Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


Showing posts with label bersalin. Show all posts
Showing posts with label bersalin. Show all posts

Kisah Bersalin Lagi: Baby Kuning (Jaundice)

Monday, November 10, 2014

| |
|

Salam,

Cerita after discharge. aku memang plan berpantang dekat rumah mak aku kat kajang. so husband aku pergi la report kelahiran dekat klinik kesihatan (KK) kajang. besoknya terus nurse datang rumah aku. efisien betol diorang ni. diorang akan cek kesihatan mom and baby. untuk aku mase tu okay la. luka czer pon kering elok, blood pressure okay. untuk amna pulak, nurse tengok dia macam kuning sikit. memang aku pon tengok camtu and amna pon macam tak aktif sangat, asyik tido je. so dia mintak pergi cek kat KK.

kuning kan ni?

Dipendekkan cite, tiga hari berturut2 aku pegi cek kuning amna dekat KK and bacaan dia keep naik.

1. 7/5/14 ------> 12.5 mg/dl
2. 8/5/14 ------> 13.6 mg/dl
3. 9/5/14 ------> 14.9 mg/dl

Aku memang dah apply few tips untuk turunkan kuning ni (dapat dari internet) macam bagi air anggur hitam, mom minum susu kambing, always kejutkan baby untuk menyusu and jemur jugak sesikit (heh...ni petua orang dedulu kot). tapi since bacaan dia tak jugak turun, risau jugak la aku.

Melalui pembacaan aku, the best option untuk turunkan bacaan dia ialah jemur bawah lampu fototerapi and cara ni lebih berkesan untuk baby yang berumur bawah seminggu. kalo dah lebih seminggu lagi susah nak turun bacaan tuh siap kene pakai 2 lampu nanti. ikutkan hospital kerajaan akan admit (untuk jemur bawah lampu) bila bacaan dah tinggi around 18 mg/dl (tak pasti betul tak sebab dah lupa. agak2 je ni). so, kami decide untuk bawak amna pegi hospital annur balik and admit kan kat sana. hospital annur akan admit kalo bacaan jaundice tuh 9 mg/dl ke atas.

Amna hampir berumur seminggu
Kami on first day
Kami on second day
Belakang pon kasi jemur

Amna admit kat sini dua malam. sepanjang tu, aku boleh kalo nak stay sekali. tapi bila fikirkan amna akan lebih banyak duduk bawah lampu, confirm nanti aku duk kat wad pon tak buat ape sangat. so, aku juz datang susukan amna and hantar stok susu untuk dia minum time aku dah balik :'( . 
penat and sakit jugak sebenarnya dengan luka czer, ulang alik pegi hospital, tapi kuatkan jugak la diri masa tu.

Kami on discharge day

Alhamdulillah, after dua malam kat sana, bacaan jaundice tuh dah turun ke 9.3 mg/dl and Dr. Khairul pon benarkan discharge. Yeay!

Just sharing for those who needs this info ------> Kos untuk rawatan jaundice selama 3 hari 2 malam dekat Hospital Annur, Bangi ni ialah RM 904.42.

Kisah Bersalin Lagi: Kos Bersalin di Hospital Pakar Annur, Bangi

Friday, November 7, 2014

| |
|

Salam,

Setelah selamat lahirkan my second baby yang dinamakan Amna Hafiya, discharge lah dari wad. Okay dengan sukarela aku nak share pasal kos bersalin dekat Hospital Pakar Annur, Bangi. Kot2 ada yang mencari hospital untuk bersalin and nak tahu kos nya kan.

Kaedah bersalin Amna Hafiya ni adalah pembedahan. Sebab dia duk songsang and mom dah ada parut czer (baby first). Untuk membolehkan bersalin dekat hospital ni, kite kene la check up dulu kat situ kan. At least 2 kali kot. aku pon xpasti sebab aku cek kat situ more than dua kali. untuk check up, biasanya kos untuk scan baby sahaja RM 60 per session. Then consultation Dr sekitar RM 50. Jadi tiap kali check up RM 100++ jugak le.

Then lepas dah book tarikh untuk bersalin kat situ, siap sedia lah duit ye. Almaklumlah, aku hanya pegawai kerajaan dan company suamiku tiada medical cover untuk isteri. hihi... Mase datang pepagi di hari nak operation tu, dah kene bayar deposit dah. hehe... oleh kerana aku bersalin secara pembedahan, deposit dia mintak RM 5k. bole dibayar secara cash mahupon credit card.

Masa book tarikh tu jugak, diorang dah tanye kite prefer duk bilik ape. So, untuk aku, aku pilih bilik twin sharing. untuk twin sharing ni bilik kene share dengan satu lagi patient. toilet pon share. kos dia RM 100 untuk semalam. Bilik dia selesa la jugak untuk aku. Tapi suami takleh teman since share dengan patient lain kan kecuali patient tu pon nak suami dia teman. haaa...so malam pertama aku kat situ, adik aku temankan. Thanks Mak Tin! Adik aku ni memang jaga aku bebetol. baby nangis sikit je, dia cecepat bangun. hehe...jasamu dikenang la Tin! Siap buatkan milo pepanas. terharu i. malam kedua lak suamiku teman sebab dah mintak kebenaran jiran sebelah. hehe...



