Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


5th Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2013

Saturday, March 30, 2013

| |
|

So Jumaat semalam, kitorang ambik cuti untuk pergi tengok ni, 5th Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2013 kat Putrajaya. Bajet kalau pergi weekend, sure cramp ramai gila dengan orang. Tapi kan sekarang ni musim cuti sekolah. Silap ari bulan ramai jugak time weekdays ni... Kami sampai kat area Monumen Alaf Baru, Precinct 2, Putrajaya ni around 7am lebih. Crowd dah mula meramai tapi parking area masih lagi aman damai. Hot air balloon dah ade banyak yang take off. Masih ade lagi yang tengah prepare duk nak naik jugak. Macam-macam design balloon ni. Smurf pon ada. Sim card Tune Talk pon ada! Pada aku, balloon ni lah yang paling kelakar. Ada kaki, ada tangan. Haha.
For more photo, visit my facebook album. By the way, this show bermula dari 28hb hingga 31hb esok. Pergi la seawal 7 pagi untuk tengok balloon take off. Malam ni dan esok ada fireworks. Harap dapat gi nak capture fireworks pulak ;D

time lapse with Nikon 1 V1

Sunday, March 24, 2013

| |
|

Bila dah beli, baru perasan yang V1 ni ada builtin intervalometer. Kalau takde, untuk shoot images for time lapse video kenalah beli external intervalometer. Dalam V1 ni, menu Internal timer shooting hanya active bila dalam Exposure Mode P, S , A atau M sahaja. Deavtivated dalam auto exposure mode.


new blog: AnokWanok

Tuesday, March 19, 2013

| |
|

Aku dan sepupu sepapat aku are starting this new blog, sharing our kononnya creative works in photography. AnokWanok is a slang/dialect loghat Terengganu yang bermaksud anak-beranak. So far aku dan 2 orang sepupu tengah menjayakan blog ni. More to come ...

i am nikon: Nikon 1 V1

Monday, March 18, 2013

| |
|

Okay, walaupun voting period belom habis, tapi aku dah decided untuk beli a REAL camera. Lagi pon masalah kat handphone HTC Desire aku, dah settle. Lepas beberapa hari survey harga camera serata tempat seperti kat Alam Sentral Shah Alam, IOI Mall Puchong, so last weekend kitorang pusing Plaza Lowyat pulak. Saje tanak ushar kat Pertama Complex, maybe harga lagi murah kot? Ntah. Tak biasa pergi sana. Time Square pon ada pergi recce tapi harga cam harr je. Kat Lowyat pon ada tempat yang harga cam harr, ada harga cam okay tapi satu tempat ni, DSLR World located on the Upper Ground floor, salesman dia Desmond bagi aku the best deal. RM1750 dapat Nikon 1 V1 with 1 NIKKOR 10mm f/2.8 prime lens dan 1 NIKKOR VR 30-110mm f/3.8-5.6 zoom lens. Dapat free gift camera bag, 8GB SDHC memory card, tripod dan cleaning kit. Tambah lagi RM150 untuk 2 lens filters.

Kenapa aku tak angkat DSLR je? Well, aku duk baca-baca reviews, Mirrorless Camera ni pon dapat hasilkan quality pictures and videos ke arah DSLR dah. It is lightweight and compact. Fun untuk dibawa. Senang la wife aku pon nak guna. And then boleh tukar-tukar lens. Kalau ada rezeki, kasi angkat itu FT1 mount adapter boleh masuk almost any lens in the market. So far aku masih tengah duk godek-godek, cari setting bagai. Dah lama berhasrat untuk menjadi DSLR fag, so for now jadi MILC fag aje lah. hahaha ...






Phone or Camera?

Tuesday, March 12, 2013

| |
|


Aku tengah duk recce untuk beli my very first real camera. Aku tak pernah seumur hidup BELI camera ok. Semuanya yang sebelum ni aku duk guna adelah webcams, camera dekat phones, pinjam kamera adik/kawan/sedara/adik ipar. So aku google around, walking around, bla bla then last weekend, nampak on sale dekat Harvey Norman, camera Sony Alpha Nex-5N. Yeah model ni baru discontinued last January, tapi Sony said diorang still produce spare parts for it until 5-6 years to come. So no problem on that. Tapi, masalah lain lak timbul. My phone HTC Desire dah start buat perangai lepas 2 tahun pakai. Duk bengong automatic randomly keluar Car Mode every some other times nak guna then dia pi reset screen abih semua keluar bagai gila pui. Ditambah lagi dengan ongoing 'Low on space. Phone storage space is getting low" issue. Senang cerita, need replacement. But at the same time, aku crave for a real camera.

Dem.

[5:08pm] update - phone auto Car Mode problem looks like has been solved ;D thanks to this forum post. Tapi low phone storage issue masih still going on walaupon dah guna custom rom with A2SD+ support.

So perlu ke vote? haha 

Time-lapse video: Arfa's playground

Friday, March 8, 2013

| |
|

Selamat hari Sumaat. 400 shots. 5 seconds interval. Editing on Pinnacle Studio HD 14

Time-lapse video: Awan shots

Thursday, March 7, 2013

| |
|

Lama dah tak buat such video. Set camera on static, then set auto shoot at any interval of time. Macam ni, aku hook up webcam letak depan rumah, set software camera (ni aku guna AvaCam) untuk auto shoot photo every 60 seconds. Dan hasilnya, tadaaa! Ni pon dah guna 711 keping gambar. Susun image sequence dalam Pinnacle Studio HD 14. Each gambar run dalam 0.01 saat. Dulu-dulu time bujang aku pernah buat dalam 3 kali kot. Amik gambar kucing dalam rumah. Amik gambar dari bilik apartment aku.  Haha...
video
P/S: Time lapse adalah gabungan susunan gambar-gambar yang diambil secara berulang dengan kadar ulangan masa tertentu. Sila baca wikipedia ini untuk maklumat lanjut.

Facebook: automatic couple profile?

Monday, March 4, 2013

| |
|

Hahaha.. aku baru perasan tentang bendalah ni. Maybe dah lama orang lain perasan cuma aku je yang baru tahu. Damn. Those yang tak tahu, go to your profile, click the relationship type on your Timeline or, type in the address

https://www.facebook.com/yourfbid?and=yourbinifbid

voila!

p/s: sila gantikan yourfbid dan yourbinifbid

MyDear Puchong warehouse sale

Sunday, March 3, 2013

| |
|


View Larger Map
Semalam kitorang pergi My Dear warehouse sale, bukak sampai 7 petang, until 10 March 2013. Rezeki Arfa dapat 4 benda baru. Boleh tahan murah banyak jugak. Macam pagar yang kitorang ushar last week kat Paradigm Mall harga RM170+. Kat sini dapat RM117. Lain lagi Arfa dapat basikal (RM 122.00), tilam (RM 45.00) dan pool (RM 86.00).

Antara hasil-hasil tangkapan: