Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


Showing posts with label pregnancy. Show all posts
Showing posts with label pregnancy. Show all posts

Adik Arfa

Monday, December 30, 2013

| |
|

InsyaAllah dan alhamdulillah, birthday Arfa ke-2, Arfa akan dapat geng masak-masak. Sekarang adik Arfa dah 5 bulan dalam perut Mama. EDD untuk adik Arfa dijangka pada 16/05/2014, seminggu sebelum Arfa 2 tahun. Kalau la adik Arfa buat macam Arfa overdue untuk keluar dari perut mama, entah-entah boleh share the same birthday 23/05. Semoga Arfa dapat jadi Kak Long yang cool dan marvellous. Aameen

p/s: Goodbye 2013. Selamat datang 2014. Semoga tahun yang lebih baik!

Kisah bersalin 3: Kelahiran Cinta Hati :)

Wednesday, June 20, 2012

| |
|

Salam..takes time betul nak taip cite bersalin nih.
Nak flashback satu hal, nak cari mase terluang pon susah. hihi
Citer aku nih panjang tau! Sile bace sampai abis. heeeee..penat i taip. :p
Okay..sambung dari naik ambulans eh.

Aku kene transfer dari HPJ ke HKL. Dalam kol 12++ tengah hari ambulans datang.
So aku naik la ambulans dengan seorang nurse, driver and ade lagi sorang patient yang nak pegi Hospital Bersalin Precint 8. Lepas drop akak nih kat precint 8, tinggal la aku sorang je patient.
Hubby aku naik kete sendiri pegi sane. Sempat lagi aku suro die tapau McD on the way dia pegi HKL.
Ambulans ni lalu MEX highway. Punye la laju dia bawak. Terlambung-lambung aku dalam ambulans tuh.
Sabo je la...takde pulak bunyi nenoo..neeenoo..maybe trafik okay kot time tuh.
Ke aku tak dengar bile duk dalam ambulans? ntah..haha..

Sampai je kat HKL, aku tengok pemandangan yang agak kelam-kabut kalo nak compare ngan HPJ.
Banyaknye patient. Pastu nurse pon berbilang bangsa. Memang nampak sangat lah GH nye tuh.
Mase nih dalam kol 1.00 ptg kot. Nurse dari HPJ terus anta aku ke kaunter daftar and dia pon balik.
Kaunter daftar agak serabut. Nurse kat situ bukakkan fail untuk aku and amik details sume.
Then dia suro pegi kencing nak cek gula la kot. macam biase kat KK tuh.
Pegi toilet pon kurang la bersihnye..huhu..blasah je laa..
After dah siap sume, dia suro aku duduk tunggu doktor cek lak.
Dekat HPJ tadi doktor cek on the spot..kat HKL nih, ramai patient. tunggu la aku kat kusi tuh.

Bile dah duduk kat kusi, aku tengok orang sebelah aku. aik..macam kenal je.
Rupernye kazen aku belah abah, Lin. Dia memang pregnant lebey kurang aku.
Tak sangke lak sakit bersalin hari same. hihi..sembang la ngan dier.
Aku takde rase contraction lagi. Cume penat + lapar. Bile aku tanye Lin lak, die cakap dia dah bukak 4cm.
Erk..4cm pon muke rilex lagi? sabar je la..hihi..anak ke 3 kot..dah biase..heee
Then hubby aku sampai..dia nak bagi la McD yang aku pesan tuh, tapi aku segan lak nak makan.
Last2 minum air kotak Dutch Lady je.

Lame okay tunggu turn nih..aku pikir, nih kalo aku stay kat HPJ nih, dah dapat wad kot.
Tetibe geram ngan doktor yang transfer aku...tapi sabo jela..
Dekat pukul 3.00 petang kot baru lah sampai turn aku.
Doktor cina lelaki yang attend aku. dia pon tanye2 sume, then cek bukaan aku.
Same mcm kat HPJ tadi. dia masukkan alat, baru cek bukaan. Still 1cm.
Bile dia tengok air ketuban aku kale lain sikit, dia pon suro aku monitor contraction ngan heart beat baby.
Sementara monitor 2 bende tuh, datang doktor pompuan melayu.
Doktor nih nampak macam berpengalaman sikit. Dia cakap, meh sini saye tolong bukakkan. cepat sikit. heh.
Bile dah abeh monitor 2 bende tadi, Doktor pompuan tuh pon cek bukaan aku lagi skali.
Then dia cakap memang air ketuban aku kale lain dah ni. dah nak ke hijau.
Dia pon decide supaya aku masuk labour room even baru bukak 1cm. biase bukak 4 cm baru masuk LR.

Sementara tunggu nak dihantar ke LR ni lah, family aku sampai. Aku lak duk atas wheelchair time tuh.
Hehe..tak sakit sangat pon sebenarnye. penat je la..tapi memang dia kene antar naik wheelchair gak.
Time nih nurse mintak la bawak siap2 baju baby and pampers. Excited plak rase bile dah bawak baju baby. Then nurse pon tolak la aku naik LR. Mase nih aku sorang2 je. Dalam pukul 5.00 petang.
Masuk lam kawasan LR tuh, ade banyak2 bilik. Masuk la aku dalam salah satu bilik.
Dalam hati duk tertanye mane la hubby aku nih. kate dalam LR leh temankan.
Nurse yang jage aku time dalam LR nih comel and baik hati sangat.
Dia pasangkan alat untuk monitor contraction ngan heart beat baby, alat tuk monitor tekanan darah.
Then datang la sorang doktor cina lelaki. Agak friendly jugak. Sebelum ape2, dia sembang dulu ngan aku.
Dia tanye asal aku transfer sini. aku cakap la sana penuh. dia pon cakap, u tau ka, sini penuh cane pon takle tolak patient. kalo penuh sangat, u bersalin tengah padang la, kite tak bole tolak mane2 punye.
Lawak jugak la doktor nih. aku leh borak2 gelak..sebab tak sakit lagi kan..hehe
Then dia pasangkan jarum tuk masukkan air tuh. pastu dia ilang pegi mane tah.

Then masuk lak sekumpulan doktor. ade sorang pompuan india, dua lelaki india kot.
Doktor pompuan tuh pon cek la bukaan aku. still same 1cm. huhu..
Then dia pon betau plan dia untuk aku. Aku kene induce pakai drip tuk cepatkan bukaan.
Then dia cakap maybe sakit sikit, so dia akan bagi Epidural. Dia nak aku try jugak bersalin normal.
Nurse yang comel tu pon ready kan la tuk masukkan ubat induce pakai drip.
Dalam pukul 5.30 petang kot start induce nih. Selama nih aku duk ingat induce tuh masukkan ubat ikot bawah, rupenye induce aku lain lak. Masukkan ubat pakai drip. Tak tahu la aku ape bezanye time nih kan.
Tak lame pastu, hubby aku pon sampai. aku tak tanye lak asal dia lambat.
Lepas bersalin 2,3 minggu nih baru aku tanye. rupenye nurse suro dia tunggu 40 minit lepas aku masuk baru dia leh masuk. mungkin bagi mase tuk diorang setupkan sume dulu kan.

Okay..saat2 getir bakal bermula..huk2...mula2 rase contraction mild2 je..jarang2. kejap je kot.
Then sakit lagi...sakit banyak sikit..sakit sangat2!!! sakit pinggang yang amat2..huwaaa
Mase aku sakit awal2 nih, nurse suro aku amik gas dulu...hidu suro bagi lali..
Tapi bagi aku gas nih tak berkesan langsung. aku tak lali pon. sakit makin bertambah2.
Aku tanak hidu gas tuh...hubby aku duk bagi suro hidu pon, aku tanak jugak..serabut aku rase.
Time nih aku ingat lagi pesanan kawan aku, emi suro jangan jerit kalo sakit.
Okay aku sabar. even sakit sangat2..aku ngadu kat hubby ngan nurse tuh je skali skala.
Sambil2 tuh hubby aku gosok2 la pinggang aku bile aku rase sakit.
Macam2 dah aku bace dalam hati..sakit still bertambah2.
Aku pon tanye nurse, kate nak bagi epidural..mane?
Dia cakap result darah aku tak kuar lagi..so takle cucuk lagi. ok fine.
Pakar bius pon tengah attend operation. pakar biusnye ade sorang je aritu.
Sakit dah tak tertahan2 dah nih..sakit sangat okay! tak tahu la aku nak cakap cane.
Aku macam nak cabut sume wayar2 yang diorang letak kat perot aku, tangan aku sume. serabut sangat!
Last2 nurse tuh pon cucuk ubat kat bontot aku tuk kurangkan sakit.
Pas cucuk ubat, aku rase takde beza pon! sakit jugak lagi!!!! huwaaaaa.

