Save Gaza

This blog has two authors. Differentiated by 'Posted by' Ramzul Ramli or Fazlina Anuar on the top of every post. Thank you.

All pictures and articles in this blog strictly cannot be re-post anywhere without permission. TQ.


Showing posts with label Islam. Show all posts
Showing posts with label Islam. Show all posts

Selamat berpuasa kepada semua muslimin & muslimat

Thursday, June 18, 2015

| |
|

Kami di onedot12 ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua ahli keluarga, sahabat handai, jiran tetangga dan seluruh umat Islam. Semoga kita semua dapat menjayakan ibadah puasa pada bulan Ramadhan yang mulia ini. InsyaAllah. Aameeeen...

Zakat Fitrah 1433H

Friday, July 27, 2012

| |
|

Aku pernah post status kat Facebook dalam tahun 2008 camtu, berbunyi lebih kurang "bila la nak bayar zakat fitrah untuk dua orang ke, tiga orang ke, asyik bayar untuk sorang diri je". Hehe.. ayat tu sindir diri sendiri la kot ntah bila la nak kahwin pada ketika tu. Alhamdulillah, tahun ni dah bayar untuk 3 orang sudah, untuk aku, isteri dan Arfa.

Alhamdulillah...

Live streaming dari Mekah

Monday, October 24, 2011

| |
|

Musim Haji telah tiba lagi. Mekah, Makkah atau Mecca adalah destinasi umat Islam sedunia untuk mengerjakan rukun Islam ke-lima ini. Semalam Mak & Abah wife aku telah kami semua hantar ke Tabung Haji Kelana Jaya untuk berlepas ke Tanah Suci. Semoga Mak & Abah mendapat haji yang mabrur.

Youtube ada menyediakan channel khas untuk live streaming suasana ibadah haji ini. Videonya adalah di bawah.

Salah faham tentang istilah adik-beradik kandung & tiri

Monday, October 10, 2011

| |
|

Aku selalu dengar orang Melayu Islam kita salah guna istilah bab ni. Selalu aku dengar, orang gunakan "tiri" untuk adik-beradik yang sama mak tapi berlainan bapa, tapi "kandung" untuk sama ayah berlainan mak. Salah tu...

Mak sama + ayah sama = adik-beradik kandung

Mak lain + ayah sama = adik-beradik kandung
Mak sama + ayah lain = adik-beradik kandung
Mak lain + ayah lain = adik-beradik tiri
Kat website Islamgrid.gov.my pon ada ramai orang yang menghantar soalan, yang keliru dengan istilah "tiri" ini. Contohnya, ini dan ini.

Menurut Kamus Pelajar Edisi Kedua, perkataan "tiri" membawa maksud bukan anak (bapa, ibu dsb) sendiri: anak ~ anak kpd suami atau isteri hasil drpd perkahwinannya yg terdahulu (bukan darah daging sendiri); bapa ~ suami ibu yg bukan bapa sendiri; ibu ~ isteri bapa yg bukan ibu sendiri.

Salah faham tentang ini boleh effect dari segi hak harta pusaka, batas pergaulan, aurat, batal air wudhu', dan sebagainya. Nak senang paham, selagi adik-beradik tu ada kaitan darah melalui mak/ayah kandung, maka mereka adalah adik-beradik kandung. Klip video di bawah adalah penerangan Ustaz Azhar Idrus tentang perihal ini.

Soalan² standard orang Melayu

Thursday, September 15, 2011

| |
|

"Bile ko nak kahwin?"
"Bile nak dapat baby, kan dah lame kawen?"
"Bile nak tambah baby? Takkan sorang aje kot?"
"Bile nak dapat menantu?"
"Bile nak timang cucu?"
...
...
...
"Bile ko nak mampos?!!"
Haha ... soalan yang last tuh tak pernah lagi la aku dengar kan, tapi soalan-soalan sebelumnya itu selalu kita dengar atau ajukan kepada kawan-kawan sekeliling kita. Biasa soalan-soalan ni ditanya di dalam kaum Melayu kita ni, atau kaum lain pon ada juga perangai macam ni, tataulah kan.