Normally bersalin secara pembedahan ni memang kene tido dua malam. sebab time ni la luka nak baik. at least dua malam tu kite betol2 dapat rehat. Baby akan diletakkan di nurseri. tapi tiap kali feeding time means baby dah nangis dia akan datang antar kat kite. then dia amik balik untuk bagi mandi, tukar pampers sume (masa Arfa dulu, dekat HKL, sume aku buat sendiri. Fuh! tabah sungguh mase tu). Untuk second time perot dipotong ni, aku rasa sakit luka dia terlebih sikit. nak bangun memang seksa. tak macam first time dulu aku boleh bangun jaga baby, mandi sendiri. Alhamdulillah la aku pilih hospital ni,

Untuk discharge, Dr akan make sure baby dah kencing berak and mom pon dah kencing berak. Lagi satu bacaan jaundice (kuning) baby. mesti bawah 9 mg/dl baru boleh discharge. selepas dua malam tu, bacaan kuning baby aku 7.1 mg/dl, so dapatlah kami dischage. Alhamdulillah.. tapi ade sambungan pasal kuning ni. next entry k. :)

Panjang nya cite ko ni hah..hehe...Actually grand total untuk bersalin ni adalah: RM 6846.70 sahaja. :)
Tengah tunggu nak discharge :)

Kisah Bersalin Lagi 1
Kisah Bersalin Lagi 2
Kisah Bersalin Lagi 3

Kisah Bersalin Lagi: Kelahiran bayi songsang secara pembedahan

| |
|

Salam,

Setelah keputusan nak lahirkan my second baby secara pembedahan dekat Hospital Annur, Bangi maka persiapan mental dibuat. This time aku takkan melalui pengalaman  sakit nak bersalin menunggu bukaan lagi. Lega di situ. Tapi tetap neves tu ada. yela dah tahu perut akan dipotong. Ngeri okay. Tambah lepas tengok video kat youtube cane baby songsang keluar. kaki keluar dulu and doktor tarik kuat2...fuh! takot!!

Pagi2, 3 Mei 2014 bersamaan 3 Rejab 1435H, aku bersiap awal2 pagi nak pegi hospital. Nasib baik hari Sabtu, so mak aku jaga Arfa kat rumah dia. Sesampai kami kat hospital, masuk wad, then siap sedia lah nak dioperate. ikutkan aku dijadual operate pukul 8.00 pagi, jadi sepanjang malam dah puasa. Tapi ntah macam mana, doktor operate patient lain dulu and patient tu ade komplikasi. Tunggu punya tunggu, last2 sampai ke petang baru sampai turn aku. Lapar tayah citer lah sebab still kene puasa. dengan neves lagi. Tapi sepanjang menunggu tu sempat lah aku bace surah Mariam yang beri aku inspirasi untuk namakan baby tu. hihi

Right before masuk bilik operation

Bila turn aku dah nak dekat petang, adik aku dah datang siap bawak Arfa. sempat la jumpe Arfa before adik dia keluar. Bila aku dah nak masuk bilik operation, adik aku bawak Arfa pegi makan. Thanks mak bai! :)

Bye Arfa! 

Sesampai kat bilik operation, nurse explain la serba sikit and suruh tukar baju. Aku memang suruh hubby aku masuk sebab czer kan. boleh la capture the very first moment baby. Tapi time nurse betau kalo nak masuk bilik operation, hubby kene tukar baju and muka dia pon dah nampak cuak, so aku cakap tak nak masuk pon takpelah. huhu.. kang terpengsan pulak, payah! Hubby tunggu dekat bilik baby jelah. and aku proceed ke bilik operation (bilik lain pulak, hubby tak nampak dah).

Dalam bilik operation, sejuk yang amat okay! Dengan baju operation yang one piece tu memang terketar2 aku kat situ. Before pakar bius nak cucuk bius, aku ade request scan perot lagi. Kot2 lah baby dah berpusing, boleh try normal.. ahahahha...ade hati lagi nak try normal. since diorang takde mesin scan kat situ, dah takes time pulak nak angkut mesin scan bawak ke situ. sementara tunggu mesin tu, Dr. Fatimah pon masuk and tanya aku nak scan buat ape? meh saye rase. lepas dia pegang2 perut dia betau ni baby songsang lagi ni. saya boleh rasa kepala dia kat atas ni. tayah scan la. awak ni dah le beranak susah mase first dulu. czer aje lah katenye! huhu...maka aku redha jelah. Memang tu jalan yang baby aku pilih kot.

Next pakar bius pon cucuk la belakang aku (lupa dah cane rasenye). nak cucuk tu dalam posisi duduk and peluk bantal. after cucuk tu slow2 akan rasa kebas. tapi separuh badan je. still sedar and boleh tengok keliling. mase tu jugak diorang siap sedia pasang tirai, pasang tube kencing and preparation untuk bedah. memang dah takde rasa sakit time tu and tak nampak ape yang diorang buat.

Bila sume dah ready, Dr pon potong le perut. boleh rasa Dr goyang2 perut nak keluarkan baby. sesambil Dr cakap haaa ni kaki dia...payah sikit lah nak kuarkan. Bila kuar je baby, takde nangis pon (bajet nangis kuat2 macam dalam citer kan..haha) nurse bersih sesikit and datang tunjuk kat aku baby girl pastu terus bawak ke bilik baby (tempat hubby aku tunggu).

                        
Proses bersihkan lelemak

Then Dr sambung la tugas jahit perut. Masa jahit tu lama jugak and ade satu masa tu aku terbatuk2 tanpa henti. tak tau nape rase tak selesa sangat macam nak muntah pon ade. pakar bius yang memang duk monitor aku tu pon tambah ubat ape tah so after that baru rase lega. dia cakap tu maybe effect aku tak makan lama sangat so dia masukkan ubat gastrik. something like that la seingat aku (dah lama, aku lupa, jenuh refresh ni). Anyway aku nak ucapkan bebanyak time kasih kat pakar bius Hospital Annur ni. Lupa namaya Dr ape. Dia ni sorang la yang duk monitor aku, lapkan air mata, betulkan tudung. Ade satu masa dia pegi attend baby aku, dah senget benget tudung aku sampai tak nampak ape. bila dia masuk, dia la yang betulkan. huhu..Thanks so much Dr!!! 

After selesai tu, nurse pon tolak aku masuk wad balik. and aku sedar je sepanjang masa sampai masuk wad (seingat aku, masa arfa dulu aku siap tertido beberapa jam lepas operate). Dekat wad family aku dah ramai datang and arfa pon dah ada. So, macam tu lah citer nye kelahiran secara pembedahan. Sekejap dan tak sakit (sakit selepas tu citer lain). hehe 
This is my second baby. fresh from mom's oven :)
 Arfa and adik. Baru tahu rupa adik.
Daddy and adik
Kami namakan Amna Hafiya (Hafiya ni dapat inspirasi masa baca surah Mariam). 

 
 Ni muke kakak and adik mase baru lahir. lain kan?

kakak tak layan sangat adik awal2

Ni Dr Fatimah, Hospital Annur. TQ so much Dr!!!!

Thank you Allah for blessing us with two princess yang sempurna dan sihat. Syukur Alhamdulillah.

1. Arfa Tasnim
2. Amna Hafiya

:)



Kisah Bersalin Lagi: Bayiku songsang la!

Thursday, November 6, 2014

| |
|

Salam...haaa tajuk tu baby songsang means baby dalam kandungan kedudukan dia songsang. Kaki kat bawah, kepala kat atas. Normal baby yang siap sedia nak keluar dari perut, maksudnya nak dekat deliver sepatutnya kepala kat bawah, kaki kat atas. Masalah ke kandungan songsang ni? Meh nak cite.

Doktor yang start detect kandungan aku songsang ialah doktor kat Klinik Kesihatan Seksyen 19. Masa dia scan tu nampak resah gelisah je mukanya...aku pon tanya la apsal. dia pon betau, kandungan ok cuma baby macam songsang. erk...terkejut jugak bila aku tahu songsang. patot la semacam je sakitnya bila nak duduk bangun tido. tapi dia cakap takpe still awal lagi ni. masa tu around 30 weeks. later dia akan scan lagi tengok camne.

gambar scan my second baby

Sepanjang pregnancy aku memang buat check up dekat Klinik Kesihatan (KK) and Klinik Annur. saja aku nak bagi option dekat diri sendiri. Bila dah dekat2 nak bersalin, KK mintak aku pilih hospital untuk bersalin and aku request Hospital Putrajaya (HPJ) sebab dekat umah mak. Maka aku kene pegi check up kat HPJ around 3 minggu before due kot.

Masa check up kat HPJ macam biasa la. follow all the step amik weight, blood pressure, urine then tunggu jumpe doktor. Masa jumpe doktor tu, terasa tak best la pulak sebab bilik pemeriksaan tu dikongsi dengan patient lain. pastu doktor yang cek aku sorang lelaki sorang pompuan. tak cukup dua orang doktor, masa aku betau kandungan songsang, diorang bawak aku pegi scan dekat bilik lain pulak which dah ada petient jugak kt bilik tu dengan doktor lelaki jugak and beberapa nurse. segan okay. lepas dah scan, dua doktor tu pon bagi la aku tarikh untuk czer iaitu hanya lima hari awal dari tarikh due. Tarikh due aku 12 Mei 2014, tarikh diorang bagi untuk czer ialah 7 Mei 2014.

Next dalam minggu tu jugak, aku ada check up dekat Klinik Annur. aku pegi jugak since aku belom decide nak bersalin dekat gomen ke swasta. Pagi2 aku drive sendiri ke Bangi sesorang. Lepas jumpe doktor, doktor decide untuk czer aku on 3 Mei 2014. Dia bagi aku pikir dulu nak ke tak. Kalo nak dia akan book terus lah wad, bilik bedah and masuk schedule dia.

Kot2 ade persoalan kenapa nak kene czer? cuba lah try normal dulu. saje lah nak explain sikit. Actually my first baby (Arfa) lahir czer. Nak tahu kenapa bole bace kat sini, sini dan sini. so, para doktor (HPJ and Hospital An Nur) betau untuk mom yang dah bersalin secara czer and next baby nya songsang, kene czer jugak. kalo first baby adalah normal, and second baby songsang, doktor ade option untuk try pusing baby and lahir normal. tapi sebab dah ada parut czer, no chance to try for normal delivery at all. so aku pasrah je la.

So pendekkan citer, after fikir dalam dan panjang, aku decide nak czer dekat annur je. Husband pon setuju and kitorang pon book tarikh.


Menunggu hari

Sambung kisah ni dekat entry baru la ye..:)


Kisah Bersalin Lagi: Pregnant but still breastfeed

Monday, September 22, 2014

| |
|

Salam all...my second pwincess dah 4 bulan ++ now baru ade kelapangan nak menulis cerita bersalin. Actually bukan tak lapang sangat, cuma roh menulis takde. :)

Tetibe nak start cerita bersalin tak seronok pulak. So start dengan cerita pregnancy la. Actually kita tak pernah tahu bila masa yang betul2 sesuai untuk dapatkan anak kedua kan. And ada beberapa isu jugak yang perlu diambil kira. Macam kes aku:

1. Arfa (kakak sulong) still breastfeed

Haaa....dalam Al Quran, surah Al-Baqarah ayat 233 dah bagitahu bagi yang ingin sempurnakan penyusuan (dengan izin Allah) hendaklah menyusukan anak dua tahun penuh. Maka saat mengandungkan Amna, Arfa belum 2 tahun dan masih menyusu. Lagilah Arfa jenis yang tak mahu menyusu guna botol. Maka delima juga aku kat situ. Ade yang nasihatkan stop bf Arfa sebab kononnya takut adik tak cukup nutrien zat bagai. Tapi lepas aku jumpa genea, Dr Fatimah, dia sempat ceramahkan aku pasal kene cukupkan 2 tahun penyusuan at least sebab dah suruhan Allah and dia tetap support aku teruskan bf but make sure makan secukupnya. Sepanjang mengandung and bf takde masalah besar sangat cuma hujung2 pregnant susu macam makin kurang and almost takde. Tapi Arfa tetap nak bf jugak. So agak pedih la.

2.Bersalin anak pertama secara ceasarian

Ye...aku lahirkan Arfa secara czer. So jarak ideal untuk make sure luka dan badan sembuh sepenuhnya sebelum pregnant lagi adalah 3 tahun. So jarak aku mengandung lagi agak rapat sebenarnya. Tapi Alhamdulillah sepanjang kehamilan aku takde terase pedih ke ape dekat luka czer. Ade ngilu sikit2 je hujung kehamilan. Consider ok la kan.

Rasanya dua tu je la isu besar yang patut aku ambil kira before hamil lagi. Tapi kerana perancangan Tuhan tu yang terbaik. Maka dengan lapang dada dan gembira kami terima rezeki ni.

Actually aku memang ade amik cucuk depo untuk rancang kehamilan. Tapi cucuknya sekali je sebab sangat mengganggu hormon which period jadi tak betul and takde period hampir setahun.

Sepanjang mengandung Amna aku ade satu je masalah iaitu berat badan. Naik dan terus naik. Aku asyik kena ulang alik pegi KK just untuk amik blood pressure, weight and test urine. Even bacaan ok, diorang keep suruh aku pegi KK sampai satu tahap, aku menangis depan nurse and doktor bila diorang asyik tanya kenapa berat asyik naik. Takde jawapan aku nak bagi. Pastu aku tak pegi dah KK. Actually mase tu dah hujung pregnancy pon and aku sambung pegi Annur je lepas tu.

Satu lagi special pasal pregnant Amna ialah masa around 30 weeks camtu, Amna songsang. So bila baby dalam kedudukan songsang ni, sakitnya alahai bila nak tido, duduk, bangun. Tak tahu kenapa tapi mungkin kedudukan kaki dia tu buat rase sangat tak selesa. Apatah lagi mase bf kan Arfa. Memang bergaduh je dengan Arfa. Hihi

Tu jelah kot yang ade lagi dalam memory aku pasal mengandungkan Amna. Pasni boleh sambung cite bersalin la. :)


Kisah bersalin 3: Kelahiran Cinta Hati :)

Wednesday, June 20, 2012

| |
|

Salam..takes time betul nak taip cite bersalin nih.
Nak flashback satu hal, nak cari mase terluang pon susah. hihi
Citer aku nih panjang tau! Sile bace sampai abis. heeeee..penat i taip. :p
Okay..sambung dari naik ambulans eh.

Aku kene transfer dari HPJ ke HKL. Dalam kol 12++ tengah hari ambulans datang.
So aku naik la ambulans dengan seorang nurse, driver and ade lagi sorang patient yang nak pegi Hospital Bersalin Precint 8. Lepas drop akak nih kat precint 8, tinggal la aku sorang je patient.
Hubby aku naik kete sendiri pegi sane. Sempat lagi aku suro die tapau McD on the way dia pegi HKL.
Ambulans ni lalu MEX highway. Punye la laju dia bawak. Terlambung-lambung aku dalam ambulans tuh.
Sabo je la...takde pulak bunyi nenoo..neeenoo..maybe trafik okay kot time tuh.
Ke aku tak dengar bile duk dalam ambulans? ntah..haha..

Sampai je kat HKL, aku tengok pemandangan yang agak kelam-kabut kalo nak compare ngan HPJ.
Banyaknye patient. Pastu nurse pon berbilang bangsa. Memang nampak sangat lah GH nye tuh.
Mase nih dalam kol 1.00 ptg kot. Nurse dari HPJ terus anta aku ke kaunter daftar and dia pon balik.
Kaunter daftar agak serabut. Nurse kat situ bukakkan fail untuk aku and amik details sume.
Then dia suro pegi kencing nak cek gula la kot. macam biase kat KK tuh.
Pegi toilet pon kurang la bersihnye..huhu..blasah je laa..
After dah siap sume, dia suro aku duduk tunggu doktor cek lak.
Dekat HPJ tadi doktor cek on the spot..kat HKL nih, ramai patient. tunggu la aku kat kusi tuh.

Bile dah duduk kat kusi, aku tengok orang sebelah aku. aik..macam kenal je.
Rupernye kazen aku belah abah, Lin. Dia memang pregnant lebey kurang aku.
Tak sangke lak sakit bersalin hari same. hihi..sembang la ngan dier.
Aku takde rase contraction lagi. Cume penat + lapar. Bile aku tanye Lin lak, die cakap dia dah bukak 4cm.
Erk..4cm pon muke rilex lagi? sabar je la..hihi..anak ke 3 kot..dah biase..heee
Then hubby aku sampai..dia nak bagi la McD yang aku pesan tuh, tapi aku segan lak nak makan.
Last2 minum air kotak Dutch Lady je.

Lame okay tunggu turn nih..aku pikir, nih kalo aku stay kat HPJ nih, dah dapat wad kot.
Tetibe geram ngan doktor yang transfer aku...tapi sabo jela..
Dekat pukul 3.00 petang kot baru lah sampai turn aku.
Doktor cina lelaki yang attend aku. dia pon tanye2 sume, then cek bukaan aku.
Same mcm kat HPJ tadi. dia masukkan alat, baru cek bukaan. Still 1cm.
Bile dia tengok air ketuban aku kale lain sikit, dia pon suro aku monitor contraction ngan heart beat baby.
Sementara monitor 2 bende tuh, datang doktor pompuan melayu.
Doktor nih nampak macam berpengalaman sikit. Dia cakap, meh sini saye tolong bukakkan. cepat sikit. heh.
Bile dah abeh monitor 2 bende tadi, Doktor pompuan tuh pon cek bukaan aku lagi skali.
Then dia cakap memang air ketuban aku kale lain dah ni. dah nak ke hijau.
Dia pon decide supaya aku masuk labour room even baru bukak 1cm. biase bukak 4 cm baru masuk LR.

Sementara tunggu nak dihantar ke LR ni lah, family aku sampai. Aku lak duk atas wheelchair time tuh.
Hehe..tak sakit sangat pon sebenarnye. penat je la..tapi memang dia kene antar naik wheelchair gak.
Time nih nurse mintak la bawak siap2 baju baby and pampers. Excited plak rase bile dah bawak baju baby. Then nurse pon tolak la aku naik LR. Mase nih aku sorang2 je. Dalam pukul 5.00 petang.
Masuk lam kawasan LR tuh, ade banyak2 bilik. Masuk la aku dalam salah satu bilik.
Dalam hati duk tertanye mane la hubby aku nih. kate dalam LR leh temankan.
Nurse yang jage aku time dalam LR nih comel and baik hati sangat.
Dia pasangkan alat untuk monitor contraction ngan heart beat baby, alat tuk monitor tekanan darah.
Then datang la sorang doktor cina lelaki. Agak friendly jugak. Sebelum ape2, dia sembang dulu ngan aku.
Dia tanye asal aku transfer sini. aku cakap la sana penuh. dia pon cakap, u tau ka, sini penuh cane pon takle tolak patient. kalo penuh sangat, u bersalin tengah padang la, kite tak bole tolak mane2 punye.
Lawak jugak la doktor nih. aku leh borak2 gelak..sebab tak sakit lagi kan..hehe
Then dia pasangkan jarum tuk masukkan air tuh. pastu dia ilang pegi mane tah.

Then masuk lak sekumpulan doktor. ade sorang pompuan india, dua lelaki india kot.
Doktor pompuan tuh pon cek la bukaan aku. still same 1cm. huhu..
Then dia pon betau plan dia untuk aku. Aku kene induce pakai drip tuk cepatkan bukaan.
Then dia cakap maybe sakit sikit, so dia akan bagi Epidural. Dia nak aku try jugak bersalin normal.
Nurse yang comel tu pon ready kan la tuk masukkan ubat induce pakai drip.
Dalam pukul 5.30 petang kot start induce nih. Selama nih aku duk ingat induce tuh masukkan ubat ikot bawah, rupenye induce aku lain lak. Masukkan ubat pakai drip. Tak tahu la aku ape bezanye time nih kan.
Tak lame pastu, hubby aku pon sampai. aku tak tanye lak asal dia lambat.
Lepas bersalin 2,3 minggu nih baru aku tanye. rupenye nurse suro dia tunggu 40 minit lepas aku masuk baru dia leh masuk. mungkin bagi mase tuk diorang setupkan sume dulu kan.

Okay..saat2 getir bakal bermula..huk2...mula2 rase contraction mild2 je..jarang2. kejap je kot.
Then sakit lagi...sakit banyak sikit..sakit sangat2!!! sakit pinggang yang amat2..huwaaa
Mase aku sakit awal2 nih, nurse suro aku amik gas dulu...hidu suro bagi lali..
Tapi bagi aku gas nih tak berkesan langsung. aku tak lali pon. sakit makin bertambah2.
Aku tanak hidu gas tuh...hubby aku duk bagi suro hidu pon, aku tanak jugak..serabut aku rase.
Time nih aku ingat lagi pesanan kawan aku, emi suro jangan jerit kalo sakit.
Okay aku sabar. even sakit sangat2..aku ngadu kat hubby ngan nurse tuh je skali skala.
Sambil2 tuh hubby aku gosok2 la pinggang aku bile aku rase sakit.
Macam2 dah aku bace dalam hati..sakit still bertambah2.
Aku pon tanye nurse, kate nak bagi epidural..mane?
Dia cakap result darah aku tak kuar lagi..so takle cucuk lagi. ok fine.
Pakar bius pon tengah attend operation. pakar biusnye ade sorang je aritu.
Sakit dah tak tertahan2 dah nih..sakit sangat okay! tak tahu la aku nak cakap cane.
Aku macam nak cabut sume wayar2 yang diorang letak kat perot aku, tangan aku sume. serabut sangat!
Last2 nurse tuh pon cucuk ubat kat bontot aku tuk kurangkan sakit.
Pas cucuk ubat, aku rase takde beza pon! sakit jugak lagi!!!! huwaaaaa.

Dalam pukul 7++ petang tuh, pakar bius tuh dah free..bole dah nak cucuk epidural tuk aku, skali result darah belom dapat lagi...tak dapat la cucuk dulu..sabo je la..Aku sakit nih..asal lame sangat nak cek darah?
Then hubby aku cakap nak pegi solat Maghrib. Aku cam nak je cakap, tayah la pegi. Teman je aku kat sini.
Aku rase sakit sangat. Bile die urut pinggang, kurang sikit sakit tuh.
Last2, hubby aku pegi gak solat. Menahanlah aku rase sakit sorang2.
Time nih nurse yang jage aku dah tukar. aku duk ngadu kat nurse. sakit nurse..nak epidural.nurse diam je.
Bila hubby aku balik pon same gak. Aku duk menahan sakit...sakit sangat2!!!
Pastu aku dah takle tahan dah..aku dah terjerit2 kesakitan..sambil duk mintak epidural.
Tak tertanggung dah rase..huhu..aku dah nangis..napela diorang tak bagi lagi epidural.
Nurse cakap pakar bius tuh attend operation lak. ade 3 operation dia kene attend.
Huwaaa...giler aku kene tunggu 3 operation baru dapat epidural???
Aku sempat lagi mintak maaf kat nurse sebab jerit..tapi memang sakit sangat..huwaaaa
Bayangkan aku duk tahan sakit tuh dari pukul 5.30 petang sampai 4.00 pagi..azab okay!

Dalam pukul 3++ pagi. lepas aku dah puas jerit, nangis, pusing sane sini, datang la doktor2 satu kumpulan tadi. Diorang pon cek bukaan aku. Baru dalam 2cm ++ ke 3 cm camtuh.
Akhirnya diorang decide tuk c-zer aku..huwaaa...asal tak czer dari tadi jer..huk2..
Diorang pon tutup la ubat induce yang duk drip dari tadi.
Ya Allah..time nih baru la aku bole bertenang sikit...sakit yang aku bole tahan..
Aku dah tak jerit dah..tunggu je tuk masuk operation room.
Tapi contraction tuh ade lagi. Time nak angkat aku pegi operation pon, aku sempat suro tunggu jap.
Sebab aku tengah rase contraction. sakit...bile dah stop, baru bagi diorang angkat aku.

Maka nak dekat 4.00 pagi, aku pon ditolak ke operation room. before masuk, nurse suro aku salam hubby.
Aku yang blur2 nih salam je la..tak cakap ape2 lak..huhu..tak terpikir nak mintak maaf.
Hubby tunggu luar je  time nih.
Time nih aku dah lemah sangat. rase sakit still ade. tapi aku dah berserah je.
Buat la ape korang nak buat pon. janji baby aku kuar.
Akhirnya, setelah berjam2 aku tahan sakit, baru la aku dapat epidural.
Pakar bius tuh suro aku peluk bantal then dia pon cucuk la belakang aku.
Terus terase kebas. lega! bahagia! tak sakit dah! baru la bole nak pikir cane la rupe baby. hehe

Time nih aku bole rase macam diorang potong perot aku. Tapi tak sakit pon.
Diorang tutup ngan kain depan aku. so tak nampak ape2. bayangkan aje la. hehe
Then rase perot aku digoyang2...Tetibe dah dengar baby nangis. tak sampai 5 minit okay proses nak kuarkan baby. start pukul 4.00 pagi, pukul 4.05 pagi dah kuar.
Then aku nampak nurse bawak baby aku pegi lap2..aku usha je la..
Pastu baru dia datang tunjuk kat aku.
Tanye laki ke pompuan. Aku cakap la pompuan. Nurse sempat betau baby aku kulit bersih sangat.
Tayah cuci banyak sangat. Then die letak mulut baby kat breast aku. heh..
Then dia bawak baby pegi manetah. Operation pon setel! Perot aku pon dah setel.
Diorang pon tolak aku kuar..Then letak aku kat satu tempat. Aku pon tertido kepenatan..huhu


Lepas setengah jam kot, baru la diorang tolak aku keluar dari tempat aku tertido tuh.
Nampak la hubby aku..tapi baby tak datang lagi.
Diorang hantar aku kat wad. Then diorang datang hantar baby.
Duduk lah kami bertiga berkenalan sebagai keluarga baru..haha

Camtulah kisah aku nak lahirkan baby Arfa Tasnim.
Sakitnye sangat2!!!!!
Tapi kalo tanye cane sakit tuh? aku da lupe..haha
Ni lah rupe baby kami!!! :D

 Arfa Tasnim, DOB: 23rd May 2012 @ 4.05 am, 3.1 kg
Daddy excited tengok baby pagi2 buta. fresh baru kuar nih.
Muke just after bersalin. :)
27 hari after bersalin.
bye!!! 


Kisah bersalin 2: Air ketuban pecah!!

Monday, June 11, 2012

| |
|

Okay sambung cite bersalin.
Lepas diberi tarikh untuk lapor diri di wad Hospital Putrajaya pada 22 Mei dan di induce pada 23 Mei, aku pon relax2 je la tunggu tarikh tu.
Pagi 22 Mei, aku tersedar kol 620 pagi camtu tapi tido2 ayam lagi.
Hubby aku pon relax je tido sebab da amik cuti nak pegi hospital pukul 2.00 petang nanti.

Tetibe dalam 640 pagi, aku dengar bunyi 'pop'..pastu terase basah..terus gerak hubby aku.
Kelam kabut die bangun. hehe..terus aku terpikir...camtu rupenyer bunyi air ketuban pecah. heeee
aku pon pegi mandi2 sesiap...tetibe ade orang ketuk pintu bilik air.
Kakak aku rupernye..salam and peluk..siap nangis dier doa moga aku selamat..huhu..terharu jap..

Dah sesiap laki bini nih mandi + solat, kitorang turun la nak breakfast.
aku sempat la makan 2 biji telo separuh masak tuk bekalan tenaga kononnye.
Mak aku lak dah bagi bekal air memacam..air zam2, air akar fatimah, air mineral.
Dalam kol 830 pagi, gerak la kitorang ke Hospital Putrajaya.
On the way, mula la pikir macam2..excited jugak..takot jugak..heh

Sampai kat sana, aku turun pegi daftar, hubby aku pegi park kete.
Ramai jugak orang pagi2 ni..para husband dok tunggu.
Dah amik details aku, diorang pon suro aku masuk dalam.
wah...da ade 3 orang gak duk terbaring atas katil..aku duk pikir2 lagi, ape diorang nak wat eh?
Cek bukaan ke? aku takde rase sakit pon nih..air je duk ngalir xhenti2..tapi aku pakai pad la..hee

Pastu nurse ni datang suro aku baring. dia pasang mesin yang monitor heart beat baby ngan contraction kat perot aku. Memang takde contraction la kan...tapi heart beat baby kuat bunyinye.
Sound mesin aku terkuat kot. huhu..segan jap kat orang sebelah.
Then sorang doktor yang agak muda nih datang. Pompuan..
Dia pon cakap nak cek bukaan. Dia pasang satu alat nih kat bawah tuh..tak tahu ape mende.
Mase die ketatkan, aku rase cam kulit tersepit. sakit kot.huhu.aku jerit, diorang suro rilex. adeh..sabo je la..
Mase die cek bukaan tuh, takde sakit sangat..so doktor tuh cakap la..macam tak berape ade bukaan nih..tak sampai 1 cm.
Then diorang tengok air ketuban aku tuh kaler dier macam tak berapa nak clear jernih.
Memang aku tengok pon macam kuning2 ijau ckit.Tapi doktor tuh cakap okay lagi nih..kire clear lagi..
Then dia nak scan tengok kedudukan uri lak. berusaha dia tarik mesin scan tuh datang kat aku.
Hehe..pas scan dia cakap okay..uri kat atas.
Sorang lagi doktor lak datang. Pompuan gak. Dia cakap nak scan lagi. dia bawak aku pegi bilik scan. kali nih dia tunjuk sume jantung la, baby la..tu lah last aku tengok jantung kecik tuh berdegup live..hehe..

Dah abeh scan, doktor ni pon slow talk la ngan aku..huhu
Dia cakap wad kat sini penuh. Kita kene transfer awak pegi hospital lain.
Dia siap tunjuk ade 6 orang je nak keluar. Then dia cakap ade lagi yang dah book nak induce.
So kalo ade yang kuar pon maybe dah di book wad tuh. Aku pon cakap aku memang dah book nak induce arini. Pastu dia cakap lak, awak ni dah pecah air ketuban, so takleh tunggu..takot kene jangkitan. kalo balik or nak pegi hospital lain pon, tanggung risiko sendiri. Then kalo diorang transfer, diorang akan antar dengan ambulans. Pilihan untuk transfer Hospital Kajang or HKL je..pilih la. Serdang diorang memang takkan antar.
Aduh...dilema aku..Then doktor tuh suro bincang ngan hubby aku..die nak jawapan pukul 11 pagi.

Aku pon kuar lah bincang ngan hubby. kitorang decide nak pegi Kajang dulu. kalo takle, HKL la jawapnye.
Bila doktor tuh cek, Kajang memang penuh and HKL je accept aku.
Time tuh sedey la jugak kan..jauh kot HKL tuh..cane la family aku nak datang kan..
Tapi aku pikir positif je time tuh..bila tengok ramai yang datang lagi lepas aku, aku pikir diorang lagi emergency kot..lagi needs tempat dari aku..aku tak sakit lagi..bole lagi nak antar pegi memane..
Aku redha je la...kalo dah tertulis aku kene bersalin kat HKL, aku pegi je la..asalkan selamat sume.

Then duduk la aku kat kusi luar tuh sementara tunggu ambulans. Dalam pukul 12++ camtu kot ambulans pon datang amik aku bawak pegi HKL. neeenooo..neeenooo..hehe

Lame pulak ambulans ni nak datang..sabo je la den.
 Muke tak puas ati..heee
  Naik dah ambulans, 1st time kot naik
Ni yang hubby i tak pueh ati, kene saman sebab parking bukan dalam kotak. penuh kot!

Hadeh..panjang kan cite aku? tak sampai lagi part meneran..eh? meneran ke aku? huhu
sambung cite HKL dekat post baru k. hihi..





Kisah bersalin 1: Overdue, what should i do?

Friday, June 8, 2012

| |
|

Bismillaahirrahmaanirrohim.
Dah 2 minggu 1 hari umur Arfa Tasnim..Alhamdulillah.
Susah jugak nak curi masa tuleh blog.
Dah ade mase, xde mood lak..heh

Kalo ikutkan due date aku 14 Mei 2012. ni yang klinik and doktor2 kira la kan.
Time scan pon slalu dapat date lebey kurang la..12 Mei, 16 Mei cmtu.
Tapi kalo ikotkan period aku yang tempoh nye bukan standard 28 hari,
memang aku dah almaklum due date around 21 or 22 Mei camtu..macam yang husband aku tuleh ni la.

Due date satu hal la kan..tapi dah hujung2 pregnancy, memang rasa tak sabar dah nak kuarkan baby.
Sebabnye dah tak larat sangat. kaki asik bengkak, surut, bengkak, surut.
Tido pon tak tahu dah nak pusing belah mane..baby pon aktif sangat2 duk ngeras je.
Tambah lak orang duk cakap baby sulung biase kuar awal 2 weeks la..
So dah sampai 14 Mei, aku memang duk tertunggu2 bila la tanda nak kuar nih.
Satu lagi bende yang mengundang stress bila orang duk tanye, bile ko nak beranak nih?
tak kuar2 lagi pon..huhu...perasaan die same macam bile orang tanye, bile ko nak mengandung nih? camtu la..Takot nak beranak satu hal jugak la kan..tapi tak sabar jugak..huhu

Bile dah lewat 3, 4 hari camtu, aku dah tak senang duduk. aku tanye hubby aku, kalo tak kuar tanda gak nak buat cane?
Duduk area nih, hospital yang okay just Hospital Putrajaya, Serdang..Kajang agak berusia hospitalnye..huhu
Yang aku tahu hospital area sini mmg la penuh je kejenye..tambah lagi Hospital Serdang yang aku duk bajet nak bersalin situ.
Kalo sakit pon tengok gak bukak dah bape, dah agak nk bersalin baru diorang terima.
Abeh cam aku yang takde tanda ni camne lak? Aduh..kene back up hospital lain nih.

So bile call Hospital Putrajaya, die ckp nak bersalin situ kene book dulu.
Kene ade reference letter dari mane2 klinik sebab Hospital Putrajaya adalah hospital rujukan.
So kami pon pegi la amik surat reference dari KK and pegi book bersalin kat Hospital Putrajaya.
Tak susah pon nak book. Boleh book just hari Jumaat n Isnin. Kitorang pegi hari Jumaat bersamaan hari ke 4 overdue. Bawak referance letter ngan GL. Pegi kaunter daftar then pegi kaunter OnG.
Dekat kaunter OnG nih, die bagi tarikh tuk induce since aku dah overdue.
Die suro aku datang 22 Mei then masuk ward, induce 23 Mei. Tapi die pesan gak, kalo kuar tanda awal, datang je la..
So lega la aku...at least kalo takde tanda gak, aku dah tahu ape nak buat.
Time tuh tak tahu la induce tuh camne. even bace2 orang cakap sakit dari bersalin biase, aku okay je.
Sebab tak sabar dah nak deliver. huhu..Ape jadi lak pastu? sambung la eh..hihi

Dalam penantian, sempat pegi Bagan Lalang dating satu family, abah blanje makan :D