Dalam pukul 7++ petang tuh, pakar bius tuh dah free..bole dah nak cucuk epidural tuk aku, skali result darah belom dapat lagi...tak dapat la cucuk dulu..sabo je la..Aku sakit nih..asal lame sangat nak cek darah?
Then hubby aku cakap nak pegi solat Maghrib. Aku cam nak je cakap, tayah la pegi. Teman je aku kat sini.
Aku rase sakit sangat. Bile die urut pinggang, kurang sikit sakit tuh.
Last2, hubby aku pegi gak solat. Menahanlah aku rase sakit sorang2.
Time nih nurse yang jage aku dah tukar. aku duk ngadu kat nurse. sakit nurse..nak epidural.nurse diam je.
Bila hubby aku balik pon same gak. Aku duk menahan sakit...sakit sangat2!!!
Pastu aku dah takle tahan dah..aku dah terjerit2 kesakitan..sambil duk mintak epidural.
Tak tertanggung dah rase..huhu..aku dah nangis..napela diorang tak bagi lagi epidural.
Nurse cakap pakar bius tuh attend operation lak. ade 3 operation dia kene attend.
Huwaaa...giler aku kene tunggu 3 operation baru dapat epidural???
Aku sempat lagi mintak maaf kat nurse sebab jerit..tapi memang sakit sangat..huwaaaa
Bayangkan aku duk tahan sakit tuh dari pukul 5.30 petang sampai 4.00 pagi..azab okay!

Dalam pukul 3++ pagi. lepas aku dah puas jerit, nangis, pusing sane sini, datang la doktor2 satu kumpulan tadi. Diorang pon cek bukaan aku. Baru dalam 2cm ++ ke 3 cm camtuh.
Akhirnya diorang decide tuk c-zer aku..huwaaa...asal tak czer dari tadi jer..huk2..
Diorang pon tutup la ubat induce yang duk drip dari tadi.
Ya Allah..time nih baru la aku bole bertenang sikit...sakit yang aku bole tahan..
Aku dah tak jerit dah..tunggu je tuk masuk operation room.
Tapi contraction tuh ade lagi. Time nak angkat aku pegi operation pon, aku sempat suro tunggu jap.
Sebab aku tengah rase contraction. sakit...bile dah stop, baru bagi diorang angkat aku.

Maka nak dekat 4.00 pagi, aku pon ditolak ke operation room. before masuk, nurse suro aku salam hubby.
Aku yang blur2 nih salam je la..tak cakap ape2 lak..huhu..tak terpikir nak mintak maaf.
Hubby tunggu luar je  time nih.
Time nih aku dah lemah sangat. rase sakit still ade. tapi aku dah berserah je.
Buat la ape korang nak buat pon. janji baby aku kuar.
Akhirnya, setelah berjam2 aku tahan sakit, baru la aku dapat epidural.
Pakar bius tuh suro aku peluk bantal then dia pon cucuk la belakang aku.
Terus terase kebas. lega! bahagia! tak sakit dah! baru la bole nak pikir cane la rupe baby. hehe

Time nih aku bole rase macam diorang potong perot aku. Tapi tak sakit pon.
Diorang tutup ngan kain depan aku. so tak nampak ape2. bayangkan aje la. hehe
Then rase perot aku digoyang2...Tetibe dah dengar baby nangis. tak sampai 5 minit okay proses nak kuarkan baby. start pukul 4.00 pagi, pukul 4.05 pagi dah kuar.
Then aku nampak nurse bawak baby aku pegi lap2..aku usha je la..
Pastu baru dia datang tunjuk kat aku.
Tanye laki ke pompuan. Aku cakap la pompuan. Nurse sempat betau baby aku kulit bersih sangat.
Tayah cuci banyak sangat. Then die letak mulut baby kat breast aku. heh..
Then dia bawak baby pegi manetah. Operation pon setel! Perot aku pon dah setel.
Diorang pon tolak aku kuar..Then letak aku kat satu tempat. Aku pon tertido kepenatan..huhu


Lepas setengah jam kot, baru la diorang tolak aku keluar dari tempat aku tertido tuh.
Nampak la hubby aku..tapi baby tak datang lagi.
Diorang hantar aku kat wad. Then diorang datang hantar baby.
Duduk lah kami bertiga berkenalan sebagai keluarga baru..haha

Camtulah kisah aku nak lahirkan baby Arfa Tasnim.
Sakitnye sangat2!!!!!
Tapi kalo tanye cane sakit tuh? aku da lupe..haha
Ni lah rupe baby kami!!! :D

 Arfa Tasnim, DOB: 23rd May 2012 @ 4.05 am, 3.1 kg
Daddy excited tengok baby pagi2 buta. fresh baru kuar nih.
Muke just after bersalin. :)
27 hari after bersalin.
bye!!! 


Kisah bersalin 2: Air ketuban pecah!!

Monday, June 11, 2012

| |
|

Okay sambung cite bersalin.
Lepas diberi tarikh untuk lapor diri di wad Hospital Putrajaya pada 22 Mei dan di induce pada 23 Mei, aku pon relax2 je la tunggu tarikh tu.
Pagi 22 Mei, aku tersedar kol 620 pagi camtu tapi tido2 ayam lagi.
Hubby aku pon relax je tido sebab da amik cuti nak pegi hospital pukul 2.00 petang nanti.

Tetibe dalam 640 pagi, aku dengar bunyi 'pop'..pastu terase basah..terus gerak hubby aku.
Kelam kabut die bangun. hehe..terus aku terpikir...camtu rupenyer bunyi air ketuban pecah. heeee
aku pon pegi mandi2 sesiap...tetibe ade orang ketuk pintu bilik air.
Kakak aku rupernye..salam and peluk..siap nangis dier doa moga aku selamat..huhu..terharu jap..

Dah sesiap laki bini nih mandi + solat, kitorang turun la nak breakfast.
aku sempat la makan 2 biji telo separuh masak tuk bekalan tenaga kononnye.
Mak aku lak dah bagi bekal air memacam..air zam2, air akar fatimah, air mineral.
Dalam kol 830 pagi, gerak la kitorang ke Hospital Putrajaya.
On the way, mula la pikir macam2..excited jugak..takot jugak..heh

Sampai kat sana, aku turun pegi daftar, hubby aku pegi park kete.
Ramai jugak orang pagi2 ni..para husband dok tunggu.
Dah amik details aku, diorang pon suro aku masuk dalam.
wah...da ade 3 orang gak duk terbaring atas katil..aku duk pikir2 lagi, ape diorang nak wat eh?
Cek bukaan ke? aku takde rase sakit pon nih..air je duk ngalir xhenti2..tapi aku pakai pad la..hee

Pastu nurse ni datang suro aku baring. dia pasang mesin yang monitor heart beat baby ngan contraction kat perot aku. Memang takde contraction la kan...tapi heart beat baby kuat bunyinye.
Sound mesin aku terkuat kot. huhu..segan jap kat orang sebelah.
Then sorang doktor yang agak muda nih datang. Pompuan..
Dia pon cakap nak cek bukaan. Dia pasang satu alat nih kat bawah tuh..tak tahu ape mende.
Mase die ketatkan, aku rase cam kulit tersepit. sakit kot.huhu.aku jerit, diorang suro rilex. adeh..sabo je la..
Mase die cek bukaan tuh, takde sakit sangat..so doktor tuh cakap la..macam tak berape ade bukaan nih..tak sampai 1 cm.
Then diorang tengok air ketuban aku tuh kaler dier macam tak berapa nak clear jernih.
Memang aku tengok pon macam kuning2 ijau ckit.Tapi doktor tuh cakap okay lagi nih..kire clear lagi..
Then dia nak scan tengok kedudukan uri lak. berusaha dia tarik mesin scan tuh datang kat aku.
Hehe..pas scan dia cakap okay..uri kat atas.
Sorang lagi doktor lak datang. Pompuan gak. Dia cakap nak scan lagi. dia bawak aku pegi bilik scan. kali nih dia tunjuk sume jantung la, baby la..tu lah last aku tengok jantung kecik tuh berdegup live..hehe..

Dah abeh scan, doktor ni pon slow talk la ngan aku..huhu
Dia cakap wad kat sini penuh. Kita kene transfer awak pegi hospital lain.
Dia siap tunjuk ade 6 orang je nak keluar. Then dia cakap ade lagi yang dah book nak induce.
So kalo ade yang kuar pon maybe dah di book wad tuh. Aku pon cakap aku memang dah book nak induce arini. Pastu dia cakap lak, awak ni dah pecah air ketuban, so takleh tunggu..takot kene jangkitan. kalo balik or nak pegi hospital lain pon, tanggung risiko sendiri. Then kalo diorang transfer, diorang akan antar dengan ambulans. Pilihan untuk transfer Hospital Kajang or HKL je..pilih la. Serdang diorang memang takkan antar.
Aduh...dilema aku..Then doktor tuh suro bincang ngan hubby aku..die nak jawapan pukul 11 pagi.

Aku pon kuar lah bincang ngan hubby. kitorang decide nak pegi Kajang dulu. kalo takle, HKL la jawapnye.
Bila doktor tuh cek, Kajang memang penuh and HKL je accept aku.
Time tuh sedey la jugak kan..jauh kot HKL tuh..cane la family aku nak datang kan..
Tapi aku pikir positif je time tuh..bila tengok ramai yang datang lagi lepas aku, aku pikir diorang lagi emergency kot..lagi needs tempat dari aku..aku tak sakit lagi..bole lagi nak antar pegi memane..
Aku redha je la...kalo dah tertulis aku kene bersalin kat HKL, aku pegi je la..asalkan selamat sume.

Then duduk la aku kat kusi luar tuh sementara tunggu ambulans. Dalam pukul 12++ camtu kot ambulans pon datang amik aku bawak pegi HKL. neeenooo..neeenooo..hehe

Lame pulak ambulans ni nak datang..sabo je la den.
 Muke tak puas ati..heee
  Naik dah ambulans, 1st time kot naik
Ni yang hubby i tak pueh ati, kene saman sebab parking bukan dalam kotak. penuh kot!

Hadeh..panjang kan cite aku? tak sampai lagi part meneran..eh? meneran ke aku? huhu
sambung cite HKL dekat post baru k. hihi..





Kisah bersalin 1: Overdue, what should i do?

Friday, June 8, 2012

| |
|

Bismillaahirrahmaanirrohim.
Dah 2 minggu 1 hari umur Arfa Tasnim..Alhamdulillah.
Susah jugak nak curi masa tuleh blog.
Dah ade mase, xde mood lak..heh

Kalo ikutkan due date aku 14 Mei 2012. ni yang klinik and doktor2 kira la kan.
Time scan pon slalu dapat date lebey kurang la..12 Mei, 16 Mei cmtu.
Tapi kalo ikotkan period aku yang tempoh nye bukan standard 28 hari,
memang aku dah almaklum due date around 21 or 22 Mei camtu..macam yang husband aku tuleh ni la.

Due date satu hal la kan..tapi dah hujung2 pregnancy, memang rasa tak sabar dah nak kuarkan baby.
Sebabnye dah tak larat sangat. kaki asik bengkak, surut, bengkak, surut.
Tido pon tak tahu dah nak pusing belah mane..baby pon aktif sangat2 duk ngeras je.
Tambah lak orang duk cakap baby sulung biase kuar awal 2 weeks la..
So dah sampai 14 Mei, aku memang duk tertunggu2 bila la tanda nak kuar nih.
Satu lagi bende yang mengundang stress bila orang duk tanye, bile ko nak beranak nih?
tak kuar2 lagi pon..huhu...perasaan die same macam bile orang tanye, bile ko nak mengandung nih? camtu la..Takot nak beranak satu hal jugak la kan..tapi tak sabar jugak..huhu

Bile dah lewat 3, 4 hari camtu, aku dah tak senang duduk. aku tanye hubby aku, kalo tak kuar tanda gak nak buat cane?
Duduk area nih, hospital yang okay just Hospital Putrajaya, Serdang..Kajang agak berusia hospitalnye..huhu
Yang aku tahu hospital area sini mmg la penuh je kejenye..tambah lagi Hospital Serdang yang aku duk bajet nak bersalin situ.
Kalo sakit pon tengok gak bukak dah bape, dah agak nk bersalin baru diorang terima.
Abeh cam aku yang takde tanda ni camne lak? Aduh..kene back up hospital lain nih.

So bile call Hospital Putrajaya, die ckp nak bersalin situ kene book dulu.
Kene ade reference letter dari mane2 klinik sebab Hospital Putrajaya adalah hospital rujukan.
So kami pon pegi la amik surat reference dari KK and pegi book bersalin kat Hospital Putrajaya.
Tak susah pon nak book. Boleh book just hari Jumaat n Isnin. Kitorang pegi hari Jumaat bersamaan hari ke 4 overdue. Bawak referance letter ngan GL. Pegi kaunter daftar then pegi kaunter OnG.
Dekat kaunter OnG nih, die bagi tarikh tuk induce since aku dah overdue.
Die suro aku datang 22 Mei then masuk ward, induce 23 Mei. Tapi die pesan gak, kalo kuar tanda awal, datang je la..
So lega la aku...at least kalo takde tanda gak, aku dah tahu ape nak buat.
Time tuh tak tahu la induce tuh camne. even bace2 orang cakap sakit dari bersalin biase, aku okay je.
Sebab tak sabar dah nak deliver. huhu..Ape jadi lak pastu? sambung la eh..hihi

Dalam penantian, sempat pegi Bagan Lalang dating satu family, abah blanje makan :D







EDD: Expected Date of Delivery. Apakah?

Monday, May 21, 2012

| |
|

Atau jangkaan tarikh bersalin dalam bahasa Melayu, secara kebiasaannya menggunakan kaedah Naegele's rule yang telah dijumpai pada tahun 1830 oleh Franz Karl Naegele (dah dekat 2 abad). Formulanya adalah LMP (tarikh hari pertama haid terakhir) + 1 tahun - 3 bulan + 7 hari. Tetapi kaedah ini tidak tepat sekiranya wanita tersebut mempunyai kitaran haid yang kurang atau lebih dari 28 hari.

Petikan dari wikipedia di atas;
Naegele's Rule assumes an average cycle length of 28 days, which is not true for everyone.
Manakala Parikh's formula mengambilkira tentang kitaran haid. Formulanya adalah LMP + 9 bulan - 21 hari + bilangan hari kitaran haid terakhir.

So, mengikut Naegele's rules wife aku punya EDD adalah pada 14 Mei 2012 (dah overdue 7 hari) manakala jika mengikut Parikh's formula pula, EDD untuk wife aku adalah 22 Mei 2012 (esok). Wife aku tidak mempunyai cycle 28 hari, tapi lebih banyak hari.

P/S: EDD ni pada aku penting sebab salah EDD boleh bikin (future) parents tak tenteram gundah gulana tak senang duduk tak senang berdiri mandi bunga air jampi mintak rezekiiii (apesal masuk lagu Pisang Panas Salih Yaacob lak nih? haha)

UPDATE (26/5/2012): wife aku punya air ketuban pecah pada pagi 22 Mei dan our lovely daughter was born on the next day early morning ;D

Pusat Bersalin Berisiko Rendah, Precinct 8 Putrajaya (03-8892 4200)

Wednesday, May 16, 2012

| |
|


View Pusat Bersalin Berisiko Rendah 1 Malaysia, Putrajaya in a larger map

Pusat Bersalin Berisiko Rendah di Presint 8, Putrajaya telah dirasmikan pada April yang lepas. News here. Aku ada call ke situ kejap tadi untuk dapatkan info, tetapi mereka hanya menerima kelahiran anak yang ke-dua dan seterusnya. So, wife aku yang sekarang ni yang tengah menunggu untuk kelahiran anak pertama kami, tak dapat lah untuk bersalin di sini.

No telefon Pusat Bersalin Berisiko Rendah, Presint 8 Putrajaya: 03-88924200

Map di atas, bertanda '+' untuk Pusat Bersalin ni.

P/S: This post adalah bertujuan untuk sesiapa yang perlukan direction ke situ dan no telefon. Susah betul nak dapat. Merata aku google, merata aku call. Call Ministry of Health takde orang jawab. Call Hospital Putrajaya pon tak berjawab. Call Perbadanan Putrajaya pon tak berjawab. Call MAIWP berjawab, tapi diorang tak tahu nombor phone, so diorang bagi no phone JAKIM Putrajaya, baru lah dapat no phone tempat ni. Thanks JAKIM Putrajaya.

40 weeks: Our baby is fully baked but..

Monday, May 14, 2012

| |
|

Harini, 14 May 2012, genaplah 40 minggu baby duk dalam perot mummynye ni ha.

Tapi baby said, "9 months 10 days is not enough for me to explore mummy's tummy. Needs few days more!!!"
Take your time lah baby..:D

Hehe...setakat saat ni, aku takde lagi tanda-tanda nak bersalin. Penantian memang penyiksaan.
Segala makanan kesukaan aku dah makan sebab takot takle makan time pantang.
Nando's, Jco, Cendol, Nasi Kukus Ayam Dara ape lagi tah. sume dah rembat. hihi
Baby tanak kuar gak. Ape boleh buat? sabar je la. 2 tahun dah menunggu kan, takkan 2,3 ari lagi takle tunggu?huwaaa...lame okay!!! Ape cite aku sekarang? 

Tukar Tempat Kerja

Hmm...Tanggal 30 April 2012 yang lepas, aku dah lapor diri kat tempat kerja baru.
Alhamdulillah, setelah hampir setahun 4 bulan aku ulang alik Bukit Mahkota-Pedas, akhirnya aku dapat tukar ke Shah Alam. Hubby aku pon keje Shah Alam. So, pasni kitorang akan move ke Shah Alam la.
Lapor diri 30 April, 1 Mei lak cuti Hari Pekerja kan. Ramai lak yang sambung cuti 2 hari tuh.
Banyak yang takle setel. So, 2 Mei lak aku pegi keje untuk setelkan ape2 yang patot and amik cuti.
Isi borang cuti 90 hari. hehe...so aku start la cuti dari 3 Mei sampai 31 Julai. 1 Ogos baru aku masuk keje balik. Actually aku tak sempat pon nak cop tempat duduk kat ofis baru tuh. haha...tunggu pas cuti la nampaknye. 

Awal Cuti?

Hehe...due aku kan 14 Mei 2012. Gomen ni leh cuti awal 2 minggu dari due date. Aku lak dah start rase tak larat nak jalan. nak duduk lame2 kat kusi ofis tuh pon rase cam seksanye la. Pastu baru masuk tempat baru kan, maleh lagi rasenye nak pikir pasal keje baru. Better la aku amik cuti before ditimbunkan dengan keje. hehe..pas cuti nanti, leh la nak bagi keje eh..:p

Tanda-tanda bersalin?

Setakat ni la kan, takde tanda2 besar lagi. Ape tanda-tanda tuh? 3 tanda yang kene consider pegi hospital:

1. Kuar air ketuban
2. Kuar darah bercampur lendir
3. Kontraksi yang kuat dan kerap

Kontraksi tuh ade la jugak aku rase kot. sakit kekadang. tak kerap pon. Yang lain-lain memang takde lagi.

Kesihatan aku lak?

Mase cek up, sume okay je. takde pape yang nak risau pon. Tapi masalah aku cume berat badan. Berat aku naik banyak sangat. Apesal tah, makan pon aku sentiasa selera kan. tak penah nye tak lalu makan. huhu
Along pregnancy berat aku dah naik 20 kg. so nurse suro aku jumpe doktor mase cek up weeks 39++. Doktor tuh pon macam risau. Punye la lame die scan aku. Calculate sume. Katenye baby aku dah 3.3kg setakat aritu. Air ketuban cukup. cume die nak monitor blood pressure aku. takot sawan mase mengandung. penah dengar tak pasal sawan mase mengandung? Bace kat sini haaa. 

Tanda-tanda sawan mengandung (Eklampsia):

1. Ibu mengandung sulung lebih berisiko - anak sulung nih
2. Kenaikan berat badan berlebihan (normal 15-16 kilogram along pregnancy) - aku dah naik 20kg ++
3. Darah tinggi - setakat nih, bacaan blood pressure normal
4. Bengkak kaki - memang bengkak aje. surut kejap sangat. bengkak lame.
5. Air kencing mengandungi albumin - rasenye normal kalo ikot result time cek up.
6. Pening kepala - kekadang rase. tapi maybe sebab banyak tido time cuti nih :P
7. Sakit ulu hati - takde
8. Gangguan pada penglihatan - rasenye takde

Yang aku merahkan tuh, ade la tanda2 tuh kat aku. Yang lain2 macam okay lagi kot. Menakutkan jugak efek sawan mengandung nih. Mintak jauh la kan. Berat oh berat. Nih dah 40 minggu tak keluar lagi nih, aku risau berat badan aku jela. Masih lagi duk naik. Kalo control makan, lapar la pulak. adui..baby..kuar cepat sikit eh. Yang lain-lain, sakit pinggang, susah nak tido tuh biase la kan. dah hujung2 nih, memang makin rase sume tuh.

Dah cuti, lepak umah sesorang ke?

Heh...memang tak la kan...aku dah hangkut bebarang aku ngan hubby. duk umah mak aku kat Kajang. Rehat2 je la kat sini sementara tunggu detik itu. Aku bawak stok baju ngandung tak banyak sangat, ingat kejap je dah beranak. hehe...terpaksa la rotate baju same plus baju hubby aku. malas nak balik amik baju ngandung agi.

Tu je la kot update terkini aku. Gagah jugak menaip sebab dah genap 40 minggu.
Doakan aku cepat2 bersalin dan selamat sumenye okay!!!
Family aku sume dah tanye, "Bile ko nak beranak nih?" huhu...
Aku pon dah tak sabar nak beranak weh!!! tapi aku pon tak tahu bile baby nih nak kuar.
Gambo latest:

@39 weeks 6 days :D
Dia pon tanak kalah gemuk..:P

Duda!! 



Cuti bersalin 90 hari kah?

Wednesday, May 2, 2012

| |
|

Tidak lama lagi, wife aku akan menikmati cuti bersalin 90 hari (kerja kerajaan) dan aku akan menjadi daddy, insyaAllah (yeay!). Cuma kat sini, aku nak argue pasal terma cuti 90 hari ni, nampak macam dikira sekali untuk hari minggu Sabtu dan Ahad kan?

Katakanlah, wife aku start cuti bersalin pada esok hari, 3/5/2012 maka hari cuti terakhirnya adalah pada 31/7/2012 (Selasa). Tapi sepanjang tempoh ini ada sebanyak 26 hari minggu Sabtu dan Ahad. So secara teknikalnya, cuti bersalin 90 - 26 = 64 hari.

Pada perkiraan aku, kiraan ini agak kritikal kerana ianya akan reflek kepada jumlah keseluruhan cuti bersalin sepanjang perkhidmatan kerajaan yang berjumlah sebanyak 300 hari. Baki cuti bersalin jika guna kiraan aku adalah 300 - 64 = 236 hari dan jika dengan kiraan langsung (include weekends) 300 - 90 = 210 hari. Ini penting kerana jika cuti bersalin anda telah habis suatu hari nanti, maka anda terpaksa bercuti tanpa gaji, kan?

Argument aku is that weekend tidak sepatutnya dikira sekali sebagai cuti, kerana hari-hari tersebut adalah sememangnya hari cuti. To me this is clearly a daylight robbery.

P/S: teringat soalan matematik masa aku darjah 3 (kalau x silap), "Ali diberi duit belanja sekolah oleh maknya sebanyak 50 sen. Sekiranya Ali tidak membelanjakan satu sen pon duit belanja itu, berapa ringgit yang dapat Ali kumpul dalam masa 2 minggu?". Semua orang dalam kelas aku bagi jawapan 7 ringgit (0.5 x 14 hari) tapi aku jawab 5 ringgit (0.5 x 10 hari). Cikgu aku cakap aku salah sebab seminggu ada 7 hari. Tapi aku argue balik sebab seminggu persekolahan ada 5 hari je, bukan 7, takkan la mak Ali bagi lagi duit belanja sekolah untuk hari minggu? Haha.

36 weeks + 5 days. 23 days more to go!!!

Sunday, April 22, 2012

| |
|

Salam...Fuh...fuh..lame suda nak menulis.
Tapi mood sukar dicari..hehe...maafkan saya..:)

Dah 36 minggu + 5 hari baby duk lam perot. huhu...tinggal lagi 23 hari..eh..eh...konfiden je kan.
Kalo terkuar awai, tak tahu la kan..heee
Sampai saat ni, memang terase tak sabau dah nak kuarkan baby ni..
Tak sabau jugak nak jadi sihat balik cam biase sebab sekarang rase sangatlah tak berdaya..huhu
Nak cepat sihat and jumpe baby cepat2!!! hehe
So, at 36 weeks + 5 days ni, few things nak highlight:

1. Berat aku and baby
Berat ideal aku, 49kg. hehe.tapi tu mase baru kawen la. aku pregnant ni pon pas setahun++ gak kawen. so rasenye berat before pregnant dalam 50 or 51 kg gak r..and now? ce teka? hahahaha...berat aku arini dah capai 66.6 kg camtu. hoho...dah naik lebih 15 kg okay!!! gilo!!! ni sampai bersalin mau 20 kg gak naik nih. jenuh nak turunkan balik. huhu...last  week ade la pegi scan baby and berat baby baru dalam 2.7 kg...erk..ape yang berat sangat bende2 lain ni??heh...