Pernahkah yang bertanya ni terfikir macam mana perasaan orang yang ditanya tuh? Orang yang ditanya kebiasaannya akan jawab, "Belum sampai hajat", "Belum ada rezeki...". Tapi yang sebenar-benar dalam hati dia, tiada siapa yang tahu melainkan mereka sendiri. Kalau aku, for sure akan tension bila diajukan soalan ke-dua tuh. Seriously, aku takde jawapan untuk itu. Rezeki dari Allah s.w.t takkan kita nak persoalkan pulak ye? Ajal, maut, jodoh, rezeki tuh semua datang dari Allah. Siapa kita untuk mempersoalkan semua ni? Takkan nak ikut style cerita hindustan lama, tatkala nasib tak menyebelahinya terus nak pergi marah-marah kat kuil depa sambil hentak-hentak loceng dan keluarlah guruh halilintar semua?

Some come and cakap "Aku dah anak dua", "Aku dah 3 anak! Ko bila lagi?" Well my friend, dapat anak ni bukan some sort like trophy count, macam Liverpool FC dah 5 kali European champion (Chelsea & Stoke City have never won it).
Senang cerita, kita dah tahu orang tuh belom nak kahwin² lagi, maka doakanlah untuk beliau untuk senang bertemu jodoh. Kalau orang tuh dah kawen dan belom dapat zuriat, doakan mereka untuk dapatkan zuriat. Kalau orang tuh anak sikit, doakan lah supaya dimurahkan rezeki mereka. Senang kan?

Jangan dipersoalkan kuasa Ilahi.

P/S: Alhamdulillah both direct family aku & wife tak ade pon tanya soalan macam ni.

Salam Aidilfitri 1432 Hijrah (2011 Masehi)

Thursday, August 25, 2011

| |
|

Di kesempatan ini, gua dan wife ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin kepada semua hendaknya. Nampak gaya macam tak sempat nak buat raya wish video macam tahun lepas, even jugak macam tak sempat nak buat raya2 video macam zaman bujang (huhu).

Gua harap semua dapat menuju ke destinasi masing-masing dengan selamatnya. Kalau mengantuk berenti rest ya bro (& sis)! Semoga selamat segalanya. Ameen...

Korek hidung tak batal puasa la ...

Monday, August 22, 2011

| |
|



Sejak kecik aku diajar, korek hidung batal puasa. Sebenarnya tidak batal puasa, unless korek hidung sampai la masuk dalam perut. Ikutilah penjelasan Ustaz Azhar Idrus dalam video di atas...

Really.. korek hidung tak batal puasa! ;D

Perlu ke baca kuat-kuat time solat? (bukan imam)

Sunday, August 21, 2011

| |
|

Selalu je aku terperasan benda macam ni, yang bukan imam baca time solat kuat-kuat sampai mengganggu orang lain jugak nak solat. Setahu aku, time solat hanya perlu dengar sampai kat telinga sendiri je. Even klu kita tgh mengaji then ada orang dtg solat dekat kita wajib untuk slow downkan volume suara kita.

Macam mana cara nak tegur orang2 macam ni? Diorang je ke yang nak solat? Atau depa ni pekak telinga sikit kot?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Zakat Fitrah 2011

Friday, August 19, 2011

| |
|


Alhamdulillah, selesai solat Jumaat tadi dah berkesempatan untuk menunaikan zakat fitrah utk tahun ni. Ni dah masuk tahun ke-2 aku bayar zakat fitrah untuk berdua. Doakan tahun-tahun hadapan boleh pulak bayar untuk 3 or 4 or 5 orang ke... Ameeen.

Published with Blogger-droid v1.7.4

Ramadan is coming soon!

Friday, August 6, 2010

| |
|

fuhhh!!!! bersawang da blog...hehe...
da lame diri sendiri x bukak blog nih...tp tgk kt traffic, masih ade tetamu...
trase nk update lak...:D

so far, nothing much happens in our life...wake up, breakfast, go to work, going back home,watching Ilusi ( which is da abis..;p), masak2, dinner, lepak2...tdo balik...hehe..kehidupan berumahtangga yang normal...