Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


4th round FA Cup: Liverpool FC 2 - 1 Manchester United

Monday, January 30, 2012

| |
|

What a perfect week! Liverpool FC crashed those 2 Manchester teams (read: scums) out of two cups, Carling & FA. YNWA!!!

At the end of the storm, there's a golden sky

My baby bump :D

Friday, January 27, 2012

| |
|

Cuti raye cine ni bagi aku banyak masa untuk menulis. hehe
So, aku tuleh je post and publish satu tetiap hari.
Selagi ade idea and bende nak share la.

About pregnancy again,
My friend, emi tanye aku asal perot aku tak nampak macam pregnant pon. haha..
Dia tengok gambar2 aku kat FB, sume pakai baju besar. so tak nampak sangat la perot kan.
Hmmm...of coz la kene pakai baju lagi besar kan? takkan nak pakai ketat metat nampak sume.
Tapi aku juz nak letak la gambar2 yang sempat disnap.
So, this is all my baby bump untill 24 weeks...:D

30082011: 3 weeks 1 days
29102011: 11 weeks 5 days
12112011: 13 weeks 5 days
05122011: 17 weeks
23122011: 19 weeks 4 days
24122011: 19 weeks 5 days
25122011: 19 weeks 6 days
02012012: 21 weeks
07012012: 21 weeks 5 days
21012012: 23 weeks 5 days

Ni jelah gambar2 yang telah diambil sepanjang aku pregnant.
Tak banyak kan? hihi...nanti amik lagi eh! (betau hubby) 
kalo boleh, tetiap baju nak ambik gambar buat kenangan. hahahaha
So ade beza tak my baby bump dari mule till now? ;p
Tak nampak sangat kan? cute2 je..hihi








Carling Cup: LFC 2 - 2 MCFC (Agg: 3 - 2)

Thursday, January 26, 2012

| |
|

Wembleyyyyyyyyyyyyyyyyyyy! Liverpool FC is going to the final selepas seri 2-2 dengan Manchester City at Anfield, win on aggregate 3-2. It was really a good game, heart pumping! City led by 0-1 from De Jong long shot, Gerrard converted the penalty to make it 1-1, Dzeko put City in the lead again by 1-2 and finally Bellamy put in 2-2 after a nice one-two with Glen Johnson.

Liverpool FC will face Cardiff City at the Wembley on 26th February 2012.

Then Mancini did a Mourinho - blames everything ELSE


YNWA!!!!

Jantina kandungan, boy or girl?

| |
|

Jom cite pasal jantina kandungan lak.
Macam aku dah cite dalam episod scan before nih, baby aku kemungkinan besar adalah girl.
Hehe....untuk anak pertama, aku rase kebanyakan orang pon tak kisah baby boy or girl kan?
Dapat anugerah ni pon dah tak ternilai rasenye.
So, jantina baby takkan jadi isu. cume mendoakan baby sihat and selamat sampai lah saat dilahirkan nanti.

Okay...juz nak share...before pegi scan aritu, aku duk borak2 la ngan kakak aku pasal jantina nih.
Kakak aku duk teka yang baby aku ni gegirl. nak tahu sebab pe? Antaranya:

1. Perot aku besar ketepi. dia cakap dari belakang dah nampak aku pregnant. Aku rase perot aku besar jugak ke depan. tapi maybe pandangan aku ngan pandangan orang, lain kan. hehe..
2. Kakak aku tanye lak, "ko ade tak daki2 kat celah tengkuk ke, memane celah laa.." haha...aku cakap takde! serius...sume clean n clear je....takde unsur2 daki kay! orang cakap kalo boboy, ade daki2 skit. tak tau la kan..memacam je..:D
3. Pastu dia tanye lak aku suke melawa tak sekarang? haha...aku rase aku pakai elok skit la kot. before pregnant cam biase2. mase first trimester tak kisah. tapi sekarang dah kemas skit la. so, tanda gurl gak.
4. Pastu pasal hidung kembang lak. lawak je akak aku ni. die cakap biase kalo boy, idung kembang time pregnant. macam aku takde brubah sangat kot kat muke. so...tanda gurl jugak!

Itu je kot tanda2 yang akak aku cakap and dier teka pompuan la.

Then ade kawan tempat keje aku lak cakap gegurl gak. sebabnye aku duk ngadu sakit pinggang.
So dier betau la time die pregnant gurl pon sakit pinggang. dia dah ade anak laki and pompuan. so die boleh compare la mase dier pregnant dua-dua tuh.