2. Stretch Mark
Yang ni memang merebak dengan jayanya. aku pon tak tahu la apesal. Aku tak garu pon..and dah letak palmer's cream + bio oil. Aku tengok same je. makin banyak ado la. redha je la..huk..huk

3. Drive pegi keje
Hmm...even dah tereksiden aritu...plus dah makin sarat, tetap kene drive sendiri pegi keje. ape nak buat kan. keje dah memang jauh. sape nak anta tetiap ari lak? so aku masih lagi drive sendiri sejauh 60km pergi dan 60km balik. makin terase sakit pinggang time drive and baby sangatlah aktif mengeras dan bergerak time drive nih. memang takleh nak lelaju la.

4. Beg untuk pegi spital
Owh...memang dah kemas beg ni. ade 2,3 barang lagi kot tak masukkan lam beg. tapi beg tetap ade kat umah je. tak masuk lagi pon lam kete. takpe kan? hehe

5. Baby aktif cari jalan kuar
Heh...aku rase makin susah nak jalan nih. terase baby dah kat bawah sangat dah. duk nak turun je. ade sakit sikit2 la. kire contraction ke camtu? ntah...sebab tuh jalan pon kepit2. hehe..and asyik mengeras je baby nih..malam2 lagi la...bergelombang perot. kire lagi aktif time malam daripada siang. mase cek up aritu, nurse ade cakap kepala baby memang dah kat bawah. kedudukan die 2/5..tak tau la maksudnye cane kan.

6. Susah nak tido
Okay part ni sebab aku tak tahu kedudukan yang betol tuk dapat tido lena. ngiring kiri lama2 lenguh, ngiring kanan lame2 pon lenguh. terlentang memang terase la berat baby menekan. so sentiasa kene ubah2 cara tido bila lenguh. ni pon salah satu sebab tak sabar nak deliver ni. hihi

7. Selera makan
haha...selera makan aku memang takde masalah. asik nak makan je keje aku. cepat lapar. tu yang berat naik berlebih2 tetiap kali cek up. nasib baik blood pressure ngan bacaan darah aku okay. so nurse takde marah sangat la.

8. Kaki bengkak
Kaki aku dah start bengkak jugak la..dah 3 kali aku adjust besarkan sandal aku. bengkak nya dekat pergelangan kaki sampai buku lali. sakit jugak sikit2. pastu time nak solat pon terase la kaki susah nak lipat.

9. Banyak membuang
Hehe...membuang ape? air besar and air kecik okay! lately ni slalu rase nak buang air besar. air kecik tuh memang sepanjang pregnant la kan. Cepat betol sakit perot.


10. Nama baby
Opss..haha...masih lagi mencari nama baby yang terbaik. Dulu before pregnant, macam2 nama aku minat, aku suke, berangan nak letak kat anak. tapi bila dah hampir sampai masa, tak bole nak decide. banyak name yang best2 nih. tapi still tak tahu nak gabung name mak pak ke? nak letak name yang hurufnye depan2 sikit ke? nak ikot huruf name maknye ke? nak yang ade makna dalam bahasa arab ke?...haih..kalo name baby boy, banyak la lam kepala. baby gurl ni agak sukar plak. tunggu dan lihat je lah.

11. Persediaan mental
Nih kene set dalam kepala nih. kuatkan semangat. aku selalu pikir belambak kot orang bersalin dalam dunia nih, so nak tak nak, kene la jugak. sume orang pon rezeki time bersalin lain2. so doa je la banyak2 moga dipermudahkan. kalo susah tuh, mungkin ujian dariNya la sebagai penghapus dosa2. Mase awal2 pregnant memang excited kan? haaaa..mai ujung2 ni mula la takot. tapi cane pon, kene hadap jugak la..hihi


Hmm...ape lagi point nak highlight?? macam dah abeh lak idea. tu je kot perkembangan time menunggu hari nih. Dah sampai hujung2 trimester nih, bile drive sorang2, aku pon terpikir2 la balik. Dulu time menunggu rezeki ni, macam2 dah lalui. rase sedih, tak sabar, marah dengan soalan2 orang, macam2 lagi lah. Sedih jugak bila ingat2 balik. sekarang, dah menunggu hari je nak kuar. harap2 dipermudahkan olehNya dan selamat la hendaknya kami berdua.doakan eh!!! tapi persoalannya, bile nak kuar nih? haha...Dia je yang tahu. :D

Shopping baby stuff :D

Tuesday, March 6, 2012

| |
|

Apart from the accident yang happen 24 February tuh, sume mom2 tahu ade Motherhood Expo 24 till 26 February kan? Dari awal lagi aku dah plan nak pegi motherhood expo nih on Sabtu, 25th February tuh.

Kitorang baru nak start shopping all the baby stuff since mase tuh dah 28 weeks ++ kan.
Rase dah okay la kot nak start beli sume. Tapi kite hanya merancang kan? huhu

Sabtu tuh bangun pagi2 setelkan umah and kain baju dulu. Then pegi lak setel hal kete.
Pegi buat plat and singgah worksyop panel kurnia tanye pasal claim sume.
Then terus gerak ke KLCC Convention Center. Wahh..ramai jugak dah borong macam2 barang.

List aku panjang nih...takde pape lagi yang dibeli. haha
So usha2 sume booth yang ade..tak tau nak sopping ape pon.
Last2 aku just beli pampers Whoopie yang memang murah 2 packs, borong segala barang detergen, lotion, towel, bla2 kat Pureen and top up few things lagi kat Pigeon. Tak sampai RM 200 pon aku borong barang kat sini.

Pas setel beli barang kat KLCC tuh, kitorang gerak pegi Kuala Selangor.
Family aku nak bercuti lak situ. On the way, nampak banyak jual tilam kekabu. So dah set nak rembat gak balik nanti. hehe...Percutian dua hari satu malam nih berjalan lancar. Makan besar kitorang malam tuh.
Lain kali cite pasal nih, kalo rajen. hehe

Besoknya, ahad, gerak balik. Nampak kedai tilam kekabu, terus singgah. hehe
So beli la set tilam + 3 bantal + 2 bantal peluk. Sume RM 92. Mahal tak eh?
Blasah je laa...nak beli online pon payah gak kan... nak post bagai.

Dah sampai area KL, aku cakap kat hubby lak. Singgah 1 Utama sambung shopping nak tak?
haha...tak puas shopping lagi nih. Hubby on je...:p
Kat 1 Utama lak, aku borong barang kat Mum's Care, Mothercare ngan Jusco.
Fuhh!!!! Aku setelkan sume yang ade kat list tuh haa...tinggal 4, 5 barang je takde. haha
Sampai hubby aku pon tak larat nak follow dah. sakit kaki katenye. takpe. dia duduk kat kusi, aku sopping!! muahahahhaa...

So, in 2 days, nilah hasilnya:
Nampak macam tak banyak kan? Tapi dah hampir lengkap list aku nih. Meh aku taburkan isi2 kandungannya.
 Ni la segala macam bebarang yang di shopping. Lega aku dah banyak barang. hihi
  
Ni lak close up bebaju yang di shopping.

Kesimpulannya, aku rase okay je nak start beli baju baby mase 7 bulan. Tayah beli awal2 kalo takot kan.
Sebabnye, dalam masa 2 hari pon dah bole setelkan beli bebarang nih haaa..haha
Tak susah pon nak shopping barang baby. yang susah nye nak kumpul duit. So kumpul duit awal2 k! Shopping lambat skit pon takpe.. :)

Sepanjang minggu ni lak aku ngan hubby buat laundry. hihi
Tiga kali gak basuh, sidai and lipat sebab tak cukup ampaian.

 First batch tak snap gamba. nih second batch

 Ni lak third batch

Selesailah sudah baby stuffs. Dah beli, dah basuh, dah simpan. Selamat! hihi
Lame pulak nak tunggu baby kuar. kalo shopping awal lagi, mesti lagi tak sabar tunggu kan? heee

Stretch Mark? Menakutkan!!

Thursday, February 23, 2012

| |
|

Assalamualaikum.
Jom cite pasal stretch mark. Aku kurang amik tahu pasal stretch mark sebelum ni.
Whatever it is, aku tak amik kisah. heh
But now, aku dah tahu ape itu stretch mark. Huk2..
Stretch mark ni happens bila kulit meregang dengan pesatnya secara tiba-tiba disebabkan pregnancy, muscle gain and so on. So disebabkan kulit tetibe meregang dengan jayanya, terjadilah rekahan-rekahan yang menakutkan ini.
Rekahan ni biase mule2 akan berwarna merah but end up jadi kale hitam or putih. depends kulit la kot.
Cube tengok gambar-gambar ni:




Scary tak? Obviously ni bukan perot aku la kan. Tapi i'm having this thing right now.
Arghhhhh!!! Okay2, bear in mind, ni bukan merungut okay!!! Just sharing what i felt..hehe
Sebagai wanita, aku rase majority tak kisah kot korbankan ape aje untuk dapat zuriat kan? 
Ape la sangat stretch mark ni kalo nak dibandingkan dengan kebahagiaan bila ada anak. 
So, jangan cakap aku merungut lak eh! please...hihi

But, bende ni sikit sebanyak akan mempengaruhi emosi. Bila tengok cermin, akan rase a bit down.
Awal-awal, aku tak perasan pon. Even aku rase cam perot nak pecah je..ade rase pedih2 sikit. (ade orang cakap rase gatal-gatal. aku tak rase sangat gatal)
Aku tak perasan ade stretch mark ni sebab kedudukan dier tuh yang memang takkan nampak dengan memandang ke bawah. hehe...kene ade bantuan cermin ye! 
So lepas kakak aku tanye, baru la aku tengok and sedey okay! Sangat menakutkan rupenye. huhu

Kat sini aku nak share, daripada pembacaan aku la kan, stretch mark ni boleh dielak.
Dari awal pregnancy lagi sepatutnya sapu krim dekat tempat-tempat yang akan meregang ni.
Krim boleh cari kat farmasi macam Watsons ke, Guardian ke. Or bole jugak letak minyak zaitun.
So kepada yang berada di awal pregnancy, sila la pakai cream or minyak zaitun eh. sebelum terlambat. ;p

Kalo da sampai stage macam aku nih, means dah ade stretch mark, nak hilangkan macam tak tahu la bole ke tak. Penah aku tanye nurse, bende nih bole hilang tak? dier cakap takkan hilang punye. sebab dier pon penah ade mase pregnant anak first. tapi akan kurang la. So nak reduce stretch mark nih, bole la pakai cream or minyak zaitun. Itu ajelah yang boleh dibuat.
Ni contoh cream yang aku gune sekarang:

Bole jugak gune Bio-oil eh. Aku tak test lagi Bio-oil nih. macam nak beli jugak later.

Tu jelah nak share. A little advice kepada ibu-ibu yang masih di awal kehamilan, sile ambil tindakan sepatutnya eh untuk elak stretch mark. Better prevent than cure. hehe..bai!



Ante natal class by An Nur

Saturday, February 18, 2012

| |
|

Approaching third semester, dah start pikir pasal delivery. huhu..tatott!!
Last 2 weeks, baby aku murah rezeki. hehe..asal? rezeki ante natal class.
Yela, bile bace blog2 mak2 mengandung, and terbaca pasal ante natal class, aku pon trase nak pegi.
First time nak mengeluarkan manusia dari rahim nih, hehe..mesti banyak ilmu kene tuntut kan?
So during that last 2 weeks, ade nurse dari An Nur call aku, tanye nak join tak ante natal class diorang.
Just RM 30 per couple, dari pukul 8.00 pagi sampai 5.00 petang. Aku pon tak pikir panjang, setuju je!

Then esoknye mase aku check up kat Klinik Kesihatan Bandar Seri Putra lak, nurse situ tanye, "nak join tak push2 class? free jer"...erk...alamak nurse...saye baru confirmkan ngan An Nur. so aku cakap takpelah. Saye dah book ante natal class kat tempat lain. huhu...sedey gak bile nurse tuh cakap "rugi tau!"..alaahai...

So, Ahad, 12 Februari 2012, kami suami isteri pon pegi la Ante natal class tuh.
Diorang buat dekat Hotel Amani, Bangi. Hotel nih dekat belakang Ariani tuh..senang je nak cari.
Sampai2, daftar, bayar, then dapat goodies bag. hehe...then breakfast kat Restoran sebelah hotel tuh.
Breakfast nih memang includes sekali la.

Then naik atas, mula lah class. jadual sangat padat okay! macam2 ilmu dapat dituntut.
Ni aku attach jadual untuk ari tu:

sedikit kabur, kalo nak clear, zoom la eh ;)

Yang aku tanda tuh sume sesi yang diadakan, cume satu je yang aku pangkah tuh.
Doktor tu ade kematian, so tak dapat datang and diganti dengan pakar nutrisi makanan dari Dumex. 
Overall, best2 jugak ceramah diorang.
For me, aku paling suke slot by Dr. Norizah. Dr ni dari HKL. comel2 je orangnye.
Best biler dier cite pasal bersalin. hehe
Then bile tanye hubby aku lak, die suke slot by Puan Jasmeen Tay Abdullah. hehe
Puan ni cite pasal breastfeed. memang die open je cite and main sebut je 'tetek'. hehe...cerah mate hubby2. ;p
Slot petang lak exercise. Time ni la die ajar cara nak bernafas time sakit cane, time nak hold dari push cane and time push cane. hubby2 lagi terer kot. hehe...so harap2 hubby aku leh ingatkan bila tibe mase nanti. Penat okay sebab kelas tamat dah nak dekat kol 6 jugak. 
Owh...makan dekat sini ade 4 kali. breakfast, morning break, lunch and tea break. kenyang!

Dalam goodies bag yang aku dapat tu lak, ade banyak bende gak. antaranya:

Nak tahu ape yang ade?
Ade susu tuk mama, nappy cream, pampers tuk baby and mama ;p, pamplate2 ilmu, coupon mom's care and ade few lagi. :D

So sesape nak pegi antenatal class by An Nur nih bole la contact nombor ni: 03 89250020
But aku tak sure la bile lagi dia adekan. sila tanye eh. :)

p/s: majority yang join kelas ni sume due date area March. aku je May. heh...awal kan aku pegi? jangan terlupa sume time nak deliver nanti suda la.





My baby bump :D

Friday, January 27, 2012

| |
|

Cuti raye cine ni bagi aku banyak masa untuk menulis. hehe
So, aku tuleh je post and publish satu tetiap hari.
Selagi ade idea and bende nak share la.

About pregnancy again,
My friend, emi tanye aku asal perot aku tak nampak macam pregnant pon. haha..
Dia tengok gambar2 aku kat FB, sume pakai baju besar. so tak nampak sangat la perot kan.
Hmmm...of coz la kene pakai baju lagi besar kan? takkan nak pakai ketat metat nampak sume.
Tapi aku juz nak letak la gambar2 yang sempat disnap.
So, this is all my baby bump untill 24 weeks...:D

30082011: 3 weeks 1 days
29102011: 11 weeks 5 days
12112011: 13 weeks 5 days
05122011: 17 weeks
23122011: 19 weeks 4 days
24122011: 19 weeks 5 days
25122011: 19 weeks 6 days
02012012: 21 weeks
07012012: 21 weeks 5 days
21012012: 23 weeks 5 days

Ni jelah gambar2 yang telah diambil sepanjang aku pregnant.
Tak banyak kan? hihi...nanti amik lagi eh! (betau hubby) 
kalo boleh, tetiap baju nak ambik gambar buat kenangan. hahahaha
So ade beza tak my baby bump dari mule till now? ;p
Tak nampak sangat kan? cute2 je..hihi








Jantina kandungan, boy or girl?

Thursday, January 26, 2012

| |
|

Jom cite pasal jantina kandungan lak.
Macam aku dah cite dalam episod scan before nih, baby aku kemungkinan besar adalah girl.
Hehe....untuk anak pertama, aku rase kebanyakan orang pon tak kisah baby boy or girl kan?
Dapat anugerah ni pon dah tak ternilai rasenye.
So, jantina baby takkan jadi isu. cume mendoakan baby sihat and selamat sampai lah saat dilahirkan nanti.

Okay...juz nak share...before pegi scan aritu, aku duk borak2 la ngan kakak aku pasal jantina nih.
Kakak aku duk teka yang baby aku ni gegirl. nak tahu sebab pe? Antaranya:

1. Perot aku besar ketepi. dia cakap dari belakang dah nampak aku pregnant. Aku rase perot aku besar jugak ke depan. tapi maybe pandangan aku ngan pandangan orang, lain kan. hehe..
2. Kakak aku tanye lak, "ko ade tak daki2 kat celah tengkuk ke, memane celah laa.." haha...aku cakap takde! serius...sume clean n clear je....takde unsur2 daki kay! orang cakap kalo boboy, ade daki2 skit. tak tau la kan..memacam je..:D
3. Pastu dia tanye lak aku suke melawa tak sekarang? haha...aku rase aku pakai elok skit la kot. before pregnant cam biase2. mase first trimester tak kisah. tapi sekarang dah kemas skit la. so, tanda gurl gak.
4. Pastu pasal hidung kembang lak. lawak je akak aku ni. die cakap biase kalo boy, idung kembang time pregnant. macam aku takde brubah sangat kot kat muke. so...tanda gurl jugak!

Itu je kot tanda2 yang akak aku cakap and dier teka pompuan la.

