Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


Speed trap: Bukti bergambar? Boleh pakai ke?

Wednesday, September 5, 2012

| |
|


Boleh ke tak korang bagitahu aku, dengan hanya melihat 2 gambar di atas, berapakah kadar kelajuan diorang? Mamat baju merah tu, agak2 berapa la kelajuan larian dia dalam km/h? Cyclist tu, berapa pulak kelajuan dia pada masa tu? Boleh ke tak? Pada aku, dengan satu gambar sahaja, ko tak boleh buktikan kelajuan seseorang pada ketika tu.

So far, aku dah tengok dua kawan aku punya kenderaan gambarnya diambil sebagai bukti untuk kesalahan melebihi had laju. Tapi masalahnya pada aku, selain dari peranti speedtrap polis, gambar pegun yang diambil sebagai kononnya bukti ini, pada pendapat aku tidak boleh diterimapakai, kerana gambar objek pegun tak dapat beritahu kelajuan.Dengan tengok gambar-gambar di atas (diperolehi dari MyEG), boleh ke korang bagitahu yang kawan-kawan aku ni tengah speeding pada sekian-sekian halaju? I do not think so. Gambar-gambar ini hanya membuktikan bahawa kereta dan motor kawan-kawan aku ini hanya berada di situ, tidak lebih dari itu.

UPDATE [13/09/2012]: The 3rd image provided oleh sedara aku, latest format maybe dia letak info bagai, but still boleh kata polis boleh salah letak figure speed. Tapi to mathematically prove someone is speeding? Still cannot lah.

Pada aku, kalau nak bagi bukti bergambar, haruslah perlu sekurang-kurangnya, 2 gambar yang diambil pada selang masa yang tertentu. Dari situ dapat lah dikira secara agak tepat. Sebagai contoh, selang antara dua gambar itu adalah 0.5 saat dan di kira jarak yang dilalui adalah 5meter, maka;

5 meter = 0.005 km
0.2 saat = 0.000055556 jam

formula kelajuan (km/h) = jarak dalam km / masa dalam jam

kelajuan = 0.005km / 0.000055556 jam

kelajuan = 89.99 km/h (kilometer sejam)

bahan bacaan :
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1379374/Business-owner-beats-speeding-tickets-turning-towns-traffic-enforcement-camera-technology-them.html
http://www.lawfirms.com/resources/criminal-defense/traffic-tickets/cross-examine-officer-speeding-ticket.htm