Hmm...then ade jugak akak tempat keje aku teka gurl. sebab die cakap muke aku nampak berseri2...haha...

So, kesimpulannye ramai yang teka aku dapat baby gurl and after scan pon, tak nampak sebarang bebird.
Girl kah? haha

Ade jugak kawan2 advice aku jangan beli barang2 pinky sangat. sebab takot jugak tetibe kuar boy kan.
Anyway, sampai arini, aku memang tak beli ape2 barang pon lagi. ingat pas tahu gender, baru leh start shopping. tapi kalo still takot2, aku rase better amik natural kale je la kan tuk barang2 baby nih.
hehe..and name pon kene prepare tuk dua2 gender la kot. in case la kan...heeeee





Note: picture taken from here, here and here.

2D+3D+4D scan along the journey

Wednesday, January 25, 2012

| |
|

Today, my pregnancy reach 24 weeks. Dah masuk 6 bulan. senyum...:)
Sepanjang pregnant ni, aku rase bende paling excited ialah time nak scan tengok baby.
Hehe..rase cam nak beli je mesin scan tuh kan. leh scan tetiap ari.hihi
So kekadang bakal mommies memang tak tahu bile la nak pegi scan nih.
Selalu sangat scan, ade effect ke? heh...

Tu persoalan yang slalu bakal mommies pikir la kan.
Tapi sebenarnye takde masalah pon nak scan baby selalu.
Kebanyakan private clinic or hospital memang akan scan tiap kali check up kan.
Cume government clinic je tak scan every time check up. tak tahu knape. maybe tak cukup mesin kot.
Okay...jom tengok scan2 yang aku dah buat sepanjang 24 minggu ni.

First Scan: 5 weeks
As for me, mase awal2 buat upt test and it's positive, bende pertama aku nak buat ialah jumpe Dr Khamsiah yang buat DnC aku dulu. Sebab memang dia pesan if pregnant again, jumpe die. so aku pegang kata2 tu.
So mase first time jumpe dier tuh, dier terus scan tuk cek baby condition. 
Ni gambar scan tuh:
Mase ni baru 5 weeks. Kepentingan scan awal2 ni adalah tuk tengok kedudukan baby tuh dalam rahim or luar. so macam baby kami nih Alhamdulillah dalam rahim tapi still tak nampak heart beat time nih.

Second Scan: 9 weeks
Okay...selepas beberapa minggu, aku nak tengok heart beat baby lak. Ni gambar scannya:
Mase nih 9 minggu dah nak masuk 10 minggu la. so confirm dah leh nampak heart beat. Happy sangat boleh tengok heart beat nih and knows that baby condition is okay. Kalo compare ngan gambar first scan, dah nampak beza kan and dah ade tunas2 untuk tangan and kaki. hihi

Third Scan: 13 weeks
Okay...after a while tak tengok baby, of coz terase nak tengok lagi. huhu...nak sangat tengok ape dah jadi dlm my tummy nih. so ajak la hubby pegi scan lagi. Kali ni aku scan kat klinik area Bukit Mahkota je.
Ni gambar scannye:
Mase nih dah 13 weeks plus. korang nampak ape? huhu...serius aku tak tahu doktor ni print bahagian mane.
Kaburnye lahai...time scan pon aku tak bape nampak baby. kecewa aku ngan klinik nih. Tak puas ati langsung!

Fourth Scan: 20 weeks
Next scan nih memang dah schedule awal2 dekat klinik government. dari awal check up lagi, dier dah set tuk scan mase 20 weeks. so aku sabar je la tunggu 20 weeks tuh. Okay scan kat government klinik nih okay. doktor pon okay. scan tengok sume baby condition. tapi still dier tak nampak gender. huhu..
Tapi satu yang tak best, diorang memang tak print out gambar baby. so aku tengok time tuh jela.