Then ade kawan tempat keje aku lak cakap gegurl gak. sebabnye aku duk ngadu sakit pinggang.
So dier betau la time die pregnant gurl pon sakit pinggang. dia dah ade anak laki and pompuan. so die boleh compare la mase dier pregnant dua-dua tuh.

Hmm...then ade jugak akak tempat keje aku teka gurl. sebab die cakap muke aku nampak berseri2...haha...

So, kesimpulannye ramai yang teka aku dapat baby gurl and after scan pon, tak nampak sebarang bebird.
Girl kah? haha

Ade jugak kawan2 advice aku jangan beli barang2 pinky sangat. sebab takot jugak tetibe kuar boy kan.
Anyway, sampai arini, aku memang tak beli ape2 barang pon lagi. ingat pas tahu gender, baru leh start shopping. tapi kalo still takot2, aku rase better amik natural kale je la kan tuk barang2 baby nih.
hehe..and name pon kene prepare tuk dua2 gender la kot. in case la kan...heeeee





Note: picture taken from here, here and here.

2D+3D+4D scan along the journey

Wednesday, January 25, 2012

| |
|

Today, my pregnancy reach 24 weeks. Dah masuk 6 bulan. senyum...:)
Sepanjang pregnant ni, aku rase bende paling excited ialah time nak scan tengok baby.
Hehe..rase cam nak beli je mesin scan tuh kan. leh scan tetiap ari.hihi
So kekadang bakal mommies memang tak tahu bile la nak pegi scan nih.
Selalu sangat scan, ade effect ke? heh...

Tu persoalan yang slalu bakal mommies pikir la kan.
Tapi sebenarnye takde masalah pon nak scan baby selalu.
Kebanyakan private clinic or hospital memang akan scan tiap kali check up kan.
Cume government clinic je tak scan every time check up. tak tahu knape. maybe tak cukup mesin kot.
Okay...jom tengok scan2 yang aku dah buat sepanjang 24 minggu ni.

First Scan: 5 weeks
As for me, mase awal2 buat upt test and it's positive, bende pertama aku nak buat ialah jumpe Dr Khamsiah yang buat DnC aku dulu. Sebab memang dia pesan if pregnant again, jumpe die. so aku pegang kata2 tu.
So mase first time jumpe dier tuh, dier terus scan tuk cek baby condition. 
Ni gambar scan tuh:
Mase ni baru 5 weeks. Kepentingan scan awal2 ni adalah tuk tengok kedudukan baby tuh dalam rahim or luar. so macam baby kami nih Alhamdulillah dalam rahim tapi still tak nampak heart beat time nih.

Second Scan: 9 weeks
Okay...selepas beberapa minggu, aku nak tengok heart beat baby lak. Ni gambar scannya:
Mase nih 9 minggu dah nak masuk 10 minggu la. so confirm dah leh nampak heart beat. Happy sangat boleh tengok heart beat nih and knows that baby condition is okay. Kalo compare ngan gambar first scan, dah nampak beza kan and dah ade tunas2 untuk tangan and kaki. hihi

Third Scan: 13 weeks
Okay...after a while tak tengok baby, of coz terase nak tengok lagi. huhu...nak sangat tengok ape dah jadi dlm my tummy nih. so ajak la hubby pegi scan lagi. Kali ni aku scan kat klinik area Bukit Mahkota je.
Ni gambar scannye:
Mase nih dah 13 weeks plus. korang nampak ape? huhu...serius aku tak tahu doktor ni print bahagian mane.
Kaburnye lahai...time scan pon aku tak bape nampak baby. kecewa aku ngan klinik nih. Tak puas ati langsung!

Fourth Scan: 20 weeks
Next scan nih memang dah schedule awal2 dekat klinik government. dari awal check up lagi, dier dah set tuk scan mase 20 weeks. so aku sabar je la tunggu 20 weeks tuh. Okay scan kat government klinik nih okay. doktor pon okay. scan tengok sume baby condition. tapi still dier tak nampak gender. huhu..
Tapi satu yang tak best, diorang memang tak print out gambar baby. so aku tengok time tuh jela.

Fifth Scan: 23 weeks
Okay...scan yang nih paling excited. hehe...aku plan nak buat Detailed Scan + 3D. Nak cek kaki tangan, jari2, buah pinggang, jantung, sume la. Memang aku ade survey gak few tempat tuk buat scan nih. Charge diorang pon lain2. Macam aku....aku penah scan kat An Nur je yang aku puas ati ngan pakar and mesinnye. So aku decide nak pegi situ. Pakej kat An Nur untuk Detailed Scan + 3D diorang charge RM200. Doktor Anson yang in charge tuk scan nih. Dier memang amik ukuran la sume2 anggota baby and dier cakap baby sihat. hihi..and aku pon tanye la gender baby since aku tak tahu lagi. dier terus jawap, POMPUAN. haha...
Confident je Dr Anson. dier pon tunjuk la bahagian tuh yang tak nampak bebird. hihi..then tuk snap gambar muke baby, aku terpakse duk ngiring, baru dapat. tapi dari tepi jela..so layan la video yang hubby aku buat nih eh. Compilation gambar2 and video dari Detailed Scan + 3D tuh.


 
My adorable baby :D

Okay...tuh je la setakat sekarang scan yang aku dah buat. Pasni kat klinik government schedule scan mase 28 weeks lak. so dalam sebulan lagi lah boleh tengok lagi baby. hihi..tak sabar!

Note: for those yang confius ape 2D, 3D and 4D scan nih, bole bace sini tuk lebey faham kay!

First Trimester, my own story :)

Thursday, November 3, 2011

| |
|

Salam. Arini dah 12 weeks ++. Makin hampir tamat my first trimester. yeay!
Tak sabar nak masuk second trimester lak...hope lebih indah. :D

Nak share my own experience along first trimester nih.
Banyak dah yang dilalui, cume sangat takde mood nak blog out. Sekarang baru ade mood sikit.

1. Apa tanda-tanda awal hamil?
Hehe...seingat aku, awal-awal takde rase pape sangat kot. Sampai la pas balik dari Terengganu lepas raye Aidilfitri aritu. Period just lewat sehari dua kot, tapi aku rase sakit kat belah kanan bawah pusat ye. :p orang panggil ari-ari kot. macam sakit nak period, tapi lain sikit berdenyut-denyut lak. Oleh kerana taknak g klinik lagi, sebab tak tahu nak betau sakit cane, kami pon buat la test UPT. Kot2 la kan. Kalo bukan sebab berisi, baru la nk pegi cek kot2 sakit lain lak. Alhamdulillah, positif. So, tetap gak pegi klinik, sebab Dr Khamsiah dah pesan, kalo pregnant, datang kat dier. Dier nak bagi ubat untuk kuatkan rahim. So, aku makan ubat untuk kuatkan rahim, Duphaston selama 2 minggu di awal kehamilan. Sakit tuh adelah sebab baby and rahim nak membesar. hihi

2. Asyik lapar je tau.
Sebelum2 nih, kami pepagi memang akan minum air and kekadang makan roti seketul dua. Lapik perut. Maklumlah, dua2 keje jauh. huk2. Then dah cukup dah untuk aku sampai tengah ari, baru makan lagi. But time pregnant ni...adoi..perot asik lapar je...dah minum air and makan roti, sampai tempat keje, aku breakfast lagi. nasi goreng ngan milo panas. belum pon tengah ari, dah lapar balik. Makan nasi ngan lauk-pauk lak. So, aku dah jadi pengunjung setia cafe. Dah la makan awal dari orang lain.Tak kisah la...dah lapar. Nak dekat balik pon lapar lagi. biskut la pulak. Cume malam je la tak berapa nak masuk makanan. Makan sikit je. tak lalu sangat. tapi lapar jugak.

3. Penin and muntah.
Isk..yang ni pon aku lalui jugak. Penin terutama time drive ke tempat keje and balik keje. 60 km okay. Lamenye aku rase nak sampai. kekadang, sesampai je ke destinasi, aku akan termuntah. huk2.. Mood nak buat keje memang ke laut la. Aku dalam dunia aku sendiri. haha...masuk kelas ngajar, dah abis kelas, aku layan penin aku je. hihi...kekadang pegi muntah. camtu la...bab muntah ni memang tak tentu mase. suke2 die nak kuar. kekadang, dah lame makan nasik pon, aku bole muntah nasik tuh lagi. pelik, tak proses ke lam perot aku nih?

