapan 7 ringgit (0.5 x 14 hari) tapi aku jawab 5 ringgit (0.5 x 10 hari). Cikgu aku cakap aku salah sebab seminggu ada 7 hari. Tapi aku argue balik sebab seminggu persekolahan ada 5 hari je, bukan 7, takkan la mak Ali bagi lagi duit belanja sekolah untuk hari minggu? Haha.