Fifth Scan: 23 weeks
Okay...scan yang nih paling excited. hehe...aku plan nak buat Detailed Scan + 3D. Nak cek kaki tangan, jari2, buah pinggang, jantung, sume la. Memang aku ade survey gak few tempat tuk buat scan nih. Charge diorang pon lain2. Macam aku....aku penah scan kat An Nur je yang aku puas ati ngan pakar and mesinnye. So aku decide nak pegi situ. Pakej kat An Nur untuk Detailed Scan + 3D diorang charge RM200. Doktor Anson yang in charge tuk scan nih. Dier memang amik ukuran la sume2 anggota baby and dier cakap baby sihat. hihi..and aku pon tanye la gender baby since aku tak tahu lagi. dier terus jawap, POMPUAN. haha...
Confident je Dr Anson. dier pon tunjuk la bahagian tuh yang tak nampak bebird. hihi..then tuk snap gambar muke baby, aku terpakse duk ngiring, baru dapat. tapi dari tepi jela..so layan la video yang hubby aku buat nih eh. Compilation gambar2 and video dari Detailed Scan + 3D tuh.

video

 
My adorable baby :D

Okay...tuh je la setakat sekarang scan yang aku dah buat. Pasni kat klinik government schedule scan mase 28 weeks lak. so dalam sebulan lagi lah boleh tengok lagi baby. hihi..tak sabar!

Note: for those yang confius ape 2D, 3D and 4D scan nih, bole bace sini tuk lebey faham kay!

Anno 2070: Stuck with "Find Thor Strindberg"

Thursday, January 19, 2012

| |
|

The last time aku main game Anno series ni was in 1999, Anno 1602: Creation of a New World. Anno series game ni adalah game strategi dan pembinaan bandar. Berbeza dari SimCity atau Red Alert, game ini lebih ke arah developing cities, do business trades with other cities, and then if you have to, go to WAR!!!
What lies ahead for #Agent77? Change the plot of the stories & stand a chance to win a brand new Samsung GALAXY Tab 7.7.


Anno 2070 adalah game terbaru series ini dan aku dah mula bermain dalam 2 bulan lebih and now stuck at 3rd chapter: In the Eye of the Storm, Mission 2. Task yang aku sangkut tu adalah dalam quest: Picture Puzzle - The Saboteur. task Find: 1 Thor Strindberg. Seminggu lebih jugak aku stuck kat sini, merata aku cari and try buat, develop these and thats, rupa-rupanya kena zoom close up into the city then cari INDIVIDU itu.
 Tuh dia! The man with yellowish glow is Thor Strindberg!
Damn! Berhari nak boleh jumpe! haha

Ice Cream Cake for him

Monday, January 16, 2012

| |
|

Assalamualaikum...hehe
nak cite..nak cite...even dah basi...
kan en suami dah cite sal beday dier kat sini.
ceh...ingat memang tanak pegi TGI Friday sebab takut tak halal.
even aku dah siap ckp yang Alamanda punyer memang halal pon tanak.
rupenye ade sebab lain. haha

haih...susah jugak nak buat suprise untuk beday kali ni.
maklumlah...tengah perot ke depan cani.
nak plan gempak2 pon, takle suprise gak.
last2 die gak kene drive kan. takkan nak pegi sorang2. haha
so, same case jugak tuk beli kek.
since hubby dah cakap tanak kek, aku redha je la.
Secret Recipe memang dekat je ngan umah. tapi baru je makan kan.
pastu baby (salahkan baby) plak nak makan kek lain.
Kek cap BR die kate. haha...yang aku tahu BR ade kt Alamanda je.
dats why dah ajak siang2 g Alamanda. since aritu tak jadi g Alamanda, so takde la kek di hari kejadian.

Tapi keinginan baby untuk makan BR masih tinggi. wahaha...bes la ade alasan. ;p
even bukan beday aku, aku yang nak sebenarnye (okay bukan baby). hihi
Maka jumaat, 13 Januari 2012, kami pegi la Alamanda tuk beli kek nih:

nampak ke? haha

Kek ni, bile beli, dia akan bagi free ais kering. supaya tak cair bile sampai umah.
tapi ais kering tuh just untuk sejam je free. kalo umah jauh, beli la extra ais kering eh. hihi

Kek Baskin Robbins ni ha yang aku teringin. :D

Ni warning yang ditampal kat kotak kek ni. Sila baca ye. kang tak pasal dengan tangan2 jadi beku. hihi

Muke beday boy yang terlambat dapat kek sehari. haha

Kek ais krim ni memang cepat btol la cair. hadoyai. 
Lepas dibuang ais dari dalam kotak tu ha, memang kek ni akan mencair.
5 minit je dah buruk ropernyer. tengok ni haaa

Aku tuleh kat tepi tu pon da xnampak ape. sedey..:(

cair pon, potong tetap potong. haha

mahu sebuk jugak...:)

hehe...camtu lah citenye kek ais krim nih. cepat mencair....
tapi rasenye memang sedap okay!!! tak nyesal beli!!! SEDAPNYERRR!!! haha
satu lagi lah gamba kek yang cun skit. ;p

Top view masih tidak comot

Okay lah...tu jelah citer beli kek untuk beday boy...hihi
Anyway Happy Birthday Sayangku!!! Tenks for everything!!!
For being with me, being a very good hubby, very good listener, very good adviser,
very caring, very good in everything lah!!! no one can be like u!!! hehe
love u till end of life and hopefully till heaven!!!!

okay..tu je...nanti nak tuleh lagi pasal pregnancy lak! hehe..bye!