4. Nak kencing lagi dan lagi.
Aiyoo...yang ni memang siksa sikit. kat tempat keje aku nih, toilet nye hampeh sikit. yang okay, agak jauh dari bilik aku. dengan kekerapan aku nak g toilet je, memang terase sukarnye. nak nangis pon ade. tapi kalo rase nak kencing, aku paksa diri pegi jugak la. And penah jugak aku batuk2 sampai terkucil. heh...takle control la plak. tapi sikit jela..:)

5. Perubahan saiz dan sakit2 pada cik B.
Heh...yang ni dari awal2 tuh dah rase sakit2. macam time nak period tuh haa...sakit je cik B tuh kan..sampai sekarang still lagi. And awal2 dah kene tukar size nye..kalo tak sesak je rase. Ade ke yang tak tahu cik B ni ape? tak tahu sudah lah..hihi

6.Tak larat and tak kisah, tido awal
Haaa...tak larat ni memang la kan...dah kalo asik lapar...mane nak ade tenaga..pastu aku boleh rase tak kisah. maksudnya rumah nak sepah ke, habuk penuh ke, buat-buat tak nampak je. hihi...kalo tak mesti rase nak sapu je bile nampak habuk. kain baju pon banyak encik suami yang setelkan. Thanks cayang! jasamu dikenang. hehe..memasak memang jauh sekali la kan. Sebulan i cuti main masak2 kay. Pasni bole lah cube2 masak balik. hehe..pastu awal je nak tido. ngantuk kay!

7. Scan baby
Aku kan dah ade experience before. baby takde heart beat and terpakse abort. So, kali nih, memang main concern aku adalah nak tengok heart beat baby. Aku duk menghitung minggu je yang agak2 heart beat dah jelas kelihatan. So mase 9 weeks++. kami pon ke An-Nur sekali lagi. Alhamdulillah, Subhanallah...dapat juga aku tengok heart beat baby and lega sangat2 bila Dr Khamsiah cakap baby adalah sihat dan normal as expected pada minggu 9. Syukur Ya Alllah.

8. Buku Merah
Ramai gak yang tanye aku dah buat buku merah tak. Awal jugak aku buat buku merah kat gov tuh. Dilema nak buat dekat tempat keje ke dekat umah. Last2 aku decide buat je dekat umah. So aku buat kat Klinik Kesihatan Bandar Seri Putra. so far, nurse2 dia okay la. Tadi aku baru je buat check-up lagi. berat aku xnaik2..maintain je...isk...ni yang riso nih..nurse suro makan banyak2..tambah berat.

9. Supplement and Milk
Sebab aku muntah2 and macam kurang tenaga, husband aku yang memang rajen me'research' tuh belikan aku obimin. Dari awal before pregnant lagi memang aku makan asid folik, so bile dah beli obimin nih aku stop la makan asid folik. Dr Khamsiah cakap, obimin dah cukup kandungan asid folik die. Klinik gov pon ade bagi obimin nih. so banyak la stok obimin aku. stok asid folik pon banyak. ade yang nak tak? huhu..susu lak aku minum susu anmum. kadang2 terkeluar balik gak susu tuh. sabo je la. tapi bile time kuar balik tuh kan, mesti berketul. asal eh? heran aku.

10. Kenduri kawen
Eh...asal masuk kat sini lak cite kenduri kawen? Alang2, aku nak mintak maaf sekali la...banyak sesangat dah kenduri kawen yang aku tak pegi. Yang jauh ke, yang dekat ke...aku memang tak pegi. Tak larat ye kawan2. Sori sangat2. Namun aku tetap doakan kebahagiaan rumahtangga kawan2 tuh. moga2 dimurahkan rezeki. Tahniah kawan-kawan yang baru kawen!!! :D

11. Jalan jauh
haaaa...yang ni pon aku elakkan. dari pengalaman lepas, aku jalan sane sini. so kali ni, aku memang lebih berhati-hati. kene pegi kursus pon aku tolak kat orang lain. tak berani den nak amik risiko. bukan tetiap ari den mengandung nih haaa...so den jagolah botui2..eh..asal slang nogori lak? haha

12. Sensitif
Hmm..yang ni pon bole tahan la. cepat je aku nak nangis. tambah2 mak abah aku tengah takde. diorang pegi buat haji. so aku rase sedey je. tengah drive pegi balik memang layan perasaan la. kadang dalam bilik aku pon bole bergenang. haila...jangan la student nampak lak. teringat lambaian and muke mak abah time antar diorang kat kelana jaya arituh, memang never failed to make me cry lah. huk2. ke aku memang sensitif eh? ntah la.

Panjang tak cite aku? nih la pengalaman aku. yang aku ingat setakat nih laa..aku just harap baby nih membesar dengan sihat and sempurna. Semua tolong doakan aku eh. perjalanan yang panjang nih memang menduga kesabaran aku. Tapi aku harap sangat sumenye selamat hingga ke akhirnya. bulan 5 tau! tak sabar!! :))

note: aku nak buat note sikit...untuk kawan2 TTC. sape yang tak tahu TTC tu ape, taknak betau. :p
aku sebenarnye rase dekat dengan kawan2 nih even aku just bace blog diorang je. aku faham sangat ape yang diorang lalui. aku pon lalui even aku takde cite sangat. Just nak betau yang aku sentiasa doakan tuk semua kawan2 TTC, kawan yang baru kawen and also kawan2 yang dah lame kawen agar sentiasa dimurahkan rezeki, dikurniakan zuriat sebagai penyeri hidup. Semoga Allah makbulkan hajat kawan2 ku ini, dan beri mereka peluang merasai keindahan mempunyai zuriat sendiri. Doakan perjalanan aku ni berjaya ke akhirnya kay! Thanks!!!

Tu jelah nak cite!!! Welcome second trimester!! be nice tau!

Tentang aku

Friday, October 21, 2011

| |
|

Assalamualaikum.
Hello readers! lame dah tak menulis. ade ke orang perasaan eh?
ke sume dikaburi dengan post2 suamiku. hehe..
Suamiku masih bersemangat menulis. I like!!!
Tapi readers jangan confius eh. Tengok gak sape tuleh.
Kami kan share blog..:)
Ade beberapa sebab kenape tak menulis. nak wat point2 stail Che Det lah. hihi

1. Tentang kerja
Ini adalah antara sebab aku da kurang menulis. sibuk kah aku?
oh tidak...aku tak sibuk pon. kerja aku takde la banyak pon sekarang.
Tapi mengenangkan etika kerja, niat nak menulis blog selalu terbantut.
Huhu...takkan nak update time keje kan? dulu selalu jugak balik keje, on lappy, menulis.
Tapi sekarang, balik terus tak larat nak watpe dah. kenape jadi cmtu? sabar2..:)

2. Tentang kehadiran insan baru
Ini sebab kedua kurang menulis. Sape insan yang hadir dalam hidup kami ni?
Insan ni hadir lewat Ramadhan aritu. Rezeki Ramadhan..:)
Maka kerana insan ini jugaklah aku sedikit lemah dan tak bermaya. Balik keje, hanya mahu baring dan tidur.
Tapi kami teramatlah bersyukur dengan kehadiran insan ni. Thank You Ya Allah.
Selepas setahun dan lima bulan, baru ia hadir. Doakan lah kesejahteraan kami yea.
Moga perjalanan ini berakhir dengan kegembiraan hendaknya.
Terima kasih Tuhan kerana aku diberi peluang merasai nikmat membawa insan lain dalam rahim ini.

Cukup lah kot 2 point ni. hehe..
sebelum tulis, macam banyak je point. simpan tuk next post la pulak.
bye.

Dilema seorang isteri

Thursday, April 14, 2011

| |
|

Hmmm...menjadi seorang isteri...tanggungjawab besar...tapi aku bukan nak cite pasal isteri sebenarnye...
aku nak cite pasal dilema seorang isteri yang bakal menjadi ibu...tak berani nak letak tajuk dilema bakal ibu...kang tak pasal orang ucap congrate lak...hihi....okeh...meh nak cite dilema seorang isteri yang belum disahkan mengandung...:)

Take your note :)

Friday, April 1, 2011

| |
|

Hi frens.
Lately a few friends asked me about my pregnancy. Erk...pregnancy?
I guess u didn't read my blog. It's ok.

Mommy wannabe story four: berpantang

Thursday, December 23, 2010

| |
|

Nak cite pasal berpantang lepas missed abortion....Dr bagi aku MC 2 weeks, so sangatla best rehat..hehe
First week aku abiskan kat umah mak aku kat kajang...ape je aku buat tuk berpantang?
Heee..aku pon tak tahu ape yang patot dibuat..nak duk baring je, tak best lak..so aku still gerak sane sini.
Tengok tv, lepak2...hehe...bab makan lak, aku makan nasi je dengan lauk ikan haruan...best tau lauk ni.
Mak aku yang masak..tak susah pon..and bau die sedap...aku suke sangat!!!
5 ekor ikan haruan cukup tuk seminggu..hehe...6 hari actually...
Cane nak masak lauk ni? aku duk usha2 mak aku masak...ale...senang je...meh sini aku betau,