Efjek: setahun telah berlalu ...

Friday, January 13, 2012

| |
|

Pejam celik dah dekat setahun aku duk bawak Yamaha FZ150i ni. Berjasa untuk aku pergi kerja ulang-alik ke Shah Alam, ~110km daily. Motor yang masih standard lagi takde ubah apa-apa, kecuali side mirror tukar kepada Yamaha Lagenda punya sebab lagi lebar. Default punya side mirror sangkut badan lah!
Motor ni memang boleh kata jimat jugak minyak, kalau tak rempit abis full throttle la. Mostly riding this bike lalu highway ELITE. Fuel tank punya isipadu adalah 12 litre. Biasa, klu meter dah sentuh E, aku boleh isi RON 95 sebanyak RM21 (bersamaan 11.05 litre pada harga RM1.90 / litre). Dengan full tank ni, normally aku boleh dapat mileage sebanyak 350km, dengan syarat takde la nak pulas minyak sampai habis. Aku biasa bawak 100-110km/h sahaja (demi nak jimat minyak). Biasa orang tanya aku, berapa minyak seminggu? Well susah nak bagi jawapan dalam minggu, sebab jarak perjalanan kita berbeza untuk setiap satu minggu. Macam aku lebih kurang RM35 untuk 5 hari bekerja. So better penjelasan dalam bentuk unit metrik, senang untuk buat kiraan secara umum. Kiraan ni, tak kira kapasiti full tank tepat (12 liter) tapi kira based on isian tiap kali refuel. Secara teori, masih ada 0.95 liter (12 - 11.05 l) minyak reserve ketika setiap kali isian semula.
350 km / 11.05 liter = 31.7 km per liter
11.05 liter / 350 km =  0.032 liter per km atau 3.2 liter per 100 km
Mileage meter sekarang pon dah nak cecah 25,000 km. Kalau pergi ke Anfield guna jalan darat dah boleh pergi dan hampir nak sampai balik dah ke Kuala Lumpur ni!!
Larat ke nak ride jauh2 ni? For sure kena upgrade ke Kawasaki Versys 1000 baru lah lepas. hahaha (koya!!)

p/s: 25000km x 0.032liter per km x RM1.90 = RM 1520 dah spent untuk minyak moto! ;D

My 30th birthday (yang ketiga)

Thursday, January 12, 2012

| |
|

Malam tadi wife aku belanja makan nasi arab kat Saba Restaurant, Cyberjaya sempena birthday aku yang ke 30+2. Mula-mula dia tanya nak kek ke tak, since rasa macam baru je makan the whole cake masa birthday wife aku last December, so aku rasa tak perlu la kot (jaga badan haha). Before decide nak gi makan kat sini, wife aku ajak pergi TGI Friday's Alamanda, tapi aku teringatkan masa celebrate birthday kawan aku Ayie dengan Azmin & Faisal Saila dekat TGI Friday's The Curve, Ayie kena nyanyi atas meja dan botol sos sebagai mikrofon, so aku tanak (tapi tak bitau wife aku sal tu haha)

So, bab makan ni, wife aku ordered Lamb Kabsah dan aku pulak ordered Lamb Hanith. Sangat sedap ok! Daging yang sangat lembut tak perlu susah payah nak makan. Dan lagi penting, tak pening makan lamb ni. FYI, aku memang akan selalu pening bila makan lamb or mutton, nak potong pening tu aku akan makan fresh tomato. A few slices pon dah cukup. Tapi malam tadi, takat pening sekejap masa mula-mula drive, tak lama tuh dah hilang. Aku ada tanya kawan aku, dia cakap cara masak dia yang guna minyak sapi bagi tak pening. Taktau la betul ke tak fakta tu, kalau dia tipu aku, so aku tipu korang lah.

Anyway, thanks ye darling!

Facebook: stylokan cover Timeline

Friday, January 6, 2012

| |
|

Setakat ni, ini je idea yang ada. Profile photo ngan cover berkait. Apa macam lagi mau kasi cantek itu Timeline cover eh? hurm.. ideas